Imaginează-ți doar: Un om, legat de scaun și cu o cagulă pe cap, le spune bancuri torționarilor săi care așteaptă de la șef, din Chicago, permisiunea de a intra în acţiune sau, pe scurt, a-i face felul. Între bancuri - doar-doar o trece timpul - se deapănă amintiri evocând boss-ul care le este ca un tată-mentor adulat... sau poate tu preferi poveștile din viață de dragoste și compasiune? Pe toate le ai în săptămâna 15-21 februarie 2021 la Teatrul național „Mihai Eminescu”.
17.02.21, ora 18:30, Sala Studio - „The lucky strike” de Rick Cleveland
„O porție generoasă de afaceri murdare…echilibrând personalități caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”, după cum bine observau cei de la Chicago Tribune cu referinţă la piesă. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

18.02.21, ora 18:00, Sala Mare - „Aveți ceva de declarat?” de Georges Feydeau
„Puricele în ureche” scris de genialul comediograf francez George Feydeau poposeşte pe scena noastră în timpuri nu prea vesele: un motiv în plus să nu ratăm premiera din 16 şi 17 aprilie. Să ne copleşească iureşul de muzică, situaţii haioase şi quiproquo-uri voioase, încântătoare cum n-a văzut Parisul! Aveţi ceva de declarat? Doar bună dispoziţie, bucuria de a trăi.
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani. Biletele ONLINE aici.

19.02.21, ora 18:00, Sala Mare - „Dosarele Siberiei” de Petru Hadârcă
Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticii. Dacă moartea unui singur prunc strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11 899 de copii deportați numai în vara lui 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14 033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt. Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea „eliberatorilor”.
Spectacolul „Dosarele Siberiei” este doar o parte din cel pe care îl mai port în sufletul și mintea mea. Este doar o parte, întrucât fiecare carte de memorii scrise la această temă oferă subiecte aparte pentru spectacole și filme. Este doar o parte, întrucât a trebuit să renunț la unele idei pe care le-aș fi vizualizat scenic, dacă m-aș fi oprit la soarta unei singure familii. Totuși, de această dată am optat în favoarea cantității materialului documentar și a textului povestit de martorii acestor evenimente: Margareta Cemârtan-Spânu, deportată în 1949 și Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la GULAG, pentru că a condus organizația de luptă împotriva puterii sovietice „Sabia Dreptății”.

20.02.21, ora 18:00, Sala Mare - „Cântec de leagăn...” de Dumitru Matcovschi
„Cântec de leagăn...” – o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii din sat este, practic, cea de încredere persoană a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, la casa părintească.

21.02.21, ora 18:00, Sala Mare - „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian
Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. In așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.


Vezi și aceste știri

De la bucurie la tristețe e doar un pas! O demonstrează piesele puse în scenă în această săptămână la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Teatrul Național „Mihai Eminescu”, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

„Hamlet în sos picant” - premiera acestei toamne de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Iată când se joacă

Ce personaje scoate în scenă în această săptămână Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Actrița Teatrului „Mihai Eminescu”, Diana Decuseară, despre cel mai greu spectacol jucat: „Nu mai țin minte dacă am mai spus replicile”. Interviu
