Candidata socialiștilor pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, susține că este o persoană care nu a primit funcții sau poziții „din docilitate” și care nici nu a executat „instrucțiuni la comandă”. Asta a scris într-o postare pe Facebook, în care a explicat de ce a acceptat propunerea PSRM.
Mariana Durleșteanu se prezintă ca o „persoană apolitică”. Spune că a acceptat propunerea pe „pe principiul profesionalismului în contextul pandemiei, sărăciei și al crizei economice economice care se acutizează”.
Totodată, a menționat că nu a gestionat procesul de colectare a semnăturilor în susținerea candidaturii sale și că nici nu a verificat lista respectivă.
„Rațiunea mea personală pentru a accepta aceasta invitație a avut la bază eradicarea sărăciei în Moldova, gestionarea crizei pandemice pentru a oferi siguranță cetățenilor în ziua de mâine, implementarea proiectelor investiționale și readucerea diasporei acasă. Vreau să vă asigur că eu conștientizez prin ce trecem noi, toți cetățenii, indiferent unde ne aflăm, dar Moldova are nevoie de un program cu FMI de urgență și de comunicare cu alți parteneri străini, focusat în primul pe reforme structurale în toate domeniile și acțiuni pe termen imediat întru a depăși această situație fără precedent”, a scris candidata.
Pe final, aceasta a spus că nu vrea să vină cu „explicații adiționale”, ținând cont de faptul că „este un candidat oficial înaintat”.
Amintim că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu. La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Este vorba de fracțiunile PSRM și PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, deputatul independent Alexandr Oleinic, dar și de ex-deputații PDM, în prezent neafiliați, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi.
În aceeași zi, după ce Guvernul Gavrilița nu a fost susținut în Parlament de niciun deputat, președinta Maia Sandu a anunțat consultări cu fracțiunile parlamentare. În pofida candidaturii înaintate de majoritatea parlamentară proaspăt formalizată, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată pentru funcția de prim-ministru. PSRM a spus că va ataca la Curtea Constituțională acest decret.
Menționăm că, pe 6 august 2020, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național.
Vezi și aceste știri

Șah la regină sau blocaj pentru majoritate? Care sunt scenariile de mai departe în caz că Sandu nu o desemnează pe Durleșteanu. Iată ce spunea Dodon în august (VIDEO)

Usatîi: Să se gândească bine Durleșteanu dacă vrea să salveze bordelul politic Șor-Dodon. Maia Sandu nu o va desemna nici pe ea, nici pe Năstase

Cine este Mariana Durleșteanu: Fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, decorată de Voronin și fost președinte la Banca de Economii
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
