Municipiul Chișinău a pierdut peste 800 ha de spații verzi în 2014

Municipiul Chișinău a pierdut peste 800 ha de spații verzi în 2014
Foto: metropotam.ro

Anul trecut spațiile verzi din orașele Republicii Moldova a fost în scădere cu 900 de ha. Cea mai mare parte a fost înregistrată în municipiul Chișinău și or. Ocnița. Totodată anul trecut au fost plantați arbori pe o suprafață de 88,6 ha. Actualmente suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine în medie unui locuitor este de 43,2 m2. Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în or. Vadul lui Vodă.

Din suprafaţa totală a terenurilor localităţilor urbane, 6,5 mii ha sau 7,7% reprezintă spaţiile verzi. În perioada anilor 2007-2013 suprafaţa spaţiilor verzi este practic constantă, dar în scădere cu 900 ha ha în anul 2014, această diminuare se atestă în mun. Chişinău şi or. Otaci respectiv cu 800 şi 100 ha. Restrângerea suprafeţei spaţiilor verzi accentuează riscurile ecologice urbane, având un impact negativ asupra viabilităţii şi sustenabilităţii acestora, asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei, potrivit Biroului Național de Statistică.

     Suprafaţa spaţiilor verzi situate în cadrul perimetrului localităţilor urbane, în 2014

Anul trecut Municipiul Chișinău a pierdut 812 ha de stații verzi, sau fiecărui cetățean al municipiului i-au revenit cu 11m2 de spații verzi mai puțin față de 2013.

Suprafaţa acestor spaţii în proporţie de 61 % reprezintă spaţii de folosinţă generală (scuare, grădini, parcuri, etc.), restul fiind spaţiile cu acces limitat (14,1%), spaţiile cu funcţii utilitare (12,5%), spaţiile cu profil specializat (6,3%) şi spaţiile din zonele turistice şi de agrement (6,1%). Comparativ cu anul precedent a fost extinsă suprafaţa spaţiilor verzi cu funcţii utilitare (plantaţii pentru consolidarea terenurilor, plantaţii de protecţie a surselor de apă şi de protecţie contra incendiilor) - cu 37,4 ha şi spaţiile verzi cu profil specializat (grădini botanice şi dendrologice, parcuri zoologice şi pentru expoziţii, plantaţii în cimitire, etc.) - cu 26,8 ha, în schimb a diminuat suprafaţa spaţiilor verzi din zonele turistice şi de agrement - cu 894,1 ha şi a spaţiilor de folosinţă generală (scuaruri, grădini, parcuri, spaţii verzi din cuprinsul arterelor de circulaţie) - cu 83,7 ha şi cele cu acces limitat (parcuri sportive, spaţii verzi de pe lângă instituţii preşcolare, de învățământ şe de cercetări ştiinţifice, etc.) - cu 48,6 ha.

Actualmente în Republica Moldova suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine în medie pe un locuitor este de 43,2 m2. Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în or. Vadul lui Vodă (mun. Chişinău) - 1027,3 m.p./locuitor şi or. Frunză (r-ul Ocniţa) - 177,1 m.p./locuitor. Totodată, nu toată populaţia oraşelor dispune de necesarul minim de spaţii verzi. În 14 localităţi urbane ale ţării suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine unui locuitor este de până la 26 m.p., iar în oraşul Cahul în medie pe un locuitor revin doar 4,8 m.p.

În 2014 a fost efectuată plantarea arborilor pe o suprafaţă de 88,6 ha, iar a plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon pe o arie de 21,7 ha. Pe o suprafaţă de 21,3 ha au fost plantaţi arbuşti, cu 10,3 ha mai mult faţă de anul 2013. În total în localităţile urbane pe parcursul anului au fost plantaţi 22,2 mii arbori, 10,7 mii arbuşti (cu 95 la sută mai mult comparativ cu anul precedent), 465,0 mii unităţi de material floricol.

Cea mai mare pondere a lucrărilor de plantare a arborilor, arbuştilor, plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon revine mun. Chişinău. De asemenea, putem menţiona lucrări de plantare a arborilor în mun. Bălţi (7,9% din total arbori plantaţi pe ţară), or. Orhei (6,9%), or. Briceni şi or. Tvardiţa (cîte 2,9%), or. Vulcăneşti (2,6%), or.Cahul (2,4%). Arbuşti au fost plantaţi în or. Drochia (17,4% din total arbuşti plantaţi), mun. Bălţi (9,4%), or. Mărculeşti (6,1%), or. Briceni (5,6%), or. Ialoveni şi or. Cahul (respectiv câte 3,8%). Totodată, în 30 oraşe ale ţării întreprinderile de salubrizare şi amenajare pe parcursul anului 2014 nu au plantat nici un arbore sau arbuşti.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Manole cere salarii mai mari și angajați mai mulți. Motivul: Volumul de muncă al Curții Constituționale este în creștere

Manole cere salarii mai mari și angajați mai mulți. Motivul: Volumul de muncă al Curții Constituționale este în creștere

Unul dintre avocații lui Plahotniuc, desemnat membru al CSP de Academia de Științe a Moldovei. Reacția Ministrului Justiției

Unul dintre avocații lui Plahotniuc, desemnat membru al CSP de Academia de Științe a Moldovei. Reacția Ministrului Justiției

Gavrilița respinge acuzațiile Promo-LEX și vine cu precizări pe marginea declarației privind uzina de la Râbnița

Gavrilița respinge acuzațiile Promo-LEX și vine cu precizări pe marginea declarației privind uzina de la Râbnița

Advertoriale
Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră: SUA au oferit un răspuns în scris Moscovei, cu privire la pretențiile ce țin de prezența NATO în estul Europei
 • 2
  Respect sporit pentru propria persoană sau eroare mecanică? Gafa pe care a comis-o prim-ministra la un eveniment public (FOCUS)
 • 3
  Răspunsul NATO pentru Rusia: „Să își retragă trupele ce staționează ilegal în Ucraina, Georgia și Moldova”
 • 4
  Gazprom s-ar opune unui audit real asupra datoriei MoldovaGaz
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.