Scurt pe doi, de la ședința Parlamentului: 10 întrebări ale socialiștilor pentru Cabinetul Gavrilița și răspunsurile celor vizați

Scurt pe doi, de la ședința Parlamentului: 10 întrebări ale socialiștilor pentru Cabinetul Gavrilița și răspunsurile celor vizați
Foto: Palamentul RM


În dezbaterea Programului de guvernare prezentat de candidata desemnată pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, întrebări au avut doar deputați din fracțiunea Partidului Socialiștilor și membri ai grupului parlamentar Pro Moldova. Majoritatea întrebărilor parvenite de la socialiști s-au referit la ultimile legi aprobate împreună cu deputații Partidului Șor în decembrie 2020, care ulterior au fost contestate la Curtea Constituțională și activitatea consilierilor președintei Maia Sandu. Am structurat principalele întrebări și răspunsuri în cinci subiecte abordate în plenul Legislativului. 

Majorarea și indexarea pensiilor

Bogdan Țîrdea: Recent, la inițiativa PSRM, Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Ce veți face? Veți majora înapoi? Nu a fost indexare de 1%, ci de 7% și 1.600 de lei achitați.

Răspuns Natalia Gavrilița: Avem sute de mii de pensionari care primesc o pensie mizeră de 1.144 de lei, după ce dvs le-ați indexat-o cu 1,07%. Noi propunem, în primul rând, ca pensionarii să aibă o pensie demnă, ca să-și poată cumpăra o pâine. Propunem să ajungem în termen mediu la o pensie minimă de 2.000 de lei. Dumneavoastră trebuie să vă preocupați cum adoptați legi ca să fie în conformitate cu Constituția, în baza unui aviz al Guvernului, bazate pe niște analize și niște calcule și după aceasta să simțiți că puteți să-mi puneți întrebări. Când am mers din ușă în ușă în campania prezidențială la bătrâni, ei știu foarte bine cu cât le-a crescut pensia în octombrie 2020. Calculele pe care le enumerați dvs sunt o butaforie și pe ei nu-i ajută. 

Vladimir Odnostalco: Înțeleg că nu este sensul să vă adresez această întrebare, fiindcă este incomodă. Vă promit că nu o să vă adresez întrebări complicate. În programul dvs am văzut majorarea pensiei cu 15% și pensie minimă de 2.000 de lei. Trebuie să vă clarificați. Indexarea sub conducerea lui Igor Dodon a fost de 6%. De câți bani e nevoie și de unde?

Răspuns Natalia Gavrilița: Dacă veți repeta că indexarea de anul trecut a fost de nu știu cât, de la asta bani suplimentari în buzunarele oamenilor nu vor veni. Ceea ce propunem noi - minimul de 2.000 de lei este un plan pe termen mediu. Noi vom începe cu majorarea de 15% a pensiilor, care va majora pensia minimă de la 1.144 la 1.300 de lei. Beneficiari vor fi 112 mii de persoane, dar dacă luăm în calcul și recalcularea atunci ajungem la 200 de mii de persoane.

Vladimir Odnostalco: Nu văd sensul să acord prima întrebare, fiindcă nu am primit răspuns la prima întrebare. V-ați încurcat în cifre. Eu singur o să răspund pentru dvs. Noi avem 527 de mii de persoane care au mai puțin de 2.000 de lei pensie. E nevoie de două miliarde de lei.

Natalia Gavrilița: Manipulați cu cifrele și oamenii asta știu.

Detalii: Parlamentul a redus vârsta de pensionare: 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați

Legea miliardului

Bogdan Țîrdea: Parlamentul a anulat legea miliardului, care pune datoria pe seama cetățenilor. Ce veți face cu această lege? O veți reîntoarce înapoi și veți pune miliardul furat pe spatele cetățenilor așa cum o cere FMI sau veți lăsa așa cum am făcut noi?

Răspuns: În ce privește votarea legii miliarduluil, din nou, dvs în cunoștință de cauză mințiți oamenii și le spuneți că puteți realiza o asemenea lege. Dar nu le spuneți că aceasta va duce la o destabilizare macroeconomică, care îi va sărăci și mai mult. Nu așa se face politica macroeconomică, dle Țîrdea. 

