
CC examinează decretul Maiei Sandu. UPDATE: Judecătorii constituționali s-au retras în deliberări
Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în fond asupra sesizării deputaților socialiști care au contestat decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier.
・
UPDATE: 13:53 Judecătorii constituționali s-au retras în deliberări. Hotărârea va fi pronunțată la ora 15:30.
UPDATE: 12:15 Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat pauză de 30 de minute, pentru dezinfectarea spațiului în care are loc ședința.
UPDATE 11:30 „A permite unei majorități parlamentare conjuncturale în care se regăsesc persoane cu grave încălcări de integritatea să desemneze prin anularea normei constituționale și a atribuției exclusive a președintelui a candidatului la funcția de prim-ministru ar însemna un risc enorm pentru recapturarea Executivului de către grupări oligarhice. (...) Nu există majoritate parlamentară pentru a înainta candidatura la funcția de premier”, a declarat la ședința CC reprezentanta Președinției, Olesea Stamate.
UPDATE 10:30 „Noi considerăm că președintele, semnând decretul care marți, 23 februarie, se dezbate în ședință, a ignorat și hotărârile CC, și buchia Constituției, încălcând principiul legalității și neutralității politice. Președintele țării urma să evalueze acel candidat care a fost propus de majoritatea formalizată, Mariana Durleșteanu. Aceasta nu a făcut acest lucru. (...) Sandu a uitat că a fost aleasă în Parlament pe o circumscripție uninominală. Acest Parlament, pe care aceasta îl consideră nedemn, a ales-o prim-ministru în 2019. Tot acest Parlament a numit în funcție membrii CEC, care au organizat alegerile prezidențiale. Tot acest Parlament a numit membrii CC”, a declarat în cadrul ședinței Vasile Bolea.
AGORA precizează că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu. La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Este vorba de fracțiunile PSRM și PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, deputatul independent Alexandr Oleinic, dar și de ex-deputații PDM, în prezent neafiliați, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi.
În aceeași zi, după ce Guvernul Gavrilița nu a fost susținut în Parlament de niciun deputat, președinta Maia Sandu a anunțat consultări cu fracțiunile parlamentare. În pofida candidaturii înaintate de majoritatea parlamentară proaspăt formalizată, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată pentru funcția de prim-ministru. PSRM a spus că va ataca la Curtea Constituțională (CC) acest decret.
Pe 16 februarie, CC a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Totuși, a notat că Parlamentul trebuie să aștepte hotărârea Înaltei Curți pe marginea constituționalității decretului înainte de a iniția procedurile parlamentare.
De precizat este că, pe 6 august 2020, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național.