Instituirea funcției de Ombudsman pentru afaceri ar fi o metodă de protecție a businessului (STUDIU)

Instituirea funcției de Ombudsman pentru afaceri ar fi o metodă de protecție a businessului (STUDIU)
poză simbol

Republica Moldova are posibilitatea să preia, din varietatea de reglementări internaționale, pe cele mai oportune sistemului administrativ național, ca în final să instituie funcția de Ombudsman pentru afaceri, ca metodă de protecție a mediului de afaceri. În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a elaborat un studiu privind practicile internaționale de organizare și de activitate ale Ombudsmanului pentru afaceri, în rezultatul analizei legislației țărilor care au instituit această funcție.

Persoana respectivă ar urma să se ocupe de problemele oamenilor de afaceri, să protejeze businessul și să reacționeze când le sunt încălcate drepturile sau lezate interesele în rezultatul acțiunilor, inacțiunilor și deciziilor autorităților publice.

A fost analizată practica și legislația din 21 de țări comparabile cu Republica Moldova în ce privește sistemul administrației publice. Dintre acestea, doar opt au instituit un Ombudsman pentru business: Australia, Ucraina, Georgia, Federația Rusă, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Polonia. Armenia are o direcție în cadrul aparatului Ombudsmanului pentru drepturile omului, care se ocupă de cazurile businessului.

Cine poate deveni Ombudsmanul pentru afaceri

Studiul arată că modalitatea de numire a Ombudsmanului pentru afaceri este diferită de la țară la țară. Responsabil de numirea acestuia poate fi președintele țării, Guvernul, prim-ministrul, comunitatea de afaceri, ministrul de resort, președintele Parlamentului, fie un Consiliu de supraveghere compus din miniștri, instituții financiare internaționale sau asociațiile de afaceri din țară. Perioada de numire variază de la patru la cinci ani, fiind și exemple de state care nu au prevăzut expres o perioadă limită de numire.

Candidatul la funcția de Ombudsman pentru afaceri trebuie să dispună de studii universitare juridice sau economice, de o anumită experiență profesională, în mod special în apărarea drepturilor și intereselor businessului și în desfășurarea activității de afaceri. Unele țări au prevăzut cerințe legate de valori, integritate și persoană, precum lipsa condamnărilor penale, neimplicarea în scandaluri și litigii de corupție, existența standardelor morale înalte.

Majoritatea practicilor analizate stabilesc ca și condiție obligatorie existența cetățeniei statului respectiv. În unele state e suficientă îndeplinirea condiției de locuire pe teritoriul țării nu mai puțin de cinci ani până la numirea în funcție, fie chiar este acordată posibilitatea și cetățenilor din alte țări să ocupe această postură. Totodată, au fost identificate anumite incompatibilități cu funcția dată, cum ar fi neexercitarea a oricărei alte funcții remunerate.

Cele mai des întâlnite temeiurile de încetare a mandatului se referă la situațiile de imposibilitate a exercitării funcției din motive de boală, exercitarea de activități incompatibile cu funcția, neexercitarea sau încălcarea obligațiunilor, comportament necorespunzător, absența unei perioade de la serviciu sau intrarea în vigoare a unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Care sunt atribuțiile

Una dintre funcțiile de bază ale Ombudsmanului pentru afaceri este de a informa autoritățile publice despre neregulile constatate în funcționarea acestora, dar și de înaintare a recomandărilor pentru înlăturarea cauzelor care au dus la încălcarea drepturilor și intereselor businessului. Acesta are competențe de a se implica în procesul de elaborare a politicilor publice, care se referă la activitatea antreprenorială sau care pot afecta principiile desfășurării activităților economice și interesele agenților economici.

Ombudsmanul pentru afaceri poate emite avize asupra proiectelor de acte normative examinate de către autoritățile publice, poate înainta recomandări autorităților competente privind elaborarea politicilor publice și are dreptul de înainta proiecte de acte normative și chiar proiecte de legi. Pentru a stopa efectele și consecințele unui act normativ care dăunează businessului, unele țări au acordat acestei persoane dreptul de a propune suspendarea, revocarea/anularea hotărârilor și dispozițiilor Guvernului.

Unele modele îi acordă posibilitatea de a sesiza autoritățile publice care au drept de sesizare la Curtea Constituțională. Alte modele acordă un rol consultativ Ombudsmanului în Curtea Constituțională referitor la neconstituționalitatea unor norme ce au tangență cu businessul. Există și țări care îi acordă dreptul de a se adresa direct la Curtea Constituțională.

În unele state, Ombudsmanul pentru afaceri este funcționar plătit din bani publici, fie remunerat din resursele financiare ale partenerilor de dezvoltare, fie îi este achitat salariul de către asociația națională a întreprinzătorilor. De regulă, este asigurat cu personal și consultanți, care îl ajută în realizarea funcțiilor sale, inclusiv poate avea adjuncți.

Exemplele aduse arată că agenții economici au la dispoziție mai multe modalități de sesizare a acestuia, prin depunerea unei cereri în scris, prin poșta electronică, prin intermediul rețelelor de socializare sau chiar în mod verbal. În unele țări, acesta are competența de a se autosesiza și a începe o investigație, dacă află din alte surse despre încălcarea drepturilor agenților economici. Totodată, îi este garantat accesul liber în sediul oricărei instituții publice, inclusiv în locurile de detenție și executarea pedepselor.

Pentru realizarea eficientă a funcțiilor sale, Ombudsmanului îi pot fi acordate anumite garanții, în mod special imunitatea de a fi reținut, arestat, în privința lui nu poate fi inițiată urmărirea penală și/sau contravențională fără acordul unor autorități publice, inclusiv nu pot fi efectuate măsuri speciale, precum percheziția automobilului, locuinței și alte măsuri.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Antreprenorii din Moldova propun crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri

Antreprenorii din Moldova propun crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri

S-a stins din viață Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai

S-a stins din viață Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai

Advertoriale
Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 3
  Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian
 • 4
  Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.