Petru Burduja: Echipa dvs de oameni buni și cinstiți, în perioada 2011 - 2014 a votat toate legile care au fost premărgătoare pentru furtul miliardului. În programul prezentat deputaților, nu aveți o frază despre sistemul bancar și furtul miliardului care a avut loc. Ce veți face cu reîntoarcerea banilor furați din sistemul bancar?

Răspuns: E un fals că cineva din echipa mea, din Guvernul propus, a votat vreun act premărgător. Dvs luați din context un video și îl promovați în spațiul public. Îmi pare rău că nu ați citit programul de guvernare, la care am lucrat serios și pe care l-am citit cuvânt cu cuvânt. Vă rog să vă uitați la paginile 2-9. Noi vom crea instituțiile de justiție care-i vor pedepsi nu doar pe cei care au furat miliardul, dar pe cei care continuă să fure miliarde acum. Acest Tribunal anticorupție se va ocupa de toți care au comis acte de corupție.

Citește și: 

Guvernatorul BNM, despre eventuala anulare a „legii miliardului”: Ar însemna depreciere, majorarea inflației și instabilitate

„Legea miliardului” rămâne în vigoare, deocamdată. Înalta Curte a suspendat decizia de abrogare

Stadionul Republican

Petru Burduja: Dvs cunoașteți că a fost votată legea privind reîntoarcerea Stadionului Republican. Cineva din colegii dumneavoatră buni și sinceri, între ghilimele, a contestat legea la Curtea Constituțională. Ce veți face cu stadionul, îl veți întoarce curatorilor de peste ocean?

Răspuns Natalia Gavrilița: Voi face ceea ce spune legea și voi aștepta decizia CC și vom vedea care este decizia și care sunt acțiunile care urmează. Ceea ce se va întâmpla cu Stadionul Republican trebuie să fie discutat, ceea ce dvs niciodată nu ați putut realiza. Nu v-am auzit niciodată să fiți împotriva acestei legi când erați în concubinaj cu Plahotniuc.

Citește și:

CC a decis. Legea cu privire la Stadionul Republican, suspendată

Șor cere Parlamentului să aprobe un proiect de lege care îi va permite „să transforme Stadionul Republican în MoldovaLand și Basarabiland”

PSRM cere Curții Constituționale să verifice legea prin care Stadionul Republican a fost transmis pentru construcția Ambasadei SUA

Tribunal sau Judecătorie Anticorupție

Grigore Novac: La articolul 105 din Contituția RM avem expres prevăzut care sunt instanțele de judecată. Ați menționat de acel tribunal anticorupție. Inițiativa este una populistă și vine în contradicție cu Legea supremă. Ne puteți spune care sunt pașii de constituire a acestui tribunal? În Constituție este prevăzut: înființarea de instanțe extraordinare este interzisă.

Răspuns Natalia Gavrilița: Eu sunt un om integru. Sergiu Litvinenco este un om integru. Sunt minciuni și falsuri. Nimeni din familia mea nu e înrudită cu oameni din Ministerul de Interne. Nu am pe nimeni la vamă. Spre deosebire de dvs pentru că se cunoaște că vă vindeți dragostea pentru un metru de pământ. 

Răspuns, Sergiu Litvinenco: Nu voi răspunde aberațiilor unui coleg devenit celebru printr-o căsătorie fictivă pentru acapararea a șapte ari de la Stăuceni. Acest coleg habar nu are de Constituție, nu a citit-o niciodată. Atunci când veți face sesizări la CC, citiți Constituția, pentru că atunci când Curtea vă spune că nu sunteți competenți și declară inadmisibilă sesizarea și faci copy-paste și mai vii cu o sesizare, un pic nu vă face față. Constituția prevede posibilitatea constituirii judecătoriilor specializate. Noi am numit-o tribunal. Va fi judecătorie anticorupție, dar va fi. Va fi o instituție care va combate corupția mare în rândul deputaților. De asta nu scăpați. 

