Centrul pentru Jurnalism Indepentent (CJI) și alte organizatii de media celebreaza Ziua mondiala a Libertatii Presei. Cu aceasta ocazie a fost organizată o conferință de presă unde a fost prezentat un Memoriul privind libertatea presei, care prezinta progresele si regresele, evolutiile si involutiile ce au caracterizat activitatea mass-media din Republica Moldova in perioada 3 mai 2014-3 mai 2015.
În cadrul conferinței de presă organizată astăzi cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei Nadine Gogu, Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent a dat startul zilelor libertății presei în Republica Moldova, care au ca scop sensibilizarea autorităților publice și a publicului larg. De asemeni a fost lansat memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 4 mai 2014- 4 mai 2015.
„Acest memoriu face o retrospectivă a problemelor cu care s-a confruntat mass media în perioada de referință și un set de recomandări pentru autorități, pentru a asigura un mediu propice activității presei.
Printre principalele probleme, care au fost semnalate în această perioadă se remarcă cadru legislativ imperfect, monopolizarea mass mediei, politizarea presei și comportamentul defectuos a mass media în campanie electorală, control și presiuni din partea factorului politic, accesul limitat la informații de interes public, ofensiva propagandei rusești.
În perioada de referință nu s-a produs o ameliorare în privința monopolizării mass media, chiar dacă a fost aprobat în luna martie a acestui an a fost un proiect de lege care prevede asigurarea transparenței proprietății mass media. Totuși acesta va intra în vigoare abia în toamna acestui an. Astfel la alegerile locale din acest an nu vom avea pârghii pentru a solicita informațiile privitor la proprietarii mass media. Adoptarea acestei legi a durat nejustificat de mult, de asemeni nu a fost acceptată prevederea, care interzicea înregistrarea în off-shore a proprietarilor de media din țara noastră.
Am văzut de mai multe ori că majoritatea presei a susținut unii concurenți electorali sau au făcut partizanat în favoarea sau defavoarea concurenților electorali. Acest lucru este posibil fiindcă există tentative de ingerință politică în politicile editoriale ale mass media. Pot să remarc că nu există independență în CCA, care rămâne sub control politic pentru a influența deciziile pe care le ia.
Am solicitat ca jurnaliștii să revină în sala de ședințe a Parlamentului, dar nu s-a întâmplat nimic. Vom colecta din nou semnături pentru a veni cu o petiție în fața Parlamentului,” afirmă Nadine Gogu.
„În 2014 au existat mai multe agresiuni verbale și fizice asupra jurnaliștilor, care au venit inclusiv din partea oficialilor. În ultimii ani Republica Moldova s-a rostogolit în toate ratingule privind libertatea presei. Doar după ratingul organizației Reporterii Fără Frontiere, în anul trecut am pierdut 16 puncte și am ajuns la situația din perioada comunistă,” ne spune Petru Macovei, Director executiv la Asociația Presei Independente.
„Presa din Moldova a devenit captivă factorului politic. Libertatea presei ș de exprimare, precum și independența jurnalistului este o condiție vitală pentru dezvoltarea unei societăți. Informația este un factor de bunăstare. Din păcate primii pași pe segmentul mass-media au arătat că Guvernul nu dorește să creeze condiții pentru a dezvolta o mass media în slujba cetățeanului,” agirmă Ion Bunduchi, Președintele Asociației Presei Electronice Libere APEL