HoReCa cere declararea forței majore în industrie. „Dați-ne o gură de aer!”

HoReCa cere declararea forței majore în industrie. „Dați-ne o gură de aer!”

În cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, reprezentanții HoReCa s-au arătat nemulțumiți de restricțiile care le sunt impuse. Aceștia declară că veniturile sunt în continuă scădere, iar tot mai mulți angajați aleg să-și dea demisia din cauza salariilor mici. Pe de altă parte, oficialii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că, pentru a rupe lanțul de transmitere a virusului, alte soluții, în afara restricțiilor, nu există. 

Reprezentanții HoReCa au propus mai multe măsuri care să-i ajute să depășească criza prin care trec. Aceștia și-ar dori anularea impozitelor și a taxelor, achitarea șomajului tehnic de către stat, precum și declararea forței majore în industrie, fapt ce le-ar permite renegocierea prețurilor pentru chirie. Restauratorii declară că sunt conștienți că realizarea cerințelor este complicată în contextul în care statul are un guvern interimar.

„Lăsați-ne pe noi măcar din martie să lucrăm, dar cu anumite restricții. De exemplu, un metru jumătate între mese, dezinfecție, ventilare. Nu au fost focare, infectări în masă în alimentația publică între lucrători și oaspeți”, a declarat Dumitru Cebotarescu, proprietarul mai multor rețele de restaurante.

Publicitate

Acesta a solicitat anularea interdicției de a activa după ora 22:00. „Să nu ne lăsați în spate și să ne spuneți adio! Partea financiară la noi e rea. Dați-ne o gură de aer în martie!”, a adăugat omul de afaceri.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că statisticile sunt alarmante, iar numărul cazurilor grave este extrem de mare. „Posibilitatea de externare din spital este mult mai dificilă, mai lungă, aflarea în terapie intensivă este mai îndelungată, rotația pacienților este mai mică”, a declarat șefa interimară de la Sănătate, Tatiana Zatîc.

„Fără măsuri de restricție care țin de aglomerație și nerespectarea măsurilor de protecție, este imposibil. Alte țări au impus restricții dure pentru a ajunge la micșorarea cazurilor”, a adăugat oficiala.

Anterior agenții economici din sectorul HoReCa au protestat. Mai exact, au stins, în seara zilei de 14 ianuarie, luminile din mai multe localuri din capitală. Agenții economici au cerut atunci să li se permită să activeze conform unui program obișnuit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal