Donald Trump, achitat în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului. Ce înseamnă acest verdict pentru fostul președinte

Donald Trump, achitat în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului. Ce înseamnă acest verdict pentru fostul președinte

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat grație votului senatorilor republicani, transmite digi24.

Senatul a votat sâmbătă, cu 57 de voturi, pentru condamnarea lui Trump. Voturile împotrivă au fost 43, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi „pentru”.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Publicitate

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanților. Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui. Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Șapte senatori republicani au votat pentru condamnarea lui Donald Trump

Doar șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând în favoarea condamnării fostului președinte. Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Ce înseamnă acest verdict pentru Donald Trump

Acuzațiile în cazul unui proces de impeachment sunt de natură politică, nu penală, deși senatorii își asumă rolul unor „judecători”. Un verdict de achitare în Senat înseamnă că „judecătorii” nu au găsit motive întemeiate pentru ca președintele să fie destituit.

Desigur, Donald Trump nu mai este în funcție. Dar dacă Donald Trump ar fi fost găsit vinovat, atunci Senatul ar fi putut organiza un nou vot prin care fostului președinte să i se interzică să mai candideze vreodată. Un astfel de vot ar fi avut nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi fost posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris.

Cum Senatul l-a achitat pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican. Pe de altă parte, sunt surse care spun că ar fi tentat să-și creeze propriul partid, ceea ce ar da o nouă lovitură republicanilor.

Totuși, comentează BBC, Donald Trump nu iese întărit din acest proces de impeachment. Înregistrările video noi, prezentate de acuzarea democrată, cu susținătorii lui Donald Trump care devastează Capitoliu rămân momente memorabile. Acele imagini vor fi întotdeauna asociate cu „brandul” Trump. Orice miting pe care îl va ține fostul președinte va evoca amintirea asaltului asupra sediului Congresului. Iar asta s-ar putea să-l coste pe fostul președinte nu numai susținerea politicienilor din Partidul Republican - unii dintre ei - , ci și a alegătorilor independenți - și moderați, care probabil nu vor uita.

Rămas tăcut sâmbătă, președintele Joe Biden poate începe o nouă pagină a preşedinţiei sale, scăpat de umbra acestui proces care monopoliza media şi Congresul. Prioritatea sa imediată este ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor să voteze planul său de redresare a economiei, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, după ce America a fost lovită dur de pandemia de COVID-19.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal