Lipsă de bani sau neprofesionalism la o licitație de 100 milioane lei pentru reparația unui drum

Lipsă de bani sau neprofesionalism la o licitație de 100 milioane lei pentru reparația unui drum
Foto: mold-street.com

Neincluderea de către Guvernul Chicu în programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale din 2021, a alocațiilor pentru reparația unui segment din drumul G109 Delacău – Bulboaca raionul Anenii Noi, ar fi principala cauză a anulării unei proceduri de achiziții publice anunțate în octombrie 2020, scrie mold-street.com.

Licitația a fost organizată de Administrația de Stat a Drumurilor și prevedea efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumului G109 Delacău-Bulboaca - R2, sectoarele km 7+990 - 9+130, km 13+400 - 19+430, estimate la circa 108,5 milioane lei, fără TVA.

Ofertă câştigătoare fără termen de garanţie

Au depus oferte trei companii: Dromas-Cons SRL - 98,2 milioane lei, Nouconst SRL - 101,75 milioane lei și Lusmecon SA - 103,2 milioane lei, toate fără TVA.

Pe 25 noiembrie 2020, grupul de lucru a desemnat câștigătoare oferta Dromas-Cons SRL. 

Nouconst SRL a contestat la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) decizia de atribuire a contractului, invocând neconformități în actele prezentate de Dromas-Cons, inclusiv faptul că "ofertantul desemnat câștigător nu a indicat în ofertă (formularul F3.1) termenul de garanție al lucrărilor executate, cât și faptul că, devizul-ofertă a fost elaborat cu abateri de la cerințele caietului de sarcini".

ASD a susţinut că neindicarea în ofertă a termenului de garanție al lucrărilor executate "este o abatere neînsemnată, care nu afectează esența ofertei”. 

ANSC va menţiona însă că "necorespunderea/eroarea admisă de către operatorul economic desemnat câștigător cu referire la termenul de garanție al lucrărilor executate, nu poate fi considerată o abatere neînsemnată în sensul art. 69 alin. (5) din Legea nr. 131/2015".

Licitaţia contestată este anulată din lipsă de bani la buget

În consecinţă pe 11 decembrie 2020, ANSC va anula decizia ASD de atribuire a contractului şi va obliga ASD să adopte măsuri de remediere, respectiv să desemneze un alt câştigător al procedurii de achiziţie.

Peste două săptămâni, pe 4 ianuarie 2021, Administrația de Stat a Drumurilor anulează complet procedura de achiziţie, pe motiv că nu au fost prevăzute resurse financiare pentru acest obiectiv în Legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Decizia va fi contestată de Nouconst, care a solicitat semnarea contractului pentru efectuarea lucrărilor, susţinând că „autoritatea contractantă face tot posibilul ca să excludă compania „Nouconst” SRL din cursa pentru licitația sus menționată".

ANSC a respins cererea Nouconst, dar pentru aceasta a cerut explicaţii de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, care a vă susţine că finanțarea lucrărilor de reparație pentru drumul G109 a fost exlusă încă în anul 2020 din Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor.

„Informăm că în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2020, nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru reparația îmbrăcămintei rutiere a drumului public național G109 Delacău – Bulboaca – R2, tronsoanele km 7,99 – 9,13 și km 13,4 – 19,43ˮ,se menţiona în nota MEI, citată de ANSC.

ASD a acționat într-un mod neprofesionist?

În acelaşi timp Agenția va da şi o apreciere a modului cum s-a derulat procedura de achiziţiei, constatând că autoritatea contractantă, adică ASD, a acționat într-un mod neprofesionist.

„Agenția apreciază critic acțiunile autorității contractante privind omisiunea admisă, în speță, necoordonarea timpului inițierii procedurii de atribuire, cu timpul efectiv necesar tuturor etapelor unei proceduri de achiziție publică. Or potrivit pct. 1 din Regulamentul cu privire la modul de planificare a contractelor de achiziții publice, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1419 din 28.12.2016, „pentru satisfacerea necesităților de bunuri, lucrări și servicii, autoritatea contractantă este obligată să planifice contracte de achiziții publice, care urmează a fi încheiate ca rezultat al desfășurării procedurilor de achiziție publică, cu respectarea principiilor asigurării concurenței, eficienței, transparenței, tratamentului egal, nediscriminării și nedivizării acestora”, se arată în decizia ANSC.

Pe de altă parte, autoritatea constată că Administrația de Stat a Drumurilor se află în imposibilitatea de a derula și achita lucrările ce fac obiectul viitorului contract din contul resurselor financiare stabilite pentru anul 2021, "iar unica soluție corespunzătoare prevederilor legale din domeniu pe marginea procedurii de achiziție publică contestată rămâne a fi anularea acesteia, în condițiile în care autoritatea contractantă nu mai dispune de resurse financiare pentru îndeplinirea contractului de achiziții publice".

De notat că anul trecut, ASD a mai organizat o licitaţie pentru acest segment de drum, care la fel a fost anulată din lipsă de bani.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Advertoriale
Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tarife mai mari pentru energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 2
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 3
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 4
  În baza listei întocmite de primărie și câte trei metri steri în prima etapă: Cum se întâmplă distribuirea lemnului de foc populației
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.