Ce s-a promis și ce s-a făcut în Țînțăreni cu sprijinul Primăriei Chișinău pentru a compensa depozitarea deșeurilor: „Nu e bună apa din fântâni” (VIDEO)

Ce s-a promis și ce s-a făcut în Țînțăreni cu sprijinul Primăriei Chișinău pentru a compensa depozitarea deșeurilor: „Nu e bună apa din fântâni” (VIDEO)

Deșeurile din Chișinău vor fi depozitate la gunoiștea din Țînțăreni și în 2021. Asta după ce consilierii municipali au aprobat prelungirea Contractului de Societate Civilă cu localitatea și chiar dacă dacă în 2017, acordul prevedea că poligonul va funcționa doar până în 2019. Astfel, municipalitatea și-a asumat mai multe angajamente, printre care și transferul anual de 10 milioane lei în contul Primăriei Țînțăreni. Șeful de la Autosalubritate spune că, în perioada 2017-2019, Chișinăul a introdus în localitate circa 62 de milioane de lei, iar noi am întrebat pe oameni câte din promisiuni au fost realizate. 

Am înțeles că nu e bună apa de băut din fântâni, iar oamenii sunt foarte indignați

Astfel, Primăria Chișinău a promis iluminat stradal, reparația drumurilor asfaltate, construcția unui drum de ocolire pentru mașinile care evacuează gunoiul. Unii locuitori spun că văd schimbări bune în sat, iar alții rămân a fi nemulțumiți. 

„Dacă au făcut, păi 20%. Patru drumuri câte un milion. Stadionul acum îl face. Au încheiat contract ca iar să prelungească. Ca să astupe ochii, fac stadion. Asta e bine. 62 de milioane sunt 62 de milioane. Și dacă au pus acolo niște pietriș, unde drumurile au făcut, unde nu. Pe partea mea nu au făcut drumul că sunt patru case. Dacă vrei să faci tot, fă bine. E spălare de bani”. 

 „Am auzit că au făcut ceva pentru Țînțăreni, adică drumurile. Trebuie de respectat ecologia.  Am înțeles că nu e bună apa de băut din fântâni. Nu e bună de băut, iar oamenii sunt foarte indignați de asta, mai ales oamenii unde e gunoiștea”. 

 „S-a făcut. Ce s-a făcut? Drumuri? Au fost curățate? Da, chiar acum am văzut tractorul când veneam”. 

„Știu că nu e prea bine să fie gunoiștea pe teritoriul nostru, să fie mizeria din alte părți pe teritoriu, dar dacă se face ceva în folosul comunei... Decât să fie aici gunoiștea, dar nu se face nimic, e mai bine așa. Sunt schimbări”.

„Sănătatea, reparația la Casa de Cultură, reparație la grădiniță. Al doilea primar, văd că s-a apucat. Fac acolo pe terenul sportiv. Au asfaltat vrio trei drumuri care au fost plănuite. Deșeurile sunt de când am venit din armată, în urmă cu 40 de ani, dar dacă nu au în altă parte unde. Nu suntem de acord, cine e de acord? Dar dacă nu au găsit alt loc mai convenabil. Lumea nu e mulțumită. E clar”. 

„S-a reparat drumul. Deja e mai bine, pentru că aici era foarte strașnic”. 

La fel, s-a promis construcția unui centru de sănătate, ceea ce s-ar fi realizat, potrivit oamenilor. 

„Au făcut drumurile. A făcut policlinică. Au făcut mai multe. Sunteți mulțumit?”. 

„Anul trecut, de sf. Pantelimon, a fost dat în exploatare. Constructorii au lucrat la soviste. Drum de ocolire a fost făcut? Nu, nu avem, dar ar trebui. În primul rând, ar trebui pentru securitatea populației și în al doilea rând, pentru ecologie. Noi locuim lângă șoseaua centrală și când trec mașinile mari de mare tonaj, lustrele se clatină, pereții se cutremură”. 

Un alt angajament ține de stația de epurare a levigatului, iar aceasta a fost dată în exploatare în noiembrie 2020, costul total al proiectului fiind de circa 29 de milioane de lei. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.

”Jumătate de sat din partea ceea, cu mulți ani în urmă, a venit toată murdăria în sat. Vă imaginați jumătate de sat cu deșeuri. Dacă se rupe iar, vă închipuiți ce va fi. E prea aproape de sat. Este la poligon, dar nu vor să investească”, a spus un locuitor al satului. 

Foto: Primăria Chișinău 

Era clar că nu o să se repare toate străzile din localitate. Dacă o să vă spun că s-au reparat străzile, iar ele nu s-au reparat..o să fie greșit din partea mea. O să evit să răspund la întrebările voastre

Primarul satului Țânțăreni, Vadim Bulgaru

Însă, în ceea ce privește consolidarea digului de protecție de la poligon pentru care s-a alocat 12 milioane de lei, a început în acest an, potrivit primarului din Țînțăreni, Vadim Bulgaru. Promisiunea a fost reiterată și în 2021. Primarul general Ion Ceban a spus că, în acest an, digul va fi fortificat inclusiv prin plantarea arborilor.  

„Văd că se face, se strânge gunoiul din sat, fără plată. Anul acesta a fost slăbuț cu drumurile.La stația de epurare nici doi nu le pun. Nu s-a făcut nimic. Nu se ocupă deloc, deja au al treilea an. Canalizația e pusă, dar cred că deja e astupată”, a spus un locuitor. 

La fel, Primăria Chișinău a promis să pună pavaj în curtea grădiniței și să le ofere foi de odihnă copiilor din localitate, precum și să asigure salubrizarea satului. Mai mult, au fost planificați  17 milioane de lei pentru achitarea compensațiilor locuitorilor comunei Țînțăreni. 

„Aici, copiii au unde să se joace. Stadionul este. La școală ceva s-a schimbat, dar nu știu dacă e legat de deșeuri. În Țînțăreni s-a făcut puțin. E mai bine”, a menționat o femeie din sat. 

Zilnic, la groapa de gunoi din Țînțăreni sunt aduse în jur de 650 de tone de deșeuri. Șeful sectorului gunoiștea din Țânțăreni, Ion Alexei, a spus că sunt necesare tractoare noi pentru a face față deșeurilor și s-ar fi găsit surse financiare în acest scop. 

„Câte tone de deșeuri se aduce zilnic de la Chișinău? Zilnic, 600 - 650 de tone. Ce investiții au fost planificate pentru 2021. Au fost găsiți niște sponsori ca să cumpărăm tractoare mai mici. Avem un compactor care face treabă bună și de a mai da domnul să cumpărăm trei, patru tractoare ca să facem față la gunoiște. 00:34 MUSCA Facem, dar cu greu. Ne străduim să facem și cu acestea, dar cu greu. Cine sunt sponsorii? Nu vă pot numi precis, asta doar la direcție. Investiții în ce valoare ar fi nevoie ca să fie totul ok aici? Nici asta nu vă pot spune. Tractorul poate să coste 100 de lei și o mie de lei. E vorba de milioane? Da, ceva de milioane”, a menționat șeful sectorului gunoiștea din Țînțăreni, Ion Alexei. 

Primarul satului Țînțăreni, socialistul Vadim Bulgaru, nu a fost de găsit la Primărie. Contactat telefonic, funcționarul ne-a rugat să revenim, iar în repetate rânduri a spus că nu are timp să răspundă la întrebările noastre. Într-un final, a răspus, dar a declarat că preferă să evite să ofere multe răspunsuri, pentru că e un subiect complex.

Totuși, edilul are alte planuri de investiții din banii oferiți de Primăria Chișinău. El spune că doar în ultimii doi ani a primit compensația de 10 milioane de lei din partea municipalității și i-a economist pentru a asigura satul ca apă potabilă și servicii de canalizare. 

„Ceea ce a urmat după 2017 au fost niște anexe la contract. În anexe au fost indicate punctele care nu s-au făcut sau s-a adăugat ceva nou. Dacă nu erau îndeplinite o bună parte din ele, atunci nu se semna anexa și anul acesta. Nu vă pot raporta ce s-a făcut și ce nu s-a făcut, pentru poate unele din ele nu s-au făcut 100%, dar urmează să se facă. În 2017, când s-a semnat contractul, s-au pus o sumedenie de puncte care din start nu erau viabile. Reparația tuturor străzilor din localitate era clară. Era clar că nu o să se repare toate străzile din localitate. Dacă o să vă spun că s-au reparat străzile, iar ele nu s-au reparat..o să fie greșit din partea mea. O să evit să răspund la întrebările voastre. Nu știu de unde ați luat despre drumul de ocolire sau cine va informat. În niciun contract nu s-a menționat despre asta. 

S-a dat doi ani de zile la rând câte 10 milioane de lei. Banii sunt în contul primăriei. Noi pregătim un proiect mai mărișor, apa și canalizarea în localitate. Noi am pus banii deoparte ca să putem institui acest proiect și se mai fac lucruri mărunte de zi cu zi. Nimeni nu e bucur să aibă un poligon de deșeuri la trei kilometri de localitate, dar nu avem încotro, pentru că poligonul acesta de 30 de ani de zile s-a exploatat fără ca să întreprindă careva măsuri de diguri de protecție. 10 milioane de lei sunt o compensare. Oricare dintre noi, locuitori ai orașului Chișinău, când aruncăm dimineața gunoiul la tomberon, nu ne gândim unde ajunge gunoiul acesta. 

E important să îl scoatem din apartament și din casă. Mai departe, ce urmează să facă și municipalitatea și cei din Țînțăreni pe nimeni nu interesează. Același dig de protecție, abia anul acesta a început să se facă. Datorită lui Ion Ceban s-au mișcat un pic lucrurile. S-a dat în exploatare stația de tratare și filtrare a levigatului care timp de 30 de ani curgea la vale și a otrăvit toate lanurile. Nu avem încotro. Dacă vorbim despre o eventuală închidere a poligonului, atunci brusc nu îl poți închide. Trebuie să faci niște lucrări care vor duce la conservarea lui. Mai mult, deșeurile pătează imaginea. Nimeni din investitori nu o să vină în localitate să investească bani”, a spus primarul satului Țînțăreni, Vadim Bulgaru. 

De precizat că pentru 2021, printre promisiunile Primăriei Chișinău care vizează locuitorii din Țînțăreni sunt următoarele: consolidarea barajului poligonului, reparația străzilor din localitate, modernizarea poligonului de deșeuri, evacuarea de două ori pe lună a deșeurilor din sat, finalizarea stației de pompare a apei, construcția clădirilor operaționale la gunoiște. 

Potrivit lui Ion Ceban, municipalitatea a investit circa 60 de milioane de lei în 2020, pentru poligonul de la Ţînţăreni, stația de tratare a levigatului și dezvoltarea infrastructurii localității. 

Amintim că în vara anului 2017, capitala s-a confruntat cu o adevărată criză a deșeurilor. După ce locuitorii din Bubuieci au protestat blocând accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate, primăria a propus să fie redeschisă groapa de gunoi de la Țînțăreni, pentru a depăși problema acumulării gunoiului în Capitală. 

La 10 iulie 2017 în urma mai multor negocieri, a fost încheiat un contract civic cu autoritățile din localitatea Țînțăreni, în vederea accesului la poligonul de depozitare a deșeurilor pe un termen de doi ani, adică până în 2019. Municipalitatea s-a angajat atunci să asigure salubrizarea localității, dar și să ofere anual un sprijin financiar în sumă de 10 milioane de lei.

Șeful de la Autosalubritate spune că pe parcursul perioadei 2017-2019, municipalitatea ar fi introdus în localitate, prin servicii și sume bănești directe, circa 62 de milioane de lei.

De menționat că în urma alegerilor locale generale din toamna anului 2019, primar de Țînțăreni a fost ales socialistul Vadim Bulgaru. 

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Primăria se întreabă câtă corupție este în școlile și grădinițele din capitală. Locuitorii orașului, îndemnați să completeze un chestionar

Primăria se întreabă câtă corupție este în școlile și grădinițele din capitală. Locuitorii orașului, îndemnați să completeze un chestionar

20 de morminte din cimitirul satului Cărpineni, vandalizate. Poliția caută făptașii, iar primăria promite recompensă pentru detalii

20 de morminte din cimitirul satului Cărpineni, vandalizate. Poliția caută făptașii, iar primăria promite recompensă pentru detalii

Gunoiștea din satul Cojușna, cuprinsă de flăcări. La fața locului sunt două echipaje de pompieri (VIDEO)

Gunoiștea din satul Cojușna, cuprinsă de flăcări. La fața locului sunt două echipaje de pompieri (VIDEO)

Deșeurile din Chișinău vor fi depozitate la gunoiștea din Țânțăreni și în 2021. Consilierii municipali au aprobat prelungirea contractului cu primăria localității

Deșeurile din Chișinău vor fi depozitate la gunoiștea din Țânțăreni și în 2021. Consilierii municipali au aprobat prelungirea contractului cu primăria localității

Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

EDITORIAL internațional | A 15-a literă din alfabetul grecesc, vaccinarea obligatorie în UE și mirosul de praf de pușcă dinspre Ucraina

EDITORIAL internațional | A 15-a literă din alfabetul grecesc, vaccinarea obligatorie în UE și mirosul de praf de pușcă dinspre Ucraina

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Noi reguli de intrare în România. Toți călătorii vor completa formularul de localizare a pasagerului
 • 2
  Marina Tauber, adresare către Maia Sandu: „Este un război. În el neapărat vor fi câștigători și invinși, iar învinșii veți fi voi”
 • 3
  Un bărbat de 30 de ani a murit după ce ar fi fost împușcat în timpul unei partide de vânătoare
 • 4
  Reacții după decizia Curții de Apel Bălți de a anula înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.