„Ambasadorii UE și ai statelor membre UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea Republicii Moldova. UE și statele sale membre promovează în mod constant o bună cooperare cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul, inclusiv printr-un număr mare de proiecte care oferă beneficii tangibile tuturor oamenilor din țară”, se mai arată în textul declarației.
Semnatarii sunt ambasadori ai Uniunii Europene, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Republicii Cehe, Ciprului, Croației, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Greciei, Irlandei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Olandei, Poloniei, României, Republicii Slovace, Spaniei și Suediei.
Pe 18 februarie, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că „este îngrijorător când persoane care au luat parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri privind formarea Guvernului”.
Reacția a trezit nemulțumiri în rândurile membrilor majorității parlamentare formalizate, care au înaintat-o pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier.
„Am decis singuri, punând pe prim-plan interesele Moldovei și ale cetățenilor. Anume aceasta nu-i place lui Michalko. El vrea ca deciziile suverane ale țării să fie luate în biroul lui. Iată de ce Michalko scuipă pe prezumția nevinovăției și atacă Partidul Șor. El înțelege că nu vom acționa în interesele unui administrator autoproclamat din afară, ci exclusiv în interesele cetățenilor”, a declarat Ilan Șor într-o postare pe Facebook.
Și PSRM, printr-un comunicat de presă, i-a îndemnat pe ambasadorul UE la Chișinău și pe toți reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țara noastră să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.