Angajații Întreprinderii de Stat „Calea Ferată Moldova” din Ocnița au ieșit, luni, la protest și au cerut să li se achite salariile pentru câteva luni. Aceștia au blocat liniile de tren, menționând că nu au cu ce să-și achite serviciile comunale, creditele și chiar hrana pentru familiile lor.
Protestatarii spun că nu și-au primit salariile de mai multe luni și că vor intra în grevă.
„Am doi studenți și nu am cu ce le achita contractele. Vă rugăm să ne achitați salariile”, a spus un protestatar.
„Vineri, trebuie să achit creditul. Nu am plătit de două luni. Ei mă vor da în judecată””, a menționat un alt participant la acțiune.
„Gazul, electricitatea o va opri, pentru că nu avem cu ce o achita”, a declarat un angajat.
De altfel, președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, l-a contactat telefonic pe directorul întreprinderii, Adrian Onceanu, și l-a întrebat când oamenii își vor primi banii. Onceanu a spus că „administrația face tot posibilul pentru a achita salariile, iar acestea au fost oferite pentru luna noiembrie”.
La fel, manifestanții au spus că au fost amenințați cu dosare penale și amenzi, dacă vor sta pe liniile de tren. Așa că, într-un final, au lăsat trenurile să circule.
Menționăm că Procuratura Anticorupție (PA) a demarat investigarea pretinselor ilegalități de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldovei” (CFM). Ancheta de la PA a demarat după ce deputatul Igor Munteanu a transmis un pachet de sesizări și materiale pe faptele unor presupuse ilegalități comise în instituției.
La fel, Parlamentul a instituit Comisia de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Comisia e formată din nouă membri și are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.
Datoriile întreprinderii Calea Ferată a Moldovei se ridică la 459 de milioane de lei, dintre care 69 de milioane de lei reprezintă datorii salariale.
Vezi și poziția actualei administrații CFM: „Vă asigurăm că, dacă nu vor fi create piedici artificiale, întreprinderea va reveni pe un făgaș normal de dezvoltare”
Amintim că un audit al Curții de Conturi, care a fost prezentat în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice, arată că administrația CFM ar fi realizat mai multe abateri în gestionarea întreprinderii de stat, printre care instituirea tarifelor care contravin normelor legale privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale.
Vezi și aceste știri

Calea Ferată din Moldova, luată la ochi de procurorii anticorupție. Au fost demarate investigații

O comisie de anchetă va analiza dezastrul de la Calea Ferată. „În foarte multe instituții se fură ca din codru, dar nicăieri așa ca la CFM”
