Consultările Maiei Sandu cu fracțiunile parlamentare, încheiate. Ce spun forțele politice

Consultările Maiei Sandu cu fracțiunile parlamentare, încheiate. Ce spun forțele politice

Consultările cu forțele politice, inițiate de președinta Maia Sandu după ce a eșuat tentativa de desemnare în funcție de premier a Nataliei Gavrilița, s-au încheiat. Deputații PSRM au comunicat șefei satului despre candidatura propusă a Marianei Durleșteanu. Iată ce spun celelalte partide.

PSRM informează președinta despre candidatul propus la șefia Guvernului

Discuțiile dintre șefa țării, Maia Sandu, și reprezentanții forțelor politice au durat puțin peste 30 de minute. Deputații PSRM susțin că au informat președinta despre candidatul propus la funcția de premier și despre formarea majorității parlamentare în susținerea Marianei Durleșteanu.

Publicitate

„Avem asigurare de susținere mai largă decât a celor care au semnat azi pentru formarea majorității. Așeptăm ca președinta să urmeze prevederile Constituției. Considerăm că este o candidatura potrivită cea a doamnei Durleșteanu. Este candidat nepartinic, spre deosebire de cabinetul Gavriliță”, a declarat deputatul PSRM Corneliu Furculița.

Deputații Partidului Șor susțin propunerea PSRM

Și deputații Partidului Șor au reiterat susținerea pentru candidatul propus de PSRM.

„Este o situația prezentă unică când conducerea se concentrează pe jocuri politice. Nu trebuie să ducă la colaps țara. Statul trebuie să aibă un guvern funcțional. Că am susținut candidatul propus înseamnă că prioritar trebuie să fie susținute interesele țării. Situația va arăta când vor fi alegeri anticipate”, a spsu deputatul Denis Ulanov.

PDM nu o vor susține pe Mariana Durleșteanu

Liderul democraților, Pavel Filip, spune că partidul pe care-l conduce nu va susține propunerea socialiștilor, iar în privința candidatului propus de Platforma DA - Andrei Năstase, filip afirmă că acesta ar avea puține șanse să fie desemnat candidat.„PSRM a propus să participăm formarea majorității parlamentare. Am refuzat. Am zis că e vorba de curățarea clasei politice, nu consolidarea.

Poziția PD rămâne aceeași. Vom avea sau nu alegeri? E de datoria președintei să zică cum se va gestiona situația crizei în țară în caz de alegeri. Guvernul care a venit azi în Parlament putea să vină pe bune și să propună un program de activitate bun. PD nu va susține candidatul domanei Durleșteanu pentru că nu avem încredere”, a menționat liderul PDM după consultări cu Maia Sandu.

Platforma DA insistă pepropriul candidat

„Noi a prevăzut această situație. Am avut ieri discuții cu Maia Sandu. Eram aproape siguri că o să fie această alianță. Și am întrebat ieri pe Maia Sandu despre planul B dacă apare această alianță. Azi la consultări am venit cu aceeași abordare. Dacă încă nu e târziu să propunem candidatura lui Andrei Năstase pentru Guvern minoritar care să nu permită aruncarea țării în brațele politicii criminale”, a spus Alexandru Slusari.

Pro Moldova: „Vom avea consultări cu acel candidat desemnat”

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu spune că în cursul zilei de 11 februarie colegii săi ar fi fost îndemnați să semneze pentru formarea majorității parlamentare. Aceștia, însă, au refuzat. În continuare, după ce va fi desemnat un candidat, deputații intenționează să poarte discuții cu acesta.

„Avem acum doi candidați. Mingea cumva este acum, constituțional vorbind, în curtea președintei Maia Sandu care trebuie să decidă mai departe ce se întâmplă. Azi în Parlament am văzut Teatrul fățărniciei și cinismului.

La ora acutală este o majoritate declarată. În funcție de candidatul desemnat de președintele Maia Sandu, vom avea discuții în echipa Pro Moldova, vom avea probabil consultări cu acel candidat desemnat, dacă va fi”, a spus după consultări liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

PAS vede o singură cale - alegeri anticipate

Deputații PAS consideră că e nevoie de două tenative eșuate de desemnare a unui nou guvern așa încât să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. Aceasta ar fi, în opinia lor, singura soluție pentru situația de criză din țară.

„Ceea de ce are nevoie această țară sunt alegeri anticipate. În special, după ce evenimente s-au derulat azi în Parlament. Azi a fost reîncarnare a alianței Șor- Plahotniuc-Dodon. E o alianță toxică și periculoasă.

Cetățenii au văzut pe viu că ei se tem de alegeri anticipate. Noi vom rămâne consecvenți și vom merge mai departe pe această cale. Un guvern pe 1 lună, sau 5 minute, nu rezolvă problema țării. O amână și o acutizează”, spune actualul lider PAS Igor Grosu.

Deputatul afirmă că a aflat de candidatura propusă de PSRM din presă, odată ce informația a devenit publică.

Amintim că la ședința plenară din 11 februarie, candidata propusă de președinta țării Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru Natalia Gavriliță, dar și echipa pentru un viitor Cabinet de miniștri, nu au obținut votul de încredere a deputaților. Majoritatea deputaților s-au abținut de la vot. Mai exact, au fost 0 voturi.

În timpul ședinței plenare, când deputații adresau întrebări candidatei la funcția de premier Natalia Gavrilița, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că socialiștii propun propriul candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

La scurt timp și Platforma DA a venit cu o declarație similară. Deputații anunță că-l înaintează în funcție pe Andrei Năstase. Platforma cere consultări de urgență cu președinta țării, Maia Sandu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal