(Ne)transparența asociațiilor și fundațiilor care au primit cele mai mari sume din desemnarea procentuală

(Ne)transparența asociațiilor și fundațiilor care au primit cele mai mari sume din desemnarea procentuală
foto simbol, property118

Fără vreun site oficial, date de contact sau rapoarte privind veniturile și cheltuielile. Cam așa pot fi caracterizate, pe scurt, mai multe asociații și fundații care au beneficiat de zeci sau sute de mii de lei, în ultimii patru ani, de pe urma redirecționării a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

Cei mai mulți bani, la veteranii MAI

Printre principalii beneficiari ai desemnării procentuale se numără mai multe organizații care au conexiuni cu instituții ale statului sau cu persoane publice, denumite de experți GONGO.

În 2020, din desemnarea procentuală, cei mai mulți bani - peste 700 de mii de lei - au ajuns în contul Asociației Obștești a Veteranilor și Pensionarilor MAI. Aceasta s-a menținut pe poziția de lider în toți cei patru ani de la intrarea în vigoare a legii. Mai mult, în 2019, an care a precedat pandemia, veteranii de la MAI au adunat peste 1,7 milioane de lei din desemnarea celor 2%. 

Am căutat să aflăm cu ce se ocupă această asociație și cum a gestionat acești bani, dar informații deschise nu sunt prea multe. O pagină web dedicată acestei organizații nu există. Singurele informații cu referire la aceasta le găsim pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, dar nici aici nu sunt prezentate date de contact sau rapoarte privind activitatea asociației. Aflăm doar că a fost constituită în 2003, avându-l ca președinte, începând cu 2016, pe colonelul în rezervă Alexei Armaş. 

După mai multe încercări de a vorbi cu Alexei Armaș, președintele asociației ne-a declarat prin telefon că toate rapoartele sunt înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (FISC). Totodată, Armaș a spus că  banii primiți sunt documentați și folosiți în scopuri de caritate pentru a ajuta oamenii cu nevoi speciale. 

 „Noi avem aproape o mie de oameni invalizi. Banii pe care i-am primit, 700 de mii de lei, se împart la invalizi care nu au picioare, nu văd, nu au mâini, ne ducem acasă la ei, la cei care stau țintuiți la pat. Noi ne străduim, în afară de asta, să dăm ajutoare umanitare, paturi medicale, saltele. Banii vin direct în cont, noi banii nu-i vedem și nici nu vrem să-i vedem. Avem prezidium, unde primim materialele care cer ajutor, le verificăm, ne uităm dacă într-adevăr persoana e invalidă, dacă coincide, dacă este subiect al organizației și îi transferăm banii pe contul dumnealor,” a spus Alexei Armaș.

Totodată, acesta a subliniat că toți banii s-ar repartiza prin documente, păstrându-se procesul verbal pentru eventuale verificări.

Veteranii de la FISC au obținut sute de mii de lei

Următorul în topul beneficiarilor desemnării procentuale este, la fel, un GONGO. Mai exact, este vorba de Asociaţia Veteranilor şi Pensionarilor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat „UNI-M”.

Din 2017 și până în 2020, pe contul acestei organizații au ajuns aproape 1,4 milioane de lei din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Numai anul trecut, asociația a beneficiat de 414 mii de lei. Nici veteranii de la FISC nu au vreun site oficial sau vreo pagină pe rețelele sociale care să le reflecte activitatea. În prezent, administratorul asociației este Elena Zorkova.

Pentru a afla date despre raportul asociației, AGORA a trimis o solicitare la oficiul de presă FISC. Am fost redirecționați către Elena Zorkova.

La data de 26 februarie, redacția AGORA a transmis o solicitare oficială la adresa de e-mail a președintei, în care a întrebat cine este responsabil de rapoartele asociației, cum se cheltuiesc banii din desemnarea procentuală și unde putem găsi rapoartele de cheltuieli ale asociației. Ulterior, la data de 9 martie am trimis o solicitare repetată pentru a afla la ce etapă de examinare se află solicitarea trimisă anterior. Nici până azi nu am primit un răspuns.

Aceeași situație e și în cazul Federaţiei Sportive Naţionale de Sport Aplicativ al Pompierilor şi Salvatorilor, fondată în 2017, care a primit suma de 185 de mii de lei anul trecut. Administratorul companiei este Valeriu Cerga. 

Iar Asociația Liga Veteranilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a acumulat anul trecut 87 de mii de lei. Pe site-ul 2procente.info, unde sunt publicate informațiile despre beneficiarii desemnării procentuale, este atașat un link care duce direct spre site-ul Ministerului Apărării. Alte informații despre asociație nu sunt disponibile.

„Miron Shor”, printre fundațiile desemnării procentuale

Fundația caritabilă „Miron Shor” a fost înregistrată oficial pe 30 noiembrie 2011. Președintele fondului este controversatul om de afaceri Ilan Șor. În acest an, în urma desemnării procentuale, fundația a primit 164 de mii de lei. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții fundației, expediind un mesaj pe pagina de Facebook a acesteia, dar am primit un răspuns în care ni s-a spus că pagina de Facebook a fundației este inactivă, deocamdată. 

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au declarat că anual fac un raport care analizează modul cum se implementează desemnarea procentuală, în urma căruia s-a observat că în top sunt aceleași organizații, fie de stat, fie care au resurse administrative și posibilitatea de a acumula fonduri, fie organizații afiliate a unor companii comerciale sau a unor oameni de afaceri, cum este Fundația „Miron Shor”. 

Din perspectiva CRJM, nu este permis ca în spatele unor fundații de caritate să stea oameni politici sau membri de partid, întrucât, atunci când se înregistrează pentru program, organizațiile depun o declarație pe propria răspundere că banii acumulați nu vor fi folosiți pentru a susține activitatea unui partid politic.

„Am făcut și noi o cercetare preliminară cu colegii de la CRJM și am observat că deseori acțiunile de caritate, de donație pe care le face fundația, au în spate membri de partid, actuali deputați sau foști primari. Din punctul nostru de vedere acest lucru nu este corect și Agenția Servicii Publice, Ministerul Justiției trebuie să ia atitudine. Trebuie să se țină cont de prevederile mecanismului de 2% și de faptul că este un impozit pe venit, deci este un ban care vine din bugetul public. Ei trebuie verificați corespunzător și cei care nu joacă după reguli, Fundația Miron Shor sau alte fundații de acest gen trebuie să fie excluse de la acest mecanism”, au adăugat responsabilii de la CRJM.

Pe lângă asociațiile legate de diverse structuri ale statului, în lista beneficiarilor desemnării procentuale se numără și alte organizații neguvernamentale. Una dintre ele este Fundația Bitonic, ce se ocupă cu traininguri în domeniul nutriției, alimentație sănătoasă și modul sănătos de viață. Este primul an în care fundația a  beneficiat de o sumă de bani în urma desemnării procentuale, acumulând 205 mii de lei. Așa cum nu am găsit informații publice referitoare la cheltuieli, ne-a reușit să luăm legătură cu reprezentantul fundației. Acesta ne-a spus că banii colectați ar fi cheltuiți pentru binefacere. A mai declarat că fundația va întocmi un raport, pe care îl va publica pe site-ul acesteia, dar nu a fost specificat când mai exact.

Pe locul șase se poziționează Asociația Moldova AID, care are scopul de a ajuta persoanele cu dizabilitate, bătrânii singuratici și copiii. Nici ea nu se poate lăuda însă cu un grad sporit de transparență. Pe site nu este indicat niciun număr de telefon. Scriind un mesaj pe pagina de Facebook, ne-a reușit să primim un număr de contact. Am discutat cu reprezentantul asociației, Lilian Tilipeț, care ne-a spus că site-ul indicat pe pagina de Facebook nu este disponibil. Pe pagină sunt indicate doar rechizitele bancare unde se pot transfera bani.

Asociația a primit în acest an 138 de mii de lei. Lucian Tilipeț a menționat că se lucrează la noul site web, unde ulterior vor fi publicate și rapoartele privind activitatea asociației, dar încă nu se știe când mai exact se va întâmpla acest lucru. A doua zi am fost telefonați și am fost asigurați că toată activitatea asociației este reflectată pe o altă pagină de Facebook - Complexul Phoenix, unde se postează fiecare act de caritate.

Fundația Orange Moldova, beneficiară a circa 130 de mii de lei, este printre puținele pe a cărei site am găsit informații legate de preocupările acesteia, dar și rapoarte anuale, începând cu anul 2009 și până în 2019. Astfel, raportul prezintă atât date despre proiectele implementate, cât și despre surse de venit și cheltuieli. 

Surse de venit ale Fundației Orange Moldova pentru anul 2019

O altă fundație beneficiară de desemnarea procentuală este Fundația Caritate.MD, care se ocupă de colectarea sumelor de bani pentru persoanele bolnave. Pe pagina de Facebook a asociației găsim un link către site-ul web. Accesându-l, nu găsim însă rapoarte privind cheltuielile fundației. În 2020, în contul acesteia au fost redirecționați circa 85 de mii de lei. 

Amintim că anul 2020 a fost cel de-al patrulea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecţiona 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie necomercială sau o entitate religioasă. În urma desemnărilor, 534 de fundații și asociații au primit bani în conturi în sumă de 5.816.737 de lei.

De menționat că, potrivit Regulamentului cu privire la desemnarea procentuală, organizațiile necomerciale, care au primit bani prin intermediul acestui mecanism, trebuie să depună rapoarte de utilizare a fondurilor în anul următor după expirarea termenului de utilizare a sumelor, care este de doi ani. Prin urmare, pentru banii primiți în anul 2017, organizațiile ar fi trebuit să prezinte primele rapoarte până la 25 martie 2020.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Top 10 beneficiari ai desemnării procentuale, în 2020: Veteranii de la MAI și Fisc, pe primele poziții. Fundația Miron Shor, pe locul cinci (GRAFIC)

Top 10 beneficiari ai desemnării procentuale, în 2020: Veteranii de la MAI și Fisc, pe primele poziții. Fundația Miron Shor, pe locul cinci (GRAFIC)

Privatizarea bunurilor imobile: Lipsă de transparență, preț mai mic decât cel de piață, venituri ratate de milioane de lei

Privatizarea bunurilor imobile: Lipsă de transparență, preț mai mic decât cel de piață, venituri ratate de milioane de lei

OPINIE | Achizițiile medicale în regim de pandemie sau cum autoritățile „violează” transparența procesului

OPINIE | Achizițiile medicale în regim de pandemie sau cum autoritățile „violează” transparența procesului

Advertoriale
Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt resursele pentru o afacere și cum le calculăm? (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt resursele pentru o afacere și cum le calculăm? (VIDEO)

Maib recomandă: Servicii de recrutare pentru afaceri de la parteneri

Maib recomandă: Servicii de recrutare pentru afaceri de la parteneri

Top 5 vinuri SĂLCUȚA potrivite pentru masa de Crăciun. Descoperă-le și adaugă-le în coșul de cumpărături

Top 5 vinuri SĂLCUȚA potrivite pentru masa de Crăciun. Descoperă-le și adaugă-le în coșul de cumpărături

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Un preot ortodox din Ucraina a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Acesta a divulgat Rusiei informații despre pozițiile de apărare ucrainene
 • 2
  Aprobat de Guvern! Salariu minim pe țară va fi de 4.000 de lei în anul 2023
 • 3
  Vadim Ceban: Sunt cazuri, când gradul de vulnerabilitate energetică din factură diferă de cel stabilit de Guvern. Cu ce soluție vine Moldovagaz
 • 4
  Putin declară că nu înțelege de ce R. Moldova păstrează rezervele de gaze în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.