Curtea Constituțională (CC) a admis parțial sesizarea depusă de socialiști, declarând drept neconstituțional decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier. Totodată, a statuat că fracțiunile parlamentare și șefa statutului „trebuie să recurgă la noi consultări”.
De menționat este că CC a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu în funcția de premier, candidata majorității parlamentare formalizate, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.
În cadrul ședinței CC, care a durat mai bine de patru ore, autorii sesizării, deputații PSRM Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, au declarat că decizia anunţată de Maia Sandu încalcă grav Constituţia şi hotărârile recente ale Curţii Constituționale, care obligă preşedintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Aceștia spun că decizia președintei de a o propune repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de premier, în contextul în care există 54 de semnături pentru Mariana Durleșteanu, candidata socialiștilor, este o „tentativă de uzurpare a puterii de stat”.
Nu primim bani din „kuliok”.
Doar oficial, din contribuțiile Membrilor.
Susține redacția Agora
Vezi și aceste știri

Natalia Gavrilița explică de unde ar putea fi luați bani pentru organizarea alegerilor anticipate

Gavrilița s-a răzgândit: Dacă va veni din nou în fața deputaților, va face schimbări în componența miniștrilor desemnați
