USM denunță tergiversarea confirmării lui Igor Șarov în funcția de rector. Scrisoare deschisă adresată conducerii țării

USM denunță tergiversarea confirmării lui Igor Șarov în funcția de rector. Scrisoare deschisă adresată conducerii țării

Consiliul de Administrație al Universității de Stat din Moldova a solicitat miercuri, 24 februarie, confirmarea rezultatelor alegerilor din 16 decembrie 2020, în urma cărora ex-ministrul Educației Igor Șarov a fost ales în funcția de rector al USM. Solicitarea se regăsește într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina universității.

Membrii Consiliului susțin că, la momentul actual, USM nu poate funcționa pe deplin, fiind incapabilă să elaboreze, aprobe sau implementeze noi documente de activitate strategică și planuri de dezvoltare, în situația în care toate strategiile universitare pe termen mediu au expirat.

{{blockquote\?„Neconfirmarea rectorului ales nu permite asigurarea plenară a activităților universitare, iar acest fapt generează dificultăți pe toate segmentele, dar mai ales pe cel al politicii de personal și al ajustării de structură și infrastructură, impuse de evoluţia continuă a unei universităţi.

Speranța că situația de criză la USM va fi depășită a fost legată de alegerile rectorului, care au avut loc la 16 decembrie 2020 – atunci, când comunitatea academică l-a ales în funcție de rector pe dr Igor Șarov. Dar nici după mai mult de două luni de zile de la acel eveniment, lucrurile nu au intrat în normalitate, or, în pofida votului exprimat de majoritatea universitară, rectorul ales, dr Igor Șarov, încă nu a fost confirmat în post. Această situaţie scoate în evidenţă nerespectarea unor principii esenţiale ce stau la baza funcţionării unei universităţi şi pun la îndoială sistemul de valori al unui mediu academic, inclusiv: libera exprimare, implicarea democratică în viaţa universitară a membrilor colectivului profesoral şi cel studenţesc”.

||Consiliul de Administrație al USM

Autor:

Totodată, membrii Consiliului de Administrație își exprimă dezacordul în legătură cu tergiversarea procesului de confirmare a noului rector și afirmă că o atare atitudine ar diminua imaginea USM și ar pune în pericol funcționarea normală a lucrurilor în instituție. Aceștia cer autorităților recunoașterea legitimității alegerilor din 16 decembrie 2020 și respectarea votului majorității acordat doctorului conferențiar universitar Igor Șarov.

Respectiva poziție a fost adoptată de membrii forului universitar printr-un vot „pro” unanim în ședința din 19 februarie 2021.

Anterior, presa a scris că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) încă nu a emis un ordin oficial de numire în funcție a lui Igor Șarov și a lui Viorel Bostan, rectori aleși ai USM și, respectiv, UTM în urma scrutinelor din decembrie 2020.

Oficial, MECC invocă mai multe contestații depuse pe aceste numiri, refuzând însă să menționeze cine, când și de ce au fost depuse.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.