Raportul se referă atât la situația celor trei bănci - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, unde au avut loc mai multe fraude, dar și la situația pe piața valutară de la începutul anului, când a avut loc o depreciere semnificativă a valutei naționale.

Comisia de anchetă a constatat că, ,,în ultimii ani, managementul celor trei bănci a fost unul defectuos, necompetent și iresponsabil, care s-a angajat în operațiuni riscante”.

Totodată, comisia relevă lipsa unei interacțiuni dintre Guvern, BNM și alte instituții ale statului în ,,procesele de elucidare a tendințelor negative și creștere a riscurilor din sector”.

Situația creată a fost discutată, în mare parte în mod neformal, inclusiv telefonic, fără coordonarea activității instituțiilor statului, în pofida faptului că a fost creat mecanismul ,,Comitetul Național de Stabilitate Finaniară, aceasta a condiționat neluarea unor decizii complexe la timp”, se spune în raport.

Ce alte concluzii a formulat comisia de anchetă, dar și ce recomandări au fost făcute vedeți în documentul care a fost desecretizat de Parlament:

Agora precizează că Parlamentul s-a întrunit în ședință la sfârșitul lunii martie și a decis să examineze cu ușile închise raportul Comisiei de anchetă cu privire la situația de pe piața valutară și a situației de la BEM, Banca Socială și Unibank din Republica Moldova. Chiar dacă ședința a avut caracter închis, raportul comisiei a apărut în spațiul virtual și a fost preluat de mai multe instituții mass-media.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!