
Prelucrarea deșeurilor din industria agroalimentară - ca obiect de studiu. UTM a câștigat un grant de 120.000 de lei în acest sens
Pe lângă principalele produse, vinăriile și fabricile de conserve din Moldova generează tescovină ca deșeu. Aceasta poluează mediul și contribuie la creșterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră. În acest sens, anul trecut a fost lansat un proiect moldo-român de cercetare „IntelWastes”, dedicat prelucrării deșeurilor din industria agroalimentară, scrie agrobiznes.md. Potrivit sursei citate, Universitatea Tehnică a Moldovei a câștigat un grant de 120 de mii de euro pentru a participa la acest proiect, care este finanțat de UE în cadrul cooperării transfrontaliere dintre România și Moldova.
・
Partenerul UTM este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Instituția se va ocupa de extragerea compușilor bioactivi solubili în apă și dezvoltarea tehnologiei pentru obținerea de sorbanți naturali pentru purificarea apei de fracțiuni solide din deșeuri agricole, inclusiv după extragerea componentelor bioactive.
„În prezent, un grup colectează date de la crame și fabrici de conserve despre cantitatea de deșeuri disponibilă după prelucrarea strugurilor, fructelor și legumelor. În toamnă, au fost prelevate probe, le-am uscat și acum extragem din ele componente biologic active.Credem că se pot obține extracte valoroase din tescovină de struguri: substanțe biologice active, cum ar fi polifenolii, din tescovina de fructe – carotenoidă și pectină pentru utilizare în cofetărie, din tescovina legumelor – fibre, care sunt utilizate în producția alimentară ca aditivi care reduc conținutul caloric al produsului și îi cresc valoarea biologică”, a menționat pentru Wine-and-spirits.md Rodica Sturza, coordonatoarea proiectului.
În țara noastră există două companii care se ocupă de extragerea uleiului din semințele din tescovina de la struguri.