Instituirea funcției de Ombudsman pentru afaceri ar fi o metodă de protecție a businessului (STUDIU)

Instituirea funcției de Ombudsman pentru afaceri ar fi o metodă de protecție a businessului (STUDIU)
poză simbol

Republica Moldova are posibilitatea să preia, din varietatea de reglementări internaționale, pe cele mai oportune sistemului administrativ național, ca în final să instituie funcția de Ombudsman pentru afaceri, ca metodă de protecție a mediului de afaceri. În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a elaborat un studiu privind practicile internaționale de organizare și de activitate ale Ombudsmanului pentru afaceri, în rezultatul analizei legislației țărilor care au instituit această funcție.

Persoana respectivă ar urma să se ocupe de problemele oamenilor de afaceri, să protejeze businessul și să reacționeze când le sunt încălcate drepturile sau lezate interesele în rezultatul acțiunilor, inacțiunilor și deciziilor autorităților publice.

A fost analizată practica și legislația din 21 de țări comparabile cu Republica Moldova în ce privește sistemul administrației publice. Dintre acestea, doar opt au instituit un Ombudsman pentru business: Australia, Ucraina, Georgia, Federația Rusă, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Polonia. Armenia are o direcție în cadrul aparatului Ombudsmanului pentru drepturile omului, care se ocupă de cazurile businessului.

Cine poate deveni Ombudsmanul pentru afaceri

Studiul arată că modalitatea de numire a Ombudsmanului pentru afaceri este diferită de la țară la țară. Responsabil de numirea acestuia poate fi președintele țării, Guvernul, prim-ministrul, comunitatea de afaceri, ministrul de resort, președintele Parlamentului, fie un Consiliu de supraveghere compus din miniștri, instituții financiare internaționale sau asociațiile de afaceri din țară. Perioada de numire variază de la patru la cinci ani, fiind și exemple de state care nu au prevăzut expres o perioadă limită de numire.

Candidatul la funcția de Ombudsman pentru afaceri trebuie să dispună de studii universitare juridice sau economice, de o anumită experiență profesională, în mod special în apărarea drepturilor și intereselor businessului și în desfășurarea activității de afaceri. Unele țări au prevăzut cerințe legate de valori, integritate și persoană, precum lipsa condamnărilor penale, neimplicarea în scandaluri și litigii de corupție, existența standardelor morale înalte.

Majoritatea practicilor analizate stabilesc ca și condiție obligatorie existența cetățeniei statului respectiv. În unele state e suficientă îndeplinirea condiției de locuire pe teritoriul țării nu mai puțin de cinci ani până la numirea în funcție, fie chiar este acordată posibilitatea și cetățenilor din alte țări să ocupe această postură. Totodată, au fost identificate anumite incompatibilități cu funcția dată, cum ar fi neexercitarea a oricărei alte funcții remunerate.

Cele mai des întâlnite temeiurile de încetare a mandatului se referă la situațiile de imposibilitate a exercitării funcției din motive de boală, exercitarea de activități incompatibile cu funcția, neexercitarea sau încălcarea obligațiunilor, comportament necorespunzător, absența unei perioade de la serviciu sau intrarea în vigoare a unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Care sunt atribuțiile

Una dintre funcțiile de bază ale Ombudsmanului pentru afaceri este de a informa autoritățile publice despre neregulile constatate în funcționarea acestora, dar și de înaintare a recomandărilor pentru înlăturarea cauzelor care au dus la încălcarea drepturilor și intereselor businessului. Acesta are competențe de a se implica în procesul de elaborare a politicilor publice, care se referă la activitatea antreprenorială sau care pot afecta principiile desfășurării activităților economice și interesele agenților economici.

Ombudsmanul pentru afaceri poate emite avize asupra proiectelor de acte normative examinate de către autoritățile publice, poate înainta recomandări autorităților competente privind elaborarea politicilor publice și are dreptul de înainta proiecte de acte normative și chiar proiecte de legi. Pentru a stopa efectele și consecințele unui act normativ care dăunează businessului, unele țări au acordat acestei persoane dreptul de a propune suspendarea, revocarea/anularea hotărârilor și dispozițiilor Guvernului.

Unele modele îi acordă posibilitatea de a sesiza autoritățile publice care au drept de sesizare la Curtea Constituțională. Alte modele acordă un rol consultativ Ombudsmanului în Curtea Constituțională referitor la neconstituționalitatea unor norme ce au tangență cu businessul. Există și țări care îi acordă dreptul de a se adresa direct la Curtea Constituțională.

În unele state, Ombudsmanul pentru afaceri este funcționar plătit din bani publici, fie remunerat din resursele financiare ale partenerilor de dezvoltare, fie îi este achitat salariul de către asociația națională a întreprinzătorilor. De regulă, este asigurat cu personal și consultanți, care îl ajută în realizarea funcțiilor sale, inclusiv poate avea adjuncți.

Exemplele aduse arată că agenții economici au la dispoziție mai multe modalități de sesizare a acestuia, prin depunerea unei cereri în scris, prin poșta electronică, prin intermediul rețelelor de socializare sau chiar în mod verbal. În unele țări, acesta are competența de a se autosesiza și a începe o investigație, dacă află din alte surse despre încălcarea drepturilor agenților economici. Totodată, îi este garantat accesul liber în sediul oricărei instituții publice, inclusiv în locurile de detenție și executarea pedepselor.

Pentru realizarea eficientă a funcțiilor sale, Ombudsmanului îi pot fi acordate anumite garanții, în mod special imunitatea de a fi reținut, arestat, în privința lui nu poate fi inițiată urmărirea penală și/sau contravențională fără acordul unor autorități publice, inclusiv nu pot fi efectuate măsuri speciale, precum percheziția automobilului, locuinței și alte măsuri.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Antreprenorii din Moldova propun crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri

Antreprenorii din Moldova propun crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri

S-a stins din viață Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai

S-a stins din viață Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
 • 2
  Până la 295 milioane de euro, asistență macro-financiară pentru R. Moldova. Anunțul făcut de prim-ministra Danemarcei
 • 3
  Călărași: Percheziții la președintele raionului, la primarul orașului și la un șef de direcție, într-un dosar de corupție
 • 4
  10 mii de lei pentru titularii de patentă care trec la regim de activitate independentă. Soluțiile Ministerului Economiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.