Termenul de redactare a actelor judecătorești finale și de dispoziție, emise în special de judecătorii și curțile de apel, va fi extins cu 15 zile, adică până la 45 de zile. O asemenea decizie a fost aprobată, vineri de Parlament, sub pretextul sporirii calității justiției.
Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul fiind elaborat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.
„Documentul include modificarea dispozițiilor legale care constituie premisa redactării unor hotărâri judecătorești de calitate, înlăturând posibilitatea ca termenul de la moment stabilit de lege să devină un element de presiune asupra judecătorului”, se arată în nota informativă a proiectului.
De asemenea, autorii își propun ca orice hotărâre să fie inteligibilă, redactată într-un limbaj clar şi simplu.
„Astfel, pentru realizarea acestor cerințe, judecătorul are nevoie de timp util care să permită combinarea redactării hotărârii, cu studierea altor dosare, legislației, jurisprudenței, doctrinei, organizarea și pregătirea ședințelor de judecată, inclusiv cu examinarea eficientă și în termeni rezonabili a cauzelor judiciare, precum și cu respectarea dreptului la odihnă, viață privată și de familie a judecătorilor”, argumentează autorii.
Vezi și aceste știri

Aprobat de Guvern. Trei candidaturi pentru postul de judecător la CtEDO vor fi expediate pentru consultarea experților

Magistrata care a decis rejudecarea dosarului în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare s-a retras
