Socialiștii cheamă la discuții fracțiunile parlamentare pentru „a identifica varianta optimă de ieșire din criza politică”. Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, susține că „nu există o coaliție politică în Parlament”, ci o majoritate parlamentară în susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de premier.
„Există o majoritate parlamentară în susținerea candidaturii. Nu există coaliție politică în Parlament și nu poate fi la această etapă. PSRM a înaintat candidatura pentru funcția de prim-ministru și a propus tuturor deputaților, indiferent de fracțiunea sau partidul din care fac parte, să semneze în susținerea acestei candidaturi. PSRM e gata să aibă în continuare un dialog constructiv cu toate fracțiunile parlamentare și cu deputații pentru a identifica varianta optimă de ieșire din criza politică, pornind de la interesele cetățenilor”, a spus Corneliu Furculiță.
Socialistul spune că nu exclude că, în urma consultărilor, și alți deputați o vor susține pe Mariana Durleșteanu. Totodată, a declarat că Parlamentul nu poate să examineze repetat candidatura Nataliei Gavrilița, până când Curtea Constituțională se va expune.
Totodată, Corneliu Furculiță a menționat că, vineri dimineața, a obținut confirmarea acordului din partea Marianei Durleșteanu privind înaintarea la funcția de premier de către deputați, „indiferent din care formațiune provin”. Asta după ce candidata a spus că nu știa că este susținută și de Partidul Șor.
Amintim că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu. La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Este vorba de fracțiunile PSRM și PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, deputatul independent Alexandr Oleinic, dar și de ex-deputații PDM, în prezent neafiliați, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi.
În aceeași zi, după ce Guvernul Gavrilița nu a fost susținut în Parlament de niciun deputat, președinta Maia Sandu a anunțat consultări cu fracțiunile parlamentare. În pofida candidaturii înaintate de majoritatea parlamentară proaspăt formalizată, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată pentru funcția de prim-ministru. PSRM a spus că va ataca la Curtea Constituțională acest decret.
Menționăm că, pe 6 august 2020, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național.
Vezi și aceste știri

Oazu Nantoi îi cere Curții Constituționale să-și revadă decizia cu privire la rolul majorității parlamentare

Candidata propusă de PSRM la șefia Guvernului: Nu am știut că și PP Șor a semnat pentru candidatura mea

PSRM va ataca la CC decretul Maiei Sandu de a o propune repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier: „Vom cere Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audiere”
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
