Bolea insistă că pachetul de acte prezentat de Gavrilița e incomplet. Litvinenco: Să faceți circul în Parlament (VIDEO)

Bolea insistă că pachetul de acte prezentat de Gavrilița e incomplet. Litvinenco: Să faceți circul în Parlament (VIDEO)

„Comisia este în imposibilitate de a stabili dacă candidații la funcția de membru al Guvernului corespund rigorilor legii”. Este concluzia la care a ajuns Comisia juridică, numiri și imunități în raportul său pe marginea învestirii Guvernului Gavrilița. S-a mai stabilit că decizia rămâne la discreția plenului.

Președintele comisiei, socialistul Vasile Bolea, a insistat că dosarele mai multor candidați din Cabinetul propus sunt incomplete, fiindcă mai multe documente lipsesc.

„Voi circul, dacă vreți să-l faceți, să-l faceți în Parlament. Nici Constituția, nici legea nu prevede audierea candidaților la funcția de membru al Guvernului. Niciodată până în prezent candidații nu au fost audiați de către Comisia juridică. Haideți să nu vă transformați în comisie de admitere, mai ales că mulți nici nu au calificările necesare. Toți candidații corespund condițiilor legale, sunt cetățeni ai RM, toți cunosc limba română, au integritate ireproșabilă, nu au furat niciodată niciun bănuț de la acest stat și de la acești cetățeni. În experiența Parlamentului, am asistat la două învestituri de Guverne, exact același set de acte s-a prezentat”, a intervenit deputatul PAS Sergiu Litvinenco, precizând că participă la ședință în calitate de membru al comisiei, acesta fiind și candidat la funcția de ministru al Justiției.

Publicitate

„Dvs ați participat la două învestituri, noi la vreo trei-patru. Colegul nostru, dl Slusari, o să vă aducă aminte de învestitura dlui Sturza, unde ei de asemenea au venit în comisie, li s-au dat întrebări. Nu a fost scopul comisiei să le dăm întrebări. Este vorba de prezentarea unor documente. Dvs, ca fost președinte al comisiei, trebuie să cunoașteți lucrurile acestea. Comisia trebuie să stabilească dacă, din punct de vedere juridic, un candidat sau altul corespund rigorilor legii”, a declarat Vasile Bolea.

Într-un final, socialistul a insistat ca în raportul comisiei să se menționeze: „Comisia este în imposibilitate de a stabili dacă candidații la funcția de membru al Guvernului corespund rigorilor legii”. Decizia de a acorda sau nu votul de încredere Guvernului Gavrilița a fost lăsat la latitudinea plenului Parlamentului.

Candidata la funcția de premier, Natalia Gavrilița, și miniștrii propuși nu s-au prezentat în ședința Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, unde urma să fie examinat programul de activitate înaintat.

Amintim că, în seara zilei de 27 ianuarie, președinta Maia Sandu a anunțat că o propune pe fosta ministră a Finanțelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, drept candidată pentru funcția de premier.

Pe 5 februarie, aceasta și-a prezentat echipa, din care fac parte deputați PAS, dar și actuali consilieri prezidențiali.

Pe 8 februarie, programul de guvernare a fost depus în Parlament.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal