Convoiul umanitar din România a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Bogdan Aurescu: „România consideră R. Moldova o prioritate de politică externă”

Convoiul umanitar din România a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Bogdan Aurescu: „România consideră R. Moldova o prioritate de politică externă”

Convoiul umanitar din România a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Acesta conține 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane și 100 de mii de mănuși de unică folosință, totul în valoare de 48 milioane de lei. Autoritățile de la Chișinău au ținut să mulțumească României, iar oficialii români au dat asigurări că R. Moldova rămâne o prioritate pentru țara vecină. 

„Nu pot spune decât un sincer și profund mulțumesc. Astăzi, primim a doua tranșă de asistență. Operativitatea și solidaritatea pe care o demonstrează partenerii din UE e extraordinară. Iată că astăzi, România ne-a întins un mână de ajutor și sper că acest lot va permite lucrătorilor medicali să facă față pandemiei”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

De altfel, ministrul de Externe de la București a spus că acest ajutor umanitar e o dovadă că R. Moldova rămâne un partener de nădejde.

Publicitate

„România consideră R. Moldova o prioritate de politică externă. Suntem și ne dorim să fim un partener de nădejde. Ne bucurăm că R. Moldova a devenit un interlocutor viabil pentru UE. Singura cale către prosperitate pentru R. Moldova este parcursul european. România va continua proiectele din R. Moldova pentru a o aduce mai aproape de UE. Este o bucurie pentru mine să fiu aici. Depunem eforturi susținute pentru aceste vaccinuri”, a spus ministrul de Externe de la București,Bogdan Aurescu.

La fel, și șeful Departamentului ATI de la Spitalul de Urgență, Adriana Belii, a spus că lotul cu asistență medicală va permite sistemului de sănătate din țară să își continue activitatea în lupta cu pandemia.

„Cu ajutorul acestora vom ține strâns rândurile, vom continua activitatea peste puteri și vom reveni la viața normală”, a declarat Andrei Belii

Amintim că în luna mai 2020, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, decizia a fost întâmpinată cu mai multe critici, întrucât aceasta nu ar fi o întâmpinare pe măsură.

Lotul conținea 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal