Cum pot fi sancționați minorii pentru infracțiunile comise. Explicația avocatei Violeta Gașițoi

Cum pot fi sancționați minorii pentru infracțiunile comise. Explicația avocatei Violeta Gașițoi
poză simbol


Ce se întâmplă atunci când minorii comit acțiuni ilegale intenționate ori din imprudență? Sunt ei pasibili de răspundere penală, administrativă ori civilă? La aceste întrebări a încercat să răspundă avocata Violeta Gașițoi, într-o postare pe Facebook. Totul a pornit de la cazul violent din capitală, în care o minoră a fost bătută.

Importantă este calificarea corectă a infracțiunii

„Din înregistrările video și din descrierea scurtă care a devenit cunoscută publicului avem următoarele fapte: Un grup de fete, din video se vede că sunt patru, acestea aplică intenționat violența fizică și psihică  asupra unei alte fete (victima). La fel, observăm că ele nu încetează să lovească în victimă, chiar după ce au observat că i-au spart nasul, buza și fata sângerează, ele se apropie și lovesc în continuare, comentând că nimic nu o să-i fie. Infracțiunea este destul de gravă, săvârșită cu vinovăție intenționată și fără regret. Din probele care au fost făcute publice, observăm că agresoarele, absolut toate, își dau seama de caracterul prejudiciabil al acțiunilor sale și își doresc să comită aceste acțiuni și le comit”, concluzionează avocata. 

Violeta Gașițoi explică, în continuare, că „foarte important este ca poliția și procuratura să califice infracțiunea comisă corect”. În funcție de această calificare juridică, minorele pot fi trase la răspundere penală, dacă au împlinit 14 ani.

Potrivit Codului Penal a Republicii Moldova, persoanele fizice, care au vârsta între 14 și 16 ani, sunt pasibile de răspundere penală numai pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute la:

art.145, 147, 151, 152 alin.(2), art.164, 166 alin.(2) şi (3), art.171, 172, 175, 186-188, 189 alin. (2)–(6), art. 190 alin. (2)–(5), art. 192 alin. (2)–(4), art. 1921 alin. (2) şi (3), 196 alin.(4), art.197 alin.(2), art.212 alin.(3), art.217 alin.(4) lit.b), art.2171 alin.(3) şi alin.(4) lit.b) şi d), art.2173 alin.(3) lit.a) şi b), art.2174, art.2176 alin.(2), art.260, 268, 270, 271, art.275, 280, 281, 283-286, 287 alin.(2) şi (3), art.288 alin.(2), art.290 alin.(2), art.292 alin.(2), art. 317 alin.(2), art.342.

„După cum observăm, în situația în care organul de urmărire penală va avea toate probele necesare și va califica acțiunile agresoarelor conform art. 287 alin (2) Cod Penal - Huliganismul (cel mai probabil că aceasta va fi calificarea), această infracțiune, dacă a fost comisă de două sau mai multe persoane, se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 1.350 de unități convenționale (37.500 - 67.500 de lei) sau cu închisoare până la cinci ani”, adaugă apărătoarea.

Aceasta menționează că huliganismul presupune „acțiuni intenționate care încalcă grosolan ordinea publică, însoțite de aplicarea violenței asupra persoanelor sau de amenințarea cu aplicarea unei asemenea violențe, precum și acțiuni care, prin conținutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită”.

Huliganism ori ba?

„Cum analizăm dacă este ori nu componența infracțiunii? Simplu, răspundem la următoarele întrebări – Sunt acțiunile bănuitelor intenționate? Încalcă agresoarele grosolan ordinea publică? Sunt acțiunile lor însoțite de aplicarea violenței? Acțiunile lor se deosebesc printr-un cinism ori obrăznicie deosebită? Și dacă probele pe care le dețin ofițerii de urmărire penală au răspunsul la aceste întrebări prin DA, atunci ele pot fi sancționate și trebuie sancționate conform Codului Penal de către instanța de judecată. Este de menționat că nu cunoaștem care sunt leziunile corporale ale victimei, pentru că, în funcție de leziuni, instanța va decide și asupra gravității infracțiunii și asupra pedepsei”, susține avocata.

Dacă minorii nu au împlinit 14 ani...

Iar în cazul în care minorii complice la comiterea infracțiunii nu au împlinit 14 ani, răspunderea pentru acțiunile acestora o poartă părinții:

„Organul de urmărire penală urmează să îi sancționeze contravențional pe părinți conform art. 63 - Neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului. Potrivit legii, în situația în care părinții nu și-au îndeplinit corespunzător obligațiile de educare și de instruire a copilului, iar, ca urmare a lipsei de supraveghere a copilului, aceștia au săvârșit fapte socialmente periculoase, se sancționează cu amendă de la 15 la 25 de unități convenționale (750 - 1.250 de lei), aplicată părinților ori persoanelor care îi înlocuiesc, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 40 de ore”.

Violeta Gașițoi a adăugat că „din câte putem observa, minorele au comis, din lipsa de supraveghere de către părinți, o faptă socialmente periculoasă, cauzând prejudiciu sănătății unei alte persoane”. Mai mult, părinții victimei au dreptul să solicite de la toate participantele la infracțiune prejudicii morale și materiale, înaintând o acțiune civilă în acest sens.

Lecție pentru autorități

Avocata menționează însă că autoritățile ar trebui să vină cu soluții de prevenire a astfel de cazuri, iar când nu a fost posibilă prevenirea - cu sancțiuni.

„Nu este nimic complicat, e nevoie doar de o dorință din partea autorităților de a introduce un obiect obligatoriu în școli - educația juridică. Copiii trebuie să cunoască care vor fi sancțiunile aplicate pentru acțiunile lor și care sunt consecințele pentru viitorul lor. Îi protejăm pe minori prea mult, deși ei trebuie să știe că au și responsabilități”, susține Violeta Gașițoi.

Menționăm că trei dosare penale au fost deschise în cazul elevei batjocorite de un grup de fete în sectorul Ciocana al capitalei. Despre asta a anunțat șeful-adjunct al Poliției Chișinău, Lilian Luca, care a a dat asigurări că persoanele vinovate vor fi pedepsite conform legii.

Ți-am făcut planul de călătorii prin Moldova! Ai nevoie doar de un abonament Agora.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Au fost deschise trei dosare penale în cazul fetelor bătăușe de la Ciocana. Primarul general: „Să meargă la spălat veceurile”

Au fost deschise trei dosare penale în cazul fetelor bătăușe de la Ciocana. Primarul general: „Să meargă la spălat veceurile”

Poliția a identificat fetele bătăușe de la Ciocana. O victimă a depus plângere la poliție

Poliția a identificat fetele bătăușe de la Ciocana. O victimă a depus plângere la poliție

Două deputate din Platforma DA se adresează miniștrilor: Cer o campanie de informare pentru combaterea violenței după cazul fetelor bătăușe

Două deputate din Platforma DA se adresează miniștrilor: Cer o campanie de informare pentru combaterea violenței după cazul fetelor bătăușe

Advertoriale
Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
  De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Unul ție, unul mie, iar unul pentru patrie. Cum se vor număra mandatele în viitorul Parlament (AUDIO)
 • DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta
 • Anastasia Haraz, despre Floral Soul, înverzirea spațiilor, cum să inițiezi o afacere fără investiții mari, perspectiva de creștere de până la 1.000.000 de dolari | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Victoria de la Primărie (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Momentul în care un deputat socialist spune că Igor Dodon este cel ce conduce PAS-ul (FOCUS)
 • 2
  CA reia examinarea contestațiilor privind numărul secțiilor de vot în diasporă. UPDATE. Cererea de recuzare a judecătoarei Palanciuc - admisă, iar a judecătorului Minciună - respinsă (LIVE)
 • 3
  „Vă restituim contestația pentru a fi depusă la instanță”. CEC răspunde blocului PSRM-PCRM, privind sesizarea ce vizează PAS (DOC)
 • 4
  Povestea moldoveanului care a absolvit una din cele mai renumite școli de patiserie din lume. Ce au spus colegii săi despre „Cușma lui Guguță” și plăcintele moldovenești (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.