
Ex-secretarul lui Timofti deschide cortina: Cum a reușit președintele să scape de candidatura lui Plahotniuc pentru funcția de premier
Fostul secretar general al lui Nicolae Timofti a dezvăluit, în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, mai multe detalii din culisele crizei politice de la sfârșitul anului 2015. Potrivit lui Ion Păduraru, Nicolae Timofti nu a admis nici pentru o clipă opțiunea desemnării lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier. În acea perioadă, ar fi fost pregătite cinci decrete prezidențiale, două dintre care vizau chiar demisia lui Timofti.
・
„Au fost imprimate decrete privind desemnarea lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, decret pentru desemnarea domnului (fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru, decret pentru desemnarea doamnei ( fără indicarea numelui) pentru funcția de prim-ministru, cererea președintelui Nicolae Timofti privind demisia, fără indicarea datei din care moment intervine, dar și cererea președintelui Nicolae Timofti privind demisia, din data semnării”, a scris Păduraru.
Ex-secretarul general al Administrației prezidențiale precizează că, la 14 ianuarie 2016, înainte de începerea consultărilor planificate cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, deputații care au semnat lista de susținere a lui Vlad Plahotniuc, au început să declare public că ar fi semnat nu pentru Plahotniuc concret, ci pentru un candidat PDM.
„Astfel, numărul scăzuse sub 51. La întrevederea cu Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov, Nicolae Timofti a declarat tranșant că în niciun caz nu-l va desemna pe Vlad Plahotniuc”, a spus Păduraru.
În urma acestei întorsături de situație, președintele Timofti a spus că ar putea să-l desemneze la funcția de șef al Guvernului pe Marian Lupu sau pe Andrian Candu, prezentând și opțiunea ca PDM să vină cu altă candidatură până la ora 21:00 a aceleiași zile.
„Ca să fie clar: Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat pentru funcția de premier nu de Partidul Democrat, ci de Nicolae Timofti. PD a acceptat”, a concluzionat Păduraru.
Pe 23 februarie 2021, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, în contextul în care majoritatea formalizată o înaintase pe Mariana Durleșteanu. În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.
Deși Curtea a statuat că urmează a fi organizate noi consultări între președinte și fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a evitat să spună cum va acționa: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.