Cum au fost folosiți banii din bugetul de stat pentru pandemii  sau alte urgențe neprevăzute în ultimii 12 ani

Cum au fost folosiți banii din bugetul de stat pentru pandemii sau alte urgențe neprevăzute în ultimii 12 ani

În Republica Moldova funcționează un sistem al asigurărilor obligatorii de asistență medicală, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean, în diverse forme legale și în diverse sume, adună bani într-un cont comun, care ulterior sunt împărțiți pentru diverse necesități din sistemul medical. Potrivit SănătateInfo.md, bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost în anul 2020 de peste 8 miliarde 500 de milioane de lei. Există și un fond de rezervă, care ar trebui să ne protejeze financiar pe toți atunci când apar evenimente urgente, neprevăzute sau care ne amenință sănătatea, așa cum este pandemia de Covid-19 .

Potrivit legii, mijloacele financiare, acumulate în fondul de rezervă se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri și afecțiuni urgente, a căror rată anuală depășește media luată în baza calculării Programului unic pentru anul respectiv și compensarea diferenței dintre cheltuielile efective legate de achitarea serviciilor medicale curente și contribuțiile acumulate în fondul de bază.

De regulă, cei mai mulți bani sunt direcționați către Fondul de bază: de acolo se achită toate serviciile medicale. Conform reglementărilor legale, acestui fond trebuie să-i revină nu mai puțin de 94% din toți banii acumulați din asigurări.

...

Analiza din ultimul deceniu ne arată că autoritățile nu au ținut cont de predicțiile făcute de OMS care a atenționat de mai multe ori că vor exista evenimente majore care vor afecta sănătatea publică, ci dimpotrivă - au micșorat bugetele destinate evenimentelor neprevăzute. În anii 2017, 2018 și 2019 nu s-a utilizat în acest scop niciun leu. În acest context, trebuie să amintim că ex-ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat în fața deputaților în iulie 2020 că rezerva de stat pentru medicamente și echipamente medicale era goală.

Achiziționarea echipamentului de protecție personală pentru lucrători medicali - mănuși, măști, respiratoare, combinezoane de protecție și a testelor pentru depistarea infecției cu COVID-19 - în perioada mai-septembrie au fost plătite nu doar din fondul de rezervă. Alte 37,7 de milioane de lei utilizați au provenit din fondul de profilaxie (7,7 milioane lei), fondul de rezervă (10 milioane lei) și fondul de dezvoltare (20 milioane lei).

De menționat că asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetățean, astfel indiferent dacă s-au îmbolnăvit sau nu, oamenii trebuie să plătească o parte din venituri pentru sistemul medical în fiecare an. Legea prevede și excepții pentru cei care nu au venituri cum sunt pensionarii, care au asigurare medicală, dar nu o plătesc pentru că nu au destule resurse financiare. Miinorii la fel beneficiază de servicii medicale gratuite până la 18 ani, dar nu plătesc nimic în bugetul unic al asigurărilor medicale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.