Contractul de achiziție a celor 300 de mii de teste rapide urmează să fie semnat în zilele următoare, iar testele să ajungă în țară la finele acestei luni. Declarația a fost făcută de șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ala Halacu, în cadrul unui interviu pentru Sănătateinfo.md. Asta chiar dacă despre aceste teste rapide se vorbește încă din toamna anului trecut.
„Nu le facem în acest moment, pentru că abia acum se face licitația publică pentru procurarea acestor teste. Urmează să cumpărăm aceste teste, să decidem ce instituții medicale vor introduce acest tip de diagnosticare, ulterior vom face distribuirea testelor. [...] Astăzi sau mâine va fi semnat contractul. Deja a fost desemnat agentul economic câștigător și în timp de 15 zile, după semnarea contractului, acesta trebuie să livreze marfa în țară. Dacă astăzi ori mâine contractul va fi semnat, înseamnă că la sfârșitul acestei luni ar trebui să avem testele livrate. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a înaintat cerințele privind procurarea acestor teste în toamnă. Dar s-au mai dus tratative, s-au mai convocat diferite ședințe cu societățile de specialiști din cadrul Ministerului Sănătății privind necesitatea acestora. Între timp a apărut și un Ghid privind utilizarea acestor teste rapide, elaborat de OMS”, a declarat Halacu.
Specialista explică tergiversarea procesului de achiziție și introducere în țara noastră a testelor antigen prin faptul că unele dintre ele ar avea nevoie de confirmări adăugătoare înainte să fie utilizate.
Instituții medicale care vor introduce acest tip de diagnosticare sunt spitalele care au centre COVID-19, precum și centrele medicilor de familie, secțiile de urgență, unde se face trierea pacienților și e nevoie ca rezultatul testului la COVID-19 să se afle foarte repede.
„Vom iniția pilotarea în Municipiul Chișinău, apoi treptat vor fi incluse toate spitalele raionale. De asemenea, vom încerca acest tip de testare în asistența medicală primară din Chișinău și Bălți, apoi vom analiza posibilitatea de extindere în Centrele medicilor de familie din toată țara. Noi am lansat procedura de cumpărare a 300 de mii de teste rapide”, a mai explicat șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
În același context, Halacu a mai precizat că testele rapide vor fi destinate paciențiilor cu simptome clinice, suspectați că au infecția COVID-19. A doua categorie de pacienți, care vor fi testați cu aceste teste, vor fi contacții, cu respectarea zilelor de după contactul cu persoana suspectă sau deja confirmată pozitiv la COVID-19. Asta ar înseamna maxim după 5-7 zile de la contact, în caz contrar testele ar putea da rezultate false.
Anunțul oficial că Republica Moldova urmează să cumpere teste rapide antigen a fost făcut încă în octombrie 2020. Atunci responsabilii de la Sănătate spuneau că la noi în țară testarea masivă nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente laboratoare medicale în țară, dar că testele rapide care urmează să fie achiziționeze ar simplifica considerabil procesul de testare în rândul populației.
Ulterior, la mijlocul lunii decembrie fosta ministră a Sănătății Viorica Dumbrăveanu anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că țara noastră urmează să achiziționeze un lot de 300 de mii de teste rapide. Atunci, șefa de la Sănătate preciza că testele vor fi cumpărate în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale.
Ce spune OMS
La finele lunii septembrie, Organizația Mondială a Sănătății anunța despre mai multe acorduri care vin să pună la dispoziția țărilor cu venituri mici teste rapide la COVID-19. Potrivit OMS, acestea ar fi mai ieftine și le-ar permite țărilor să-și mărească ritmul de testare, urmărire și tratare a persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus.
În primăvară, Organizația Mondială a Sănătății nu recunoștea eficiența testelor rapide. În primele luni de la înregistrarea primului caz în Republica Moldova, autoritățile spuneau că în țara noastră nu vor fi folosite asemenea teste. Ulterior însă, fostul șef al ANSP, Nicolae Furtună, a menționat că țara noastră va recurge la acest tip de testare când vom avea un număr mai mare de cazuri confirmate.
Vezi și aceste știri

Viorica Dumbrăveanu: Republica Moldova va cumpăra 300.000 de teste rapide antigen

Mai multe tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea infecției cu COVID-19, înregistrate de AMDM