Consilierii președintei

Adela Railean: Este legal ca un cetățean condamant și care nu are dreptul să dețină o funcție publică să depună jurământul de ministru? Și al doilea aspect pe care vreau să-l explicați, un judecător care a pierdut 15 dosare la CtEDO poate să dețină acces la secretul de stat și să fie membru al Consiliului Suprem de Securitate?

Răspuns Sergiu Litvinenco: Probabil aveți o problemă, pentru că ați întrebat o chestie care nu e realistă. Vă spun ipotetic. În cazul dlui Negruța a fost o condamnare din partea regimului Plahotniuc și voi știți asta. Veaceslav Negruța a luptat cu regimul Plahotniuc spre deosebire de sociliști care au lucrat cu regimul și au votat sisteme mixte împreună. Strict juridic, dacă există o sancțiune complementară la o anumită pedeapsă care prevede imposibilitatea de a exercita o anumită funcție, atunci este o problemă. Dar dacă această sancțiune complementară a expirat, atunci nu este nicio problemă. În cazul dlui Negruța, aveți posiblitatea să contestați decretul de desemnare. Dacă este o condamnare și termenul este în curs, este o problemă juridică.  

Dacă vă referiți la desemnarea dnei Răducanu, eu din câte cunosc doamna a fost un judecător care s-a opus vehement sistemului oligarhic de pe timpul lui Plahotniuc. Inclusiv a ieșit la televiziuni și a vorbit deschis, spre deosebire de alți judecători care stau acum pe lângă voi și așteaptă să fie promovați. Aveți posibilitatea să contestați decizia. 

Adela Railean: Am avut doar declarații politicie. Nu am avut răspuns de la un potențial ministru al Justiției. O întrebare pentru potențialul ministru al Educației. Sunteți de acord ca o persoană fără studii d master să primească diplomă din oficiu pentru elaborarea unor politici. Vă rog să ne spuneți dacă există astfel de experiențe în țările europene?

Răspuns Anatol Topală: Toate actele de studii trebuie eliberate în cadrul legal, angajarea în cadrul muncii trebuie să fie în cadru legal. Acesta e răspunsul meu.

Adela Railean: Pentru dna Revenco, în declarația de avere nu ați indicat toate proprietățile. Acest lucru a fost constatat de inspectorii de integritate. Cum ați reușit să soluționați problema proprietăților și cine v-a ajutat?

Răspuns Ana Revenco: Situația dată a fost epuizată. Există o decizie pozitivă în acest sens. Pot și eu să întreb, cum de cei care toată viața au muncit în funcții publice s-au regăsit cu palate. Aici mecanismul de confiscare extinsă ar fi soluția.

Zinaida Greceanîi: Ați răspuns la întrebare. Dreptul de a acorda și dvs întrebări vă revine în următoarea funcție. 12:54

Reforma Justiției

Vasile Bolea: Vom reforma Procuatura Anticorupție după modelul DNA. Asta am citit în programul dvs. Eu îmi aduc aminte cum s-a făcut reforma în anul 2016. Atunci promotorul reformei și președintele grupului care a lucrat la noua Lege a Procuraturii a fost o rudă a ministrului Justiției desemnat, este vorba de Vladislav Grebincea. Atunci cumnatul dlui Litvinenco venea cu elogii și spunea că s-a reformat Procuratura, s-au instituit Procuratura Anticorupție, PCCOCS. Iată că la nici cinci ani de zile și tot aceleași persoane vorbesc despre reforma Procuraturii la care tot au participat și pe care toto ei au realizat-o. Spuneți vă rog, poate fi realizată reforma Procuraturii de aceleași persoane care anterior au promis acest lucru? 

De ce anterior ați pledat pentru evaluarea externă a tuturoro judecătorilor și procurorilor, iar acum doar a unora?

Răspuns Natalia Gavrilița: Sunt ferm convinsă că nu poate ceea ce a fost în 2016. De aceea noi propunem o listă de candidați integri, care vor putea efectua această schimbare. 

