Transportatorii amenință cu noi proteste. Cer revizuirea hotărârii CNESP

Transportatorii amenință cu noi proteste. Cer revizuirea hotărârii CNESP

Transportatorii amenință autoritățile cu noi proteste, dar și cu sistarea curselor regulate. Aceștia cer revizuirea deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP), prin care numărul pasagerilor a fost limitat la jumătate din capacitatea autovehiculelor.

„Recent, BNS a publicat datele din care rezultă că în anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătățit față de 2019. Aceste cifre, de fapt, arată că transportatorii se află în prag de faliment. Din cauza consecințelor pe care le-a provocat starea de urgență și situația epidemiologică, nu au putut fi restabilite peste 15% din cursele regulate naționale și peste 70% din cursele internaționale. Pandemia a provocat concedierea a peste 1.000 de angajați doar din domeniul transportului rutier de persoane, care și până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de șoferi”, spune Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.

În apelul public se mai menționează că decizia CNESP „a fost adoptată în confortul căldurii de la caloriferele din cabinetele proaspăt reparate, de către persoanele care au la cheremul său șoferi achitați din bani publici și unități de transport de serviciu procurate pe timp de pandemie”.

Publicitate

„Cu regret, autoritățile și, în special, CNESP sunt rupte de viața de zi cu zi din Republica Moldova și nu doresc să observe că deciziile/hotărârile adoptate de ei nu conțin soluții, dar creează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie. Restricțiile impuse transportului public pot avea sens atunci când persoanelor care se deplasează la/de la locul de muncă, le este oferită o alternativă sustenabilă și accesibilă. Iar. de facto, această alternativă a devenit transportul ilegal de persoane, care a luat o amploare mare pe timp de pandemie. Hotărârea CNESP pune în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri și este capabilă de a duce la stoparea activității pe multe rute regulate, care nu-și vor putea relua activitățile după anularea restricțiilor”, mai menționează APOTA.

Amintim că, prin decizia CNESP din 15 februarie 2021, s-a decis impunerea mai multor restricții. Printre ele se numără limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local și municipal – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal