Pe parcursul anului 2020, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova au fost înregistrate 4.502 petiții. Numărul este în creștere cu 147 de cazuri, în comparație cu anul 2019.
Analiza din ultimii ani denotă că tematicile abordate de petiționari - persoane fizice și juridice - rămân constante. Printre ele se regăsesc pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, la securitate și demnitate personală, la asistență medicală și protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietate privată, probleme privind dezvoltarea infrastructurii și cele ce țin de domeniul agriculturii sau activitatea administrației publice centrale și locale, dar și propuneri de modificare a legislației.
Totodată, un subiect specific anilor 2019-2020 în adresările cetățenilor a fost problemele generate de interpretarea și implementarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, adoptată în 2018.
Aproape jumătate din toate petițiile, în anul 2020, au parvenit de la cetățeni din municipiul Chișinău, după care urmează localitățile din stânga Nistrului – 14,32%, municipiul Bălți – 2,28%, raionul Rezina – 2,31%.
Din numărul total de petiții, 2.258 au fost examinate în Parlament, ceea ce constituie 50% din totalul de solicitări, alte 1.983 au fost remise organelor de resort. Autoritățile publice luate la control au examinat 711 petiții.
Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost primite în audiență și consultate 687 de persoane.
Subdiviziunea responsabilă de examinarea petițiilor adresate Legislativului este Direcția petiții și audiențe a Secretariatului Parlamentului. În vederea sporirii eficienței în organizarea, desfășurarea și monitorizarea proceselor de gestionare a petițiilor și audiențelor, este implementat sistemul informațional destinat gestionării electronice a petițiilor în Parlament – e-Petiții.
Conform prevederilor legale, petițiile pot fi formulate verbal sau în scris. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții on-line la adresa https://petitii.parlament.md/.
Vezi și aceste știri

Fiecare al doilea cetățean pledează pentru anticipate. Cinci partide ar accede în Parlament

Parlamentul trebuie să aștepte decizia CC, chiar dacă decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița la Guvern nu este suspendat (DOC)

Mai multe petiții depuse de moldoveni la SIS, în 2019, țin de nereguli în armată și justiție
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