Sergiu Litvinenco: Eu simt că socialiștii au ceva cu familia mea extinsă. Este stranie o întrebare care vine de la cel care de un an și ceva e responsabil de reforma justiției, petru că ăsta e competența și apanajul Comisiei juridice. A condus această comisie și sunt zero rezultate. Ar trebui să vă fie rușine, de principiu, să puneți astfel de întrebări. Nicio reformă, indiferent ce ai scrie în lege, nu poate avea succes dacă nu ai oameni integri, corecți, bine intenționați, care să implementeze aceste legi. Evident că o lege care a fost votată de regimul lui Plahotniuc și implementată de regimul lui Plahotniuc nu avea cum să aibă impact pozitiv asupra luptei împotriva corupției. Noi ne propunem, înafară de faptul să adoptăm o lege bună, conform standardelor europene și experienței României, ne propunem să venim și cu oameni integri și corecți care să implementeze ceste legi. Eu înțeleg că dosarul Bahamas face parte din marea corupție și vă temeți, dar vă asigur că nu scăpați de răspundere, dle autor al întrebării.   

Mai citiți programul de la prima și până la ultima literă. Este păstrat obiectivul cu privire la aprobarea unei legi cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor în conformitate cu rapoartele Comisiei de la Veneția și a jurisprudenței Curții Constituționale. Nu renunțăm la această prioritate și la acest obiectiv. Este vorba de un audit sub aspectul performanței pentru a identifica breșele și problemele în gestionarea procuraturii și a Curților de Apel, astfel încât să identificăm și soluții. Evaluarea externă rămâne. Mai mult decât atât, noi ne propunem să schimbăm modalitatea de desemnare a membrilor CSM și CSP, să nu mai avem împărțeală politică, așa cum ați făcut în luna ianuarie 2020.  

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Reprezentanții sectorului turistic cer CNESP să anuleze obligativitatea prezentării testelor PCR la hotare pentru cei ce vin și pleacă în vacanțe

Reprezentanții sectorului turistic cer CNESP să anuleze obligativitatea prezentării testelor PCR la hotare pentru cei ce vin și pleacă în vacanțe

Nouă cazuri de deces și 121 de infectări cu COVID-19, confirmate în în R. Moldova în ultimele 24 de ore

Nouă cazuri de deces și 121 de infectări cu COVID-19, confirmate în în R. Moldova în ultimele 24 de ore

Un zgârie-nori de 300 m, din inima unui oraș chinez, a început inexplicabil să se clatine. Zona este îngrădită (VIDEO)

Un zgârie-nori de 300 m, din inima unui oraș chinez, a început inexplicabil să se clatine. Zona este îngrădită (VIDEO)

Advertoriale
5 modalități neobișnuite de a câștiga bani în plus în această vară

5 modalități neobișnuite de a câștiga bani în plus în această vară

50% din poluarea atmosferică a planetei este cauzată de automobile! Cum ne poate ajuta metanul (VIDEO)

50% din poluarea atmosferică a planetei este cauzată de automobile! Cum ne poate ajuta metanul (VIDEO)

ProCredit trage linia primului trimestru din 2021: creștere semnificativă a portofoliului și un rezultat consolidat îmbunătățit

ProCredit trage linia primului trimestru din 2021: creștere semnificativă a portofoliului și un rezultat consolidat îmbunătățit

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
  Oameni ca tine: Rusanda Alexandru, despre viața la țară și puterea de a merge împotriva valului (VIDEO)
 • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Gândul Mâței aniversează astăzi 25 de ani de la înființare (Video)
 • Studiu: Atitudinea „greu de cucerit” chiar funcționează?
Cele mai populare
 • 1
  Gazprom cere de la Moldovagaz să acopere datorii de 370 mln dolari pentru gaze furnizate în 2018
 • 2
  Luxul unui loc de veci sau cum a influențat pandemia situația de la cimitirul Sfântul Lazăr
 • 3
  Ploile și vântul puternic au distrus zeci de hectare de livezi și culturi agricole din mai multe localități din țară
 • 4
  Până la 10 mii de euro cash: UE vrea să plafoneze plățile în numerar
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.