Cum justifică ANP obiectele interzise, descoperite la Penitenciarul nr. 15 Cricova, în urma perchezițiilor: Sunt mai mulți factori

Cum justifică ANP obiectele interzise, descoperite la Penitenciarul nr. 15 Cricova, în urma perchezițiilor: Sunt mai mulți factori

În timpul perchezițiilor, incidente nu au fost înregistrate, iar în cazul sutelor de litri de alcool, cuțite și substanțe necunoscute, există riscul ca acestea să pătrundă pe teritoriul închisorii pe diverse căi. Astfel au reacționat reprezentanții Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), după ce oamenii legii au dezvăluit rezultatele perchezițiilor de la Penitenciarul nr. 15 Cricova. În pofida celor identificate în posesia deținuților, ANP susține că desfășoară percheziții periodice.

„Cu referire la obiectele și substanțele interzise depistate și ridicate în urma perchezițiilor din instituția penitenciară, menționăm că din cauza vulnerabilității edificiilor de pază, zonei de așezare, numărului redus de angajați, a factorului uman există riscul pătrunderii acestora prin diverse metode”, notează într-o reacție ANP, urmare a rezultatelor perchezițiilor de la Penitenciarul nr. 15 Cricova.

Mai mult, ANP susține că desfășoară permanent percheziții, activități speciale de investigaţii, acțiuni de prevenire a introducerii obiectelor și substanțelor interzise, operațiuni