
Indicele privind Situația Presei în Moldova: Cum s-a răsfrânt instabilitatea politică și criza economică asupra activității jurnaliștilor
Instabilitatea politică și criza economică suprapusă pe criza pandemică s-au răsfrânt direct asupra activității presei. Și în anul 2020, pentru al cincilea an consecutiv, situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă. Asta arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2020, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Documentul oferă un diagnostic presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din mass-media din Republica Moldova.
・
Potrivit studiului, anul trecut starea presei autohtone a înregistrat un anti-record, cei 14 evaluatori oferindu-i cel mai scăzut punctaj de până acum.
Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii nu au beneficiat de securitate deplină. Jurnaliștii s-au ciocnit și în 2020 cu amenințări lansate de politicieni sau funcționari publici, precum și cu limitarea accesului la informație în plină criză pandemică, iar aplicarea ineficientă a legii a încurajat acest fenomen.
Legislația națională de reglementare a activității mass-mediei nu a fost completată cu prevederi necesare domeniului ori ajustat la nevoile sectorului, au precizat experții implicați la evaluarea situației presei. Documentul mai explică de ce modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale, la sfârșitul anului 2020, sunt inoportune, periculoase și contrare standardelor comunitare.
Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația.
În acest context, este recomandată reluarea activității Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, constituit pe lângă Parlamentul Republicii Moldova.
De asemenea, se recomandă diminuarea influenței factorului politic asupra activității mass-mediei prin lărgirea sectorului presei independente, precum și raportarea publică a oricărui abuz al politicienilor în raport cu mass-media.
Experții mai recomandă ca să fie denunțat orice act de amenințare sau de agresiune în raport cu mass-media. Să fie urmărită îndeaproape și adusă la cunoștința publicului reacția organelor de drept la eventuale asemenea acte.