Peste 300 de deținuți au fost eliberați din penitenciare înainte de termen în ultimii doi ani, ca urmare a aplicării mecanismului compensator. Totodată, statul a achitat aproape patru miloane de lei despăgubiri. Datele au fost furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor în urma unei solicitări făcute de AGORA.
Astfel, de la 1 ianuarie 2019 și până la data de 29 ianuarie 2021, 302 deținuți au fost eliberați înainte de termen, pentru că ar fi fost ținuți în condiții inumane și degradante. Statul a achitat de la 1 ianuarie 2019 și până la data de 29 ianuarie 2021 desbăgubiri în valoare de 3.685.319.00 lei.
În luna februarie 2020, autoritățile anunțau că 1.500 de pușcăriași au beneficiat, în perioada 1 ianuarie 2019 - 10 februarie 2020, de reducerea termenului de detenție, din cauza condițiilor precare din închisori.
Tot atunci, Ministerul Justiției anunța că au fost înregistrate în instanță 5.372 de plângeri din partea deținuților, care au cerut aplicarea acestei prevederi. În contextul în care în penitenciare erau aproximativ 6.700 de pușcăriași, Ministerul Justiției a catalogat aceste date drept alarmante și că în cadrul mai multor penitenciare din țară ar fi fost înregistrate plângeri.
„Evoluţia aplicării mecanismului compensatoriu relevă tendinţa aplicării acestuia unui număr semnificativ de deţinuţi, dacă nu chiar absoluta majoritate a acestora, ceea ce, în condiţiile socio-economice existente, vădit contravine voinţei legiuitorului, prin faptul că subminează drastic instituţia răspunderii penale şi afectează principiul individualizării pedepsei penale”, menționa ministerul.
Guvernul a venit cu inițiativa de a modifica mecanismul, însă proiectul nu a fost aprobat.
Amintim că actualul mecanism, care prevede reducerea pedepsei în cazul detenției în condiții precare, a devenit funcțional la 1 ianuarie 2019.
De menționat că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat în 2016 la nouă ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de ifluență, a fost liberat condiționat, pe 3 decembrie 2019, din Penitenciarul nr. 13 din capitală. Asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să reducă termenul de detenție cu 682 de zile, adică cu aproape doi ani. Decizia a fost luată în baza constatărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.
Prin intermediul mecanismului compensatoriu, a fost eliberat din închisoare și ex-sportivul Ion Șoltoianu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj. Acesta a fost eliberat după ce a obținut o hotărâre de judecată prin care „condițiile inumane și degradante”, în care a fost deținut, au fost compensate prin reducerea termenului de pedeapsă.
Vezi și aceste știri

Un deținut și-a amputat un deget și l-a trimis într-un plic la Cancelaria Parlamentului. Reacția Administrației Naționale a Penitenciarelor

Deținuții din penitenciarele țării au votat în proporție de peste 83%
