„Observăm că multe familii pun sănătatea pe ultimul loc. De exemplu părinții vor să le dea educație copiilor. Mai bine să plătească pentru școală decât să achite pentru sănătate, să se trateze de anumite boli, sau să facă un control simplu de rutină”. De această părere este o tânără. În același timp, alți trecători susțin că la mijloc ar fi lipsa banilor sau frica.
„Ca să se ducă la un centru de sănătate particular e scump, la cel de stat - n-au încredere, căci acum toți sunt ocupați cu pandemia dar nu cu lumea”, crede o femeie.
Alt bărbat însă vine și cu o recomandare: „Acum când te adresezi la medici, e clar lucru, unii spun ce sumă trebuie și când știi că economia țării e foarte slabă, când oamenii nu primesc pensie, salariul de vai de capul lor, ei se lecuiesc mai mult cu rețetele lor, care cu ierburi sau cea mai bună soluție a Moldovei - vinul fiert”.
Printre trecători am întâlnit și un bărbat care venea de la stomatolog. Acesta se plânge că din cauză că nu a mers la timp la medic a rămas fără o parte din dantură. Iar cauza e cea financiară. „Ce-i pensia? E ca nimic. Te duci acolo și nu mi-a făcut nimic, două găuri și mi-au luat 600 de lei”, spune bărbatul.
Iar la întrebarea de ce nu a mers mai devreme, mai în glumă, bărbatul spune că atunci când era tânăr nu se plângea de dureri.
O femeie în etate spune că nu obișnuiește să meargă la medic așa cum toată speranța e în credință. „Eu nu mă duc căci eu mă rog lui Dumnezeu și pe mine mă lecuiește Domnul”, spune femeia.
Pe lângă aceasta, trecătorii au venit și cu câteva sfaturi. „Ar fi sănătos să educi copiii în așa mod ca mai întâi să-ți vezi starea de sănătate și după aceasta să vezi alte lucruri- să-ți cumperi sau să investești în ceva anume”, crede o tânără.
„Noi mult suferim pentru aceea că nu mâncăm la vreme și nu mâncăm ce trebuie. Tare multă grăsime mâncăm. Dar grăsimea se mănâncă numaidecât cu legume și fructe”, spune o altă femeie.
Iar un tânăr îndeamnă oamenii să asculte de sfaturile medicilor, să se prezinte la timp pentru investigații medicale și după necesitate să se vaccineze. Alții cred că ar trebui ca în cazul în care apar simptome, persoana să informeze medicul măcar telefonic.
„Eu îndemn poporul totuși să meargă să se controleze la timp și pe urmă să se simtă mai sănătos. Cum se spune, cel mai scump în viață e sănătatea”, crede un trecător.
Datele statistice arată că numai în 2019, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu diverse maladii, înregistrate în Republica Moldova, a depășit trei milioane.
Cu scop de profilaxie, medicii le recomandă cetățenilor să-și facă un control medical general cel puțin o dată în an. O parte dintre examinările medicale pot fi făcute gratuit, în baza poliței de asigurare și cu programarea prealabilă la medicul de familie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.