
Unde? Cum? Cât costă? Tot ce trebuie să știi despre semnătura electronică și cea mobilă
Chiar dacă trăim în lumea Internetului de viteză înaltă și a tehnologiilor avansate, fenomenul cunoscut drept birocrație, ne urmărește cu fidelitate atunci când vrem să perfectăm unele documente sau să facem anumite tranzacții bancare. Ne lovim de procedurile birocratice cu precădere în cadrul instituțiilor de stat și desigur - la bancă. O alternativă pentru statul în rând o constituie semnătura digitală. Dar cum să facem rost de o asemenea semnătură? De unde o luăm, cât ne costă și mai ales - când și unde o putem folosi? Ne-am pus și noi aceste întrebări, apoi am luat la puricat vraful de informație existent. Ce ne-a ieșit, vedeți mai jos.
・
Distanța nu mai este o problemă atunci când e nevoie să se semneze un document, oricât de important și valoros ar fi el. E destul să dețineți o semnătură mobilă și să știți s-o utilizați. De fapt, în țara noastră există câteva tipuri de semnături digitale care dețin putere juridică. Deși se numesc diferit - semnătură mobilă, semnătură electronică sau semnătură electronică avansată calificată - ele au, în fond, aceeași funcție - de a vă oferi șansa de a semna orice document direct de pe calcultorul sau telefonul personal.
Ce este semnătura mobilă
Semnătura mobilă este de fapt un serviciu care vă permite să folosiți telefonul mobil în loc de stilou, pentru a semna documente online. Semnarea are loc prin introducerea codului PIN-semnătură și are aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână. În prezent, semnătura mobilă se utilizează cel mai frecvent pentru a depune declaraţii fiscale, rapoarte la CNAM sau CNAS, e-Facturi, cereri pentru servicii de stare civilă, însă domeniile de aplicare ale semnăturii mobile se extind continuu.
Cum poate fi obținută semnătura mobilă
Semnătura mobilă este oferită de companiile de telefonie mobilă. De exemplu, compania Orange Moldova permite activarea serviciului în mod gratuit, fără plată în avans şi fără dispozitive suplimentare. Pentru asta trebuie să mergeți la orice magazin Orange cu buletinul de identitate. Acolo veți semna o cerere de activare a serviciului, iar, la necesitate, cartela SIM va fi înlocuită gratuit cu o cartelă SIM specială. Ulterior, veți indica un cod PIN-semnătură, pe care îl vei folosi la aplicarea semnăturii mobile.
În cazul în care reprezentați o persoană juridică aveți nevoie și de ştampila companiei sau de o procură din partea acesteia.
Dacă sunteți abonat la operatorul de telefonie mobilă Moldcell, pentru a beneficia de semnătura mobilă, aveți nevoie de o cartelă SIM specială pe care o puteți obține în orice reprezentanță Moldcell Center cu actul de identitate. Procedura de activare a serviciului implică semnarea Acordului la Contractul de Abonament, în care veți bifa pachetul, scopul personal/profesional și numărul de operațiuni incluse, completarea unei cereri de certificare a cheii publice, iar pentru finalizarea procedurii de activare, veți introduce un cod PIN secret pe care îl veți ști doar Dvs.
Cât costă achiziționarea unei semnături mobile
Dacă sunteți abonat la operatorul de telefonie mobilă Orange, activarea serviciului Semnătura Mobilă este gratuită, dar va trebui să achitați pentru utilizarea acestui serviciu. Prețul standard al unei semnături constituie 3 lei. Pentru mai multe semnături incluse, compania propune mai multe opțiuni: 10 semnături cu prețul de 10 lei, 100 de semnături cu prețul de 30 de lei și 1.000 de semnături cu prețul de 60 de lei.
Fiecare opţiune este valabilă 30 de zile din momentul activării. După consumul semnăturilor incluse în opțiune, acestea pot fi reînnoite fără a te deplasa la operator. Din 14 septembrie 2020, Semnătura Mobilă Orange este emisă cu termenul de valabilitate de 2 ani.
La Moldcell 10 semnături costă 10 lei și sunt valabile pentru 30 de zile, 50 de semnături costă 20 de lei și au același termen de valabilitate, 250 de semnături costă 40 de lei și sunt valabile 90 de zilei, iar 700 de semnături costă 70 de lei și sunt valabile 180 de zile.
Ce este semnătura electronică
Semnătura electronică este un dispozitiv criptografic care se conectează la calculator prin USB și care conține un certificat digital similar ca în cazul semnăturii mobile. Acest dispozitiv criptografic poate fi obținut de la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
Costul este de 310 lei, atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice sau pentru subiecții declarării averilor și a intereselor personale. Începând cu 2020, valabilitatea semnăturii a fost extinsă de la unu la doi ani.