
Șapte ani de-AGORA! Răsfoim prin albumul cu fotografii și depănăm amintiri: „Doamne, ce copii mai suntem!”
Ne-am născut la 18 februarie 2014. În acea zi, cea mai citită pagină de pe site a fost rubrica „Despre noi”. Toți voiau să știe ai cui suntem. De fapt, și acum mulți nu încetează să ne tot găsească tați și mame de tot felul.
・
2014 a fost anul în care la AGORA lucra un singur reporter. Primele articole despre cifre, idei de afaceri și lista companiilor din Moldova care activează în sistem de franciză au fost semnate de Anastasia Rotaru. Acum e stabilită la Londra, cu propria-i afacere. Pe final de 2014 ni s-a mai alăturat Vlad Vasilcov.
Primul an - prima campanie - Fruit Challenge Moldova

A fost anul în care am trecut prin primul exercițiu electoral. 30 noiembrie 2014. Alegeri parlamentare. De acolo își trage rădăcinile practica LIVE TEXT-elor noastre și prezentarea primelor rezultate de la secțiile de vot, înainte chiar ca acestea să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală.
La scurt timp după alegeri, se confirmă „Operațiunea Titirezul” sau mai uzual - Furtul Miliardului. Ecoul lui și azi mai este viu...
2015
A venit Kroll să găsească miliardul. Și l-a căutat…
Prin aprilie încep protestele antiguvernamentale.
.jpg)
Nu voi ezita să spun că noi am fost cei care am adus pe piață moda infograficelor. Acest fapt s-a simțit în special în reflectarea Alegerilor locale din vara anului 2015 - grafice comparative în timp real, rezultate pe localități, informație la minut. Tot.
2015 a fost anul în care am consolidat o echipă mai mare. A mai fost anul în care am schimbat două birouri. De pe Ștefan cel Mare 180 am urcat pe Sciusev colț cu Sfatul Țării, apoi am coborât înapoi până la Tracom.
Open space-ul a fost pentru muult timp „bogăția” noastră care trezea admirația și uimirea multora. Puțini însă știau că și acolo stăteam cu chirie și era un spațiu împărțit la patru companii. Mai mult, am trăit provocarea de a împărți la un moment dat acel spațiu cu o companie de transporturi. Vă imaginați, da? Un call-center alături de o redacție de știri! Care vorbește mai tare? Cine e mai important? Șoferul de tir blocat cu marfa pe undeva și care are nevoie urgent de o soluție sau procurorul care vine în Parlament să ceară ridicarea imunității unui deputat, fost prim-ministru?
A fost prima iarnă în care am lucrat din bucătărie. Pentru că, în acel bloc C de la Tracom, eram doar noi la început și când ne-am mutat, clădirea nu era conectată încă la rețeaua de gaz. Cine a avut măcar o dată treabă cu cei de la Chișinău-Gaz cu siguranță știe ce dulceață de porumbrele e asta. Îi salutăm și noi pe această cale.
Și tot în 2015, am fost prima redacție din Republica Moldova care a filmat cu drona un eveniment public.
2016
În 2016 am continuat filmările cu drona. Reportajul nostru despre vilele de la Holercani a ajuns subiect de articol al unei jurnaliste din SUA. „Identificarea corupției din cer. Jurnaliștii moldoveni folosesc drone pentru a descoperi secretele” a scris atunci prim-vicepreședinta pe Programe la organizația media non-profit Internews, Marjorie Rouse.
„Uuuuuu! Iată, ne numără dronele lui Plahotniuc. Jos drona!”, au strigat la un moment dat participanții la unul din muultele mitinguri din acel an. „Jos drona” a continuat până când cineva dintre organizatori a anunțat de pe scenă: „E drona de la AGORA. Site prieten”. Nici până azi n-am înțeles al cui prieten eram atunci.
În 2016 am ieșit din limitele biroului și am pornit cu studioul mobil pe la diferite conferințe naționale și internaționale.
Să nu uităm că în 2016 am trăit cu toții o premieră. După o pauză de 20 de ani, poporul a ales prin vot direct un nou președinte de țară.
Noi în schimb, am cules la final de an, primele două premii ale redacției: Ana Sîrbu, cel mai bun jurnalist din presa online și AGORA - cea mai inovativă instituție media din Republica Moldova.
2017
Poate cel mai dificil an. Simțeam că riscăm să ne scufundăm. Banii nu veneau de nicăieri, iar oamenii continuau să muncească și să facă jurnalism profesionist. Din păcate, ne-am despărțit de unii colegi… Cum am depășit acea perioadă v-a povestit Irina. Nu o să ne oprim prea mult aici, vorba ceea: „Nu-mi spune cât de greu ți-a fost. Spune-mi ce-ai realizat.”
Așa că astăzi despre asta vorbim.
Curajul de a continua consolidarea unei instituții de media în Republica Moldova și dedicația au fost lucrurile care au definit echipa în acea perioadă și au făcut-o să reziste. Am susținut mediatic, dar și cu implicare directă mai multe campanii sociale. Am sădit fapte bune alături de AO „Bucurie în mișcare” și am colectat produse pentru prânzuri calde împreună cu Misiunea socială Diaconia.


2018
Anul în care am reînnoit baza de calculatoare la Agora și am procurat echipamente noi de filmare și stocare de date. A fost posibil datorită Internews Moldova.
În 2018 am primit în echipă oameni noi, dar am avut și despărțiri.
În 2018 am început să organizăm evenimente. Primele ROOFOFFLINE-uri atunci au fost. De atunci am început să fim mai mult decât un portal de știri.

... și am ajuns, în sfârșit, să avem site cu HTTPS.
2019
Anul în care am mai schimbat un birou.
Anul în care am organizat 10 evenimente de comunitate ON&OFF THE RECORD, trei ediții de ROOFOFFLINE și câteva serii bune de cursuri în cadrul ACJ. Toate împletite frumos cu alegeri palamentare, proteste, alianțe neașteptate, schibări de Guverne. Tocmai trei am avut în acel an. Mai mult, timp de o săptămână am fost țara cu două Guverne ce activau în paralel. De atunci, probabil, unora le place să vădă mai multe în paralel în țara asta.
V-am povestit aici cum bucătăria sau dormitorul fiecăruia a ținut loc de redacție. Am scris atunci știri de pe scările Parlamentului, am dat LIVE-uri din sala de ședințe a Parlamentului, atunci când ne lăsau bateriile la telefoane și calculatoare ne-am așezat pe podea la singura priză liberă existentă.
În acest an, Irina a pornit în căutarea „Oamenilor ca tine”.
În 2019, a intrat și în hora instruirilor. Am deschis ușile redacției și studioului și i-am invitat pe toți cei curioși să vină să vadă și să guste din munca jurnaliștilor. Azi, pe unii dintre participanți îi avem printre colegi.
2019 ne-a adus și un măr. La Gala jurnaliștilor anului, Felicia și Ștefan au luat premiul pentru cel mai bun podcast - „Bilet în Parlament”.

2020
L-am început cu emoții și optimism. Am lansat proiectul Jurnalism de soluții.
Am ieșit din zona de confort și ne-am spus poveștile la AntiConferință. Am ales să ne trăim ziua noastră altfel și să le facem cunoștință cititorilor și partenerilor noștri cu echipa redacțională. Ne-am depășit fricile și ne-am deschis sufletul pe scenă. V-am spus tot ce nu credeam că o să vă spunem vreodată. Și speram atunci că va deveni o tradiție să ne vedem așa în fiecare an la 18 februarie. Tot mai mari și tot mai mulți. Dar nu, deocamdată.
Din 2020, Adriana ne tot aduce câte o „Notă de plată”. Azi urmează o ediție specială. O să vă placă.
În 2020 a venit pandemia. Dar aici punem punct și nu vorbim despre ea.
În 2020 am continuat să fim neliniștiți și să ne dorim mai mult. Să fim primii care încearcă și descoperă lucruri noi. Noutatea anului a fost lansarea sistemului de Membership. Am spus că jurnalismul de mai departe trebuie făcut doar împreună cu comunitatea din jur. Și dacă toată lumea din jur ne spune că după această pandemie totul va fi diferit, noi credem că sunt lucruri care vor rămâne la fel: jurnalismul de calitate va fi citit și apreciat mereu.
Comunitatea e o forță. Așa că te invităm să o creăm împreună!
Am fost apreciați. În 2020, comunitatea jurnalistică a ales să ne ofere premiul special „Evoluția anului” pentru, poate, cea mai nebună decizie luată de o instituție media într-o piață mică și cu atâtea specimene precum e cea de la noi – finanțarea jurnalismului de către public.
Vă suntem tuturor recunoscători.
2021
S-ar putea să fie anul în care am fost vânduți și cumpărați de cele mai multe ori. Cel puțin așa a început.
Maia Sandu merge pe jos și fără pază de corp. „Hei, soroseata de la AGORA, nu scrieți minciuni și fake-news”, a reacționat o tabără.
Iată ce arată declarațiile de avere ale consilierilor prezidențiali. „dondonAGORA, a ajuns și pe la voi kuliokul? Gata, nu vă mai citesc”, a reacționat altă tabără.
Noi ne propunem să o ținem tot așa. Să nu treacă niciun an de-acum încolo în care să nu ne vândă sau cumpere cineva.
Au fost multe în acești șapte ani. Am învățat, am încercat, am căutat, am aflat, am lansat, am căzut, ne-am ridicat.
Ăștia suntem. Neastâmpărați. Căpoși. Mereu în teste și experimente noi, fix ca acei copiii cărora părinții le spun: „Da mai stați o leacă locului”. Iar perioada unei adolescenței rebele încă urmează.
P.S. Răsfoind prin toate aceste amintiri, am uitat să mai spun că în fiecare an de când Consiliul de presă oferă Premiul Național pentru Etică și Deontologie, noi ne-am numărat printre finaliști. Azi e ziua noastră. Azi avem tort pentru fiecare dintre voi. Ce ziceți, când suflăm în lumânări, ne punem cu toții dorința să-l luăm în acest an? :)





























