În Moldova - 2.000 de lei, în Spania - 500 de euro. Cât cheltuie stăpânii pentru întreținerea unui animal de companie și ce mofturi îndeplinesc

În Moldova - 2.000 de lei, în Spania - 500 de euro. Cât cheltuie stăpânii pentru întreținerea unui animal de companie și ce mofturi îndeplinesc
Colaj AGORA

Multe persoane se gândesc la un animal de companie căruia să-i ofere dragoste și pe care să-l integreze în familie. Totuși, iubirea necondiționată pe care o oferă patrupezii are un preț, iar întreținerea unui câine sau a unei pisici nu este tocmai ieftină. Bugetul acordat întreținerii unui animal variază în funcție de anumiți factori, precum rasa, zona în care locuiești sau stilul de viață, și implică anumite cheltuieli pentru întreținere, având nevoie, pe lângă dragoste și mâncare, de tot felul de lucruri pentru a se menține sănătos.

Irina Turcanu are în grijă cinci animale - trei pisici, pe care le are de un an, doi iepurași, deja de doi ani, dar și câțiva peștișori. Tânăra cheltuie lunar până în 2.500 de lei pentru mâncare și produse de igienă.

„Cea mai costisitoare este alimentația, pentru că pisicile nu acceptă orice fel de mâncare, pentru că au probleme de digestie. La iepurași pot să le mai dau morcov proaspăt, varză, primăvara, iar iarna, pe timp rece, cumpăr iarba uscata”, povestește Irina.

Sursa: Irina Turcanu/Arhiva personală

Refuză să-și vaccineze animalele, pentru că a avut experiențe urâte cu medicii veterinari, spune tânăra.

„La veterinar nu mergem, pentru că nu am încredere în specialiștii noștri. După o vizita la veterinar, în care trebuia să-i taie unghii iepurașului, i-a făcut o hemoragie și i-a îndoit degetul și șchiopătează„, povestește tânăra.

Pentru a menține animalele sănătoase, cumpără vitamine sub formă de pastile, cheltuieli care ajung la cel mult 200 de lei lunar. Accesoriile le cumpără o dată la jumătate de an, când schimbă farfuria pentru mâncare. Alte achiziții sunt curelușele împotriva puricilor și lesa pentru plimbatul pisicilor, folosite doar în timpul cald.

Sursa: Irina Turcanu/Arhiva personală

„Cheltuieli adiționale ar fi jucăriile lor, le-am cumpărat un castel, pe care am dat 1.200 de lei, și le place foarte mult. Au și un fel de jucărie cu minge înăuntru pe care o învârt, iar uneori le cumpăr bunătăți, bucatele uscate de rățușca sau găina, un fel de gustări pe care tare le adora”, menționează Irina.

Ana Ghirițan are un câine de mai bine de un an și jumătate. Cheltuielile ei ajung la o mie de lei pe lună doar pentru hrană și vitamine. Deși obișnuiește să gătească personal pentru animalul său de companie, cheltuielile rămân constante.

Sursa: Ana Ghirițan/Arhiva personală

„Patrupedul se hrănește în mare parte cu hrană uscată, dar la unele mese primește adițional și alimente pregătite acasă. Nu se reduce din cheltuieli, pentru că și în hrana pregătită acasă se investește mult pe carne și legume care nu sunt de sezon”, explică tânăra.

Citește și: „Câinele, cel mai bun prieten al omului? O femeie din Țareuca a adăpostit în propria casă în jur de 30 de maidanezi (VIDEO)”

Spre deosebire de Irina, Ana Ghirițan își vaccinează neapărat patrupedul o dată pe an.

„Un vaccin costă în medie 400 de lei, iar la veterinar mergem la necesitate, aproximativ de 3-4 ori pe an. Vizita costă aproximativ 200 de lei”, spune Ana.

O dată la trei luni, deparazitează intern si extern câinele și cumpără vitamine cu adaos de calciu, cheltuieli de 400 de lei. Iar o dată la jumătate de an procură lesă, zgardă și două schimburi de haine.

Sursa: Ana Ghirițan/Arhiva personală

Suplimentar la toate cheltuielile menționate, Ana investește bani și în lecții cu un dresor. Le frecventează o dată pe săptămână și achită 200 de lei per oră.

Citește și: „O cafea în compania pisicilor. Iubitorii de animale pot lua masa și admira felinele într-un local din capitală (VIDEO)”

Tatiana Ciobanu este stabilită în Malmo, Suedia. Familia ei are trei câini de rasa Chihuahua, din 2015, 2017 și 2018, care sunt înregistrați în baza de date a animalelor. 

„Taxe nu sunt. Se achită doar înregistrarea, care variază între cinci și 15 euro, în funcție dacă se înregistrează online, cu achitarea directă, sau prin scrisoare și factură”, afirmă femeia.

Nu are cheltuieli lunare stabilite. Într-o lună poate să achite 500 de euro, iar în următoarele trei luni - nimic, povestește ea. Hrana patrupezilor este cumpărată.

Sursa: Tatiana Ciobanu/Arhiva personală

„Rareori le pot găti somon sau carne de pui. Nu-i din motiv de cheltuieli, e pur motiv de sănătate. Cumpărăm mâncare în saci de opt kg la preț de 60 euro. Un sac ajunge pentru minim o lună”, spune Tatiana.

Sănătatea patrupezilor este pusă pe primul loc. O dată pe an merge la veterinar pentru a vaccina câinii, prețul fiind de 35-40 de euro de animal, iar o dată la doi ani le administrează un vaccin anti-rabie, la același preț. Dacă merge cu cei trei prieteni, costul total ajunge la 120 de euro. 

Tatiana susține că cele mai multe achiziții au fost făcute când la început de cale, când cățeii erau mici.

„Cățelul creștea și eram nevoită sa cumpăr haine în baza la mărime. Din moment ce ne-am oprit la trei, cumpărăm haine identice. Ultima achiziție era pregătirea pentru sezonul de iarna de cca 50 de euro total”, a explicat femeia.

Mai mult, Tatiana plătește asigurarea pentru fiecare patruped în parte. Aceste costuri suplimentare ajung la 950 de euro anual.

„O plătesc la fiecare trei luni, deci patru facturi pe an. Prețul depinde de compania de asigurări, prețul câinelui la momentul achiziției. Sunt trei tipuri de asigurări - small, medium și large. Eu am ales small pentru că patrupezii îmi sunt sănătoși”.

Citește și: „Soluții: Ce se întâmplă cu produsele alimentare expirate? Soluția unui antreprenor: Le transformă în mâncare pentru câini (VIDEO)”

Dragostea pentru animale a făcut-o și pe Liuba Cretu să adopte o cățelușă cu trei ani în urmă. Femeia locuiește într-un sătuc din Spania, Catalunia. Nu sunt taxe pentru animalele de companie, dar este necesară înscrierea acestora la primărie.

Sursa: Liuba Cretu/Arhiva personală

„Cățelușa are în aprilie șase ani, dar am adoptat-o acum trei ani. E un Yorkshire Terrier și am și certificatul care demonstrează acest lucru de la fosta stăpână. Nu am trecut certificatul pe numele meu, pentru că nu vreau să demonstrez nimic nimănui. Costul schimbului de nume este 250 de euro”, spune Liuba.

Susține că nu cheltuie mulți pentru întreținerea animalului de companie. Plătește câte trei euro pentru tăierea unghiilor. În schimb, serviciile de frizerie sunt foarte scumpe.

Sursa: Liuba Cretu/Arhiva personală

„Costă 30 sau 35 de euro, în funcție de freza dorită. Din această cauză am cumpărat foarfece bune și o tund eu acasă”, afirmă stăpâna patrupedului.

Pentru alimentație scoate din buzunare 45 de euro pentru un sac de 20 de kilograme, cantitate care îi ajunge pe o durată de doi ani. Evită să-i ofere carne sau cașcaval din cauza mirosului neplăcut care rămâne ulterior în gura cățelușei.

Are grijă și de sănătatea animalului de companie. Îl vaccinează anual contra rabiei, serviciu care o costă în jur 50 de euro. În perioada caldă a anului, utilizează pipete contra paraziților și căpușelor, ceea ce o costă până în 85 de euro, iar o dată la trei luni face deparazitarea interioară, serviciu de șase euro. În lista de cumpărături se mai includ pasta și periuța de dinți, șamponul și spray-ul pentru descâlcirea părului - în total, alți 20 de euro.

Sursa: Liuba Cretu/Arhiva personală

„Recent am sterilizat-o. Ne-a costat 150 de euro, plus o curățare de dinți - 50 de euro. E un veterinar ieftin, pentru că o sterilizare costă 200 de euro, plus +20/30 tratamentul post operator”, povestește Liuba.

Un moft personal al Liubei a fost să-și cumpere și o geantă de 40 de euro, pentru a i se permite să intre cu cățelușa în localuri.

Chiar dacă unii frecventează cu strictețe vizitele la veterinar, iar alții le ocolesc, specialiștii recomandă vaccinarea animalelor, întrucât patrupezii sunt vulnerabili la bolile infecțioase.

„Vaccinarea animalelor, în special a celor de companie, reprezintă o măsură profilactică obligatorie. Din păcate, nu avem o lege prin care stăpânii ar fi obligați să-și vaccineze patrupezii”, afirmă medicul veterinar Mihail Popa.

Foto: Popa Mihail/Arhiva personală

Potrivit lui, se recomandă vaccinările monovalente sau multivalente, de la vârsta de o lună, pentru că atunci se face prima deparazitare, și, ulterior, la recomandarea medicului, lunar până la un an. 

Pe piață avem vaccinuri care nu au o eficiență sporită, dar din motiv că sunt mai ieftine, deținătorii de animale le solicită pe acestea, care nu mai au niciun efect.

Mihail Popa, medic veterinar

De cele mai multe ori, oamenii se adresează la veterinar pentru vaccinarea sau deparazitarea animalului, însă cele mai dese greșeli pe care le fac stăpânii sunt legate de alimentația animalelor.

Cea mai bună alegere de alimentație este hrana comercială, doar că trebuie să fie de o calitate foarte bună. Hrana naturală trebuie sa fie compusă din minim 80% carne, pentru că nu toate terciurile se asimilează în organismul animalului. Dacă vorbim de carnea crudă, ar fi preferabil să fie congelată preventiv, apoi decongelată și administrată.

Mihail Popa, medic veterinar

Amintim că pe străzile din capitală sunt în jur de 1.714 de câini maidanezi, aproximativ 14 animale la fiecare km pătrat. Asta o arată datele prezentate de Secția de Control și Protecție a Animalelor din municipiul Chișinău, în urma unei numărări bazate pe o aplicație mobilă. Informația nu include câinii ținuți pe șantiere, în parcări și zone private.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Mii de animale de companie riscă să moară de foame în Wuhan, după ce proprietarii lor au fost plasați în carantină

Mii de animale de companie riscă să moară de foame în Wuhan, după ce proprietarii lor au fost plasați în carantină

O cafea în compania pisicilor. Iubitorii de animale pot lua masa și admira felinele într-un local din capitală (VIDEO)

O cafea în compania pisicilor. Iubitorii de animale pot lua masa și admira felinele într-un local din capitală (VIDEO)

Până acum, în Moldova, nu au fost înregistrate cazuri de boli infecțioase la animale

Până acum, în Moldova, nu au fost înregistrate cazuri de boli infecțioase la animale

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.