Alcool, telefoane mobile sau jocuri de noroc. „Surprizele” descoperite în urma perchezițiilor de la Penitenciarul nr. 15 Cricova

Alcool, telefoane mobile sau jocuri de noroc. „Surprizele” descoperite în urma perchezițiilor de la Penitenciarul nr. 15 Cricova

Mai multe obiecte interzise au fost depistate, miercuri, în urma perchezițiilor desfășurate la Penitenciarul nr. 15 Cricova. După ce au verificat toate sectoarele închisorii, oamenii legii au găsit alcool, telefoane mobile, dar și cele necesare organizării jocurilor de noroc. Totodată, 13 condamnați au fost plasați în alte instituții de detenție. Este vorba de persoane cu diverse „statuturi ierarhice înalte în lumea criminală”, spun anchetatorii, menționând că acțiunile acestora urmează a fi investigate.

Potrivit unui comunicat al poliției, amploarea acestor percheziții a fost o premieră pentru Republica Moldova.

„Au fost ridicate o multitudine de obiecte care, prin statutul executării pedepsei, nu pot fi păstrate de condamnați. Astfel, în lista celor depistate și ridicate sunt peste 100 de cuțite confecționate artizanal, cu privire la care expertiza urmează să stabilească dacă se atribuie la arme albe. De asemenea, au fost ridicate obiecte care facilitau comiterea altor încălcări ale regimului de detenție: 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele sim, precum și aproximativ 100 de purtători de informație electronică, de diferite dimensiuni, care urmează a fi supuse expertizării, pentru stabilirea și analiza conținutului”, spun oamenii legii.

Publicitate

„Au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker. Au fost ridicate și diverse înscrisuri și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor, sume impunătoare indicate în lei și alte valute. Suplimentar, au fost depistați sute de litri de alcool produs artizanal. Concomitent, au fost ridicate zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice”, se mai menționează în comunicat.

Pe 24 februarie, oamenii legii au desfășurat percheziții la Penitenciarul nr. 15 Cricova. Este vorba de dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, a fost reținut unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). În urma perchezițiilor, a fost reținut șeful închisorii, Victor Munteanu, fiind bănuit de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

Amintim că directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco, a fost reținut pe 15 februarie 2021. Procurorii au explicat că acesta este bănuit de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale. Deși oamenii legii nu au divulgat detalii, în presă s-a scris că ar fi vorba de mai multe episoade de corupție, inclusiv de escrocherie prin însușirea banilor de pe cardurile bancare ale cetățenilor, schemă în care ar fi fost implicat și directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, reținut pe 11 februarie.

Totodată, potrivit ordonanței procurorilor, apărută în spațiul public, Serghei Demcenco ar fi creat un grup criminal organizat care, prin tortură și intimidare, cerea de la cei închiși după gratii plăți ilegale.

Serghei Demcenco se declară nevinovat. Chiar și așa, instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal