Raportul se referă atât la situația celor trei bănci - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, unde au avut loc mai multe fraude, dar și la situația pe piața valutară de la începutul anului, când a avut loc o depreciere semnificativă a valutei naționale.
Comisia de anchetă a constatat că, ,,în ultimii ani, managementul celor trei bănci a fost unul defectuos, necompetent și iresponsabil, care s-a angajat în operațiuni riscante”.
Totodată, comisia relevă lipsa unei interacțiuni dintre Guvern, BNM și alte instituții ale statului în ,,procesele de elucidare a tendințelor negative și creștere a riscurilor din sector”.
Situația creată a fost discutată, în mare parte în mod neformal, inclusiv telefonic, fără coordonarea activității instituțiilor statului, în pofida faptului că a fost creat mecanismul ,,Comitetul Național de Stabilitate Finaniară, aceasta a condiționat neluarea unor decizii complexe la timp”, se spune în raport.
Ce alte concluzii a formulat comisia de anchetă, dar și ce recomandări au fost făcute vedeți în documentul care a fost desecretizat de Parlament:
Agora precizează că Parlamentul s-a întrunit în ședință la sfârșitul lunii martie și a decis să examineze cu ușile închise raportul Comisiei de anchetă cu privire la situația de pe piața valutară și a situației de la BEM, Banca Socială și Unibank din Republica Moldova. Chiar dacă ședința a avut caracter închis, raportul comisiei a apărut în spațiul virtual și a fost preluat de mai multe instituții mass-media.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.