687 de contravenții, într-o săptămână, legate de nerespectarea prevederilor CNESP, iar 80% din încălcări revin cetățenilor

687 de contravenții, într-o săptămână, legate de nerespectarea prevederilor CNESP, iar 80% din încălcări revin cetățenilor

În ultima săptămână, oameniii legii au înregistrat 687 de contravenții legate de nerespectarea prevederilor Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică în prevenirea răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării. Polițiștii susțin că în mare parte cei care încalcă restricțiile sunt cetățenii de rând. Iar cea mai frecventă încălcare este portul incorect, sau lipsa măștii de protecție în locurile prevăzute pentru aceasta.

Din totalul celor 687 de contravenții, o parte se atestă față de administratori în unitățile comerciale sau administrative. Însă, majoritatea încălcărilor se referă la cetățeni, fie în calitate de vizitatori sau beneficiară de servicii.

Polițiștii au constatat în ultima săptămână 174 de încălcări a prevederilor CNESP în unitățile de comerț. Și aici majoritatea se referă la cetățeni care nu poartă mască.

Publicitate

La piețe sunt documentate 84 de cazuri de încălcări a distanței fizice sau lipsa măștii la vizitatori. Oamenii legii afirmă că în continuare cetățenii încearcă să organizeze ceremonii. Astfel, în ultima săptămână au fost efectuate 28 de controale, majoritatea în urma sesizărilor telefonice de la cetățeni. S-a constatat că în patu localuri se desfășurau activități interzise - discoteci și altele. Administratorii au fost sancționați. La fel, în 11 cazuri au fost sancționați lucrătorii localurilor. Amenzi au primit și 13 cetățeni care ignorau deschis prevederile CNESP.

În parcuri, alei și spații deschise au fost înregistrate 233 de încălcări. Și aici, în 198 de cazuri cetățenii nu purtau mască, spun oamenii legii. În transportul public - 70% dintre încălcări sunt din partea călătorilor.

156 de unități, verificate de inspectorii ANSP

Inspectorii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au constatat neconformități la 20 de unități. Astfel, au fost perfect tot atâtea procese verbale de contravenție. Cel mai des se încalcă triajul matinal al personalului din localuri, igiena personală, termometria, portul măștii și asigurarea cu soluții dezinfectante.

ANSA: Un dosar transmis pe mâna polițiștilor

În ultima săptămână Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat verificări la 278 de unități, printre care gherete, piețe, unități de procesare, restaurante și cantine. În rezultat, la o unitate s-a depistat neconformități. Mai exact, nu se respecta distanța fizică și nu se purtau măști de protecție. Un dosar a ajuns pe mâna poliției locale.

ANTA: Transportul interurban, supraaglomerat în ore de vârf

În lunile ianuarie-februarie inspectorii Agenției Naționale Transport Auto au desfășurat acțiuni de monitorizare și informare pentru transportatori și călători despre măsurile de protecție COVID-19.

Din februarie, echipele mobile au efectuat operațiuni de control, mai cu seamă în municipiile Bălți și Chișinău, dar și în raioane. Mijloacele de transport național au fost verificate dacă dispun de soluții dezinfectante, iar transportatorii dacă dispun de echipament de protecție.

Inspectorii susțin că numărul de pasageri la rutele interaionale este scăzut - 5-7 pers, la capacitatea 30-40% a unității de transport. În schimb, la rutele locale situația e mai dificilă - dimineața și seara se depășește numărul de pasageri comparativ cu numărul de locuri de care dispune transportul. ANTA face apel la reprezentanții APL să intervină de urgență, să suplească numărul unităților de transport în ore de vârf și să micșoreze intervalul între curse.

La fel, populația este îndemnată să respecte prevederile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică în prevenirea răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal