De ce decretul Maiei Sandu este neconstituțional. Argumentele CC

De ce decretul Maiei Sandu este neconstituțional. Argumentele CC
Domnica Manole


Deși este în drept să evalueze calitățile candidatului la funcția de premier, înaintat de o majoritate parlamentară, Maia Sandu a invocat nemulțumirea față de deputații care propun candidatul. În plus, în cadrul consultărilor cu fracțiunile parlamentare, e nevoie de identificarea unui sprijin politic pentru un viitor șef de Guvern. Așa explică președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, decizia magistraților din 23 februarie privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Decretul Maiei Sandu, atacat la CC 

Decretul Maiei Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, a fost contestat pentru că ar contravine Articolului 98, aliniat 1, din Constituție, care prevede că „după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele R. Moldova desemnează un candidat pentru funcția de premier”.

Decizie din 2015: În consultări cu deputații se identifică sprijin politic 

În Hotărârea CC nr. 32 din 29 decembrie 2015, CC a reținut: Constituția prevede atribuția exclusivă a președintelui țării de a desemna un candidat pentru funcția de premier. 

Desemnarea nu se face la discreția președintelui. Candidatul pentru funcția de premier poate fi desemnat doar după consultarea fracțiunilor parlamentare. Iar consultarea fracțiunilor parlamentare presupune identificarea sprijinului politic pentru o perioadă capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Deci, președintele țării nu poate înlocui fracțiunile parlamentare.

„Nu există motiv ca președinta să nu desemneze un candidat propus de o majoritate parlamentară”

CC a mai reținut, în hotărârea din 2015, că nu există niciun motiv constituțional și democratic ca președintele țării să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de premier persoana care se bucură de sprijinul majorității parlamentare formalizate, fie ea și adversă președintelui.

În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară formalizată, șeful statului este obligat să înainteze candidatul propus de majoritate. 

În cazul în care nu este o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat ca, după consultările parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcția de premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu aceasta.

În hotărârea din 2015, CC a subliniat că prin sintagma „majoritatea parlamentară” se înțelege cel puțin 51 de deputați care pot acorda vot de încredere Guvernului. Majoritatea parlamentară trebuie formalizată, nu doar declarată, cu precizarea deputaților care o constituie și specificarea disponibilității de a susține un anumit candidat.

Majoritatea parlamentară a propus-o pe Marianei Durleșteanu conform procedurii legale

La 11 februarie 2021, 54 de deputați au semnat o declarație de constituire a majorității parlamentare pentru susținerea Marianei Durleșteanu în calitatea de candidat pentru funcția de premier. Declarația a fost comunicată președintelui republicii.

Deci, CC constată: Condiția înaintării unui candidat de către o majoritate absolută formalizată a fost îndeplinită.

Președinta țării nu a contestat calitățile profesionale ale candidatului, ci ale deputaților

CC a observat că președintele țării nu a desemnat candidatul pentru funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară absolută formalizată. CC a reținut că președintele țării poate evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului propus de majoritatea parlamentară să conducă Guvernul și să-și atragă sprijinul politic al majorității.

În această cauză, la emiterea decretului, șeful statului nu a contestat calitățile personale și profesionale ale candidatului propus de majoritate. Obiecțiile președintelui au fost îndreptate spre deputații care au susținut candidatul.

Totodată, CC a observat caracterul deficitar al comunicării dintre președinte și deputații în Parlament în cadrul celei de-a doua runde de consultări pentru desemnarea unui candidat. 

CC subliniază necesitatea noilor consultări parlamentare

Scopul consultării îl reprezintă identificarea sprijinului politic al unei majorități parlamentare formalizate pentru o persoană capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului, susține Domnica Manole. CC a reiterat: Consultarea trebuie să fie un dialog autentic asumat de părți, realizat în mod sincer și responsabil. Pe acest dialog trebuie să se fundamenteze decizia președintelui republicii de a desemna un candidat.

Șeful statului și deputații trebuie să manifeste un comportament constituțional și să dea dovadă de respect reciproc pentru cooperare loială în procesul de învestire a unui Guvern.

În consecință, CC a declarat drept neconstituțional decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier. CC a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu în funcția de premier, candidata majorității parlamentare formalizate, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.

Pentru a se evita un blocaj constituțional, cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență între președintele țării și Parlament, CC a considerat necesar ca părțile să recurgă la noi consultări care să respecte Constituția.


AGORA precizează că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu. La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Este vorba de fracțiunile PSRM și PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, deputatul independent Alexandr Oleinic, dar și de ex-deputații PDM, în prezent neafiliați, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi.

În aceeași zi, după ce Guvernul Gavrilița nu a fost susținută în Parlament de niciun deputat, președinta Maia Sandu a anunțat consultări cu fracțiunile parlamentare. 

În pofida candidaturii înaintate de majoritatea parlamentară proaspăt formalizată, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată pentru funcția de prim-ministru. PSRM a spus că va ataca la Curtea Constituțională (CC) acest decret.

Pe 16 februarie, CC a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Totuși, a notat că Parlamentul trebuie să aștepte hotărârea Înaltei Curți pe marginea constituționalității decretului înainte de a iniția procedurile parlamentare.

De precizat este că, pe 6 august 2020, Curtea Constituțională a statuat că președintele R.  Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național. 

În cursa electorală pentru parlamentare s-au înscris 24 de candidați.
Redacția AGORA stă cu ochii pe ei.
Ia un abonament, ajută-ne să facem presa de calitate!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
CC a declarat neconstituțională desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița

CC a declarat neconstituțională desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița

Reacții după decizia CC: Năstase insistă să fie premier, Dodon nu renunță la Durleșteanu

Reacții după decizia CC: Năstase insistă să fie premier, Dodon nu renunță la Durleșteanu

CC examinează decretul Maiei Sandu. UPDATE: Judecătorii constituționali s-au retras în deliberări

CC examinează decretul Maiei Sandu. UPDATE: Judecătorii constituționali s-au retras în deliberări

Advertoriale
Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
  De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
Cele mai populare
 • 1
  „În numele legii Republicii Moldova”. Un avocat a spart parbrizele mai multor mașini din capitală (VIDEO)
 • 2
  Voronin, numit trădător de un vorbitor de rusă, la o întâlnire electorală la Orhei: „Cum să vă mai credem?” Explicația comunistului (VIDEO)
 • 3
  Au transformat nepăsarea în covoare. Soluția unei companii din Moldova pentru a reutiliza sticlele din plastic (VIDEO)
 • 4
  Voronin dă de înțeles că moldovenii din străinătate nu ar trebui să voteze: „Cu diaspora tot sunt probleme” (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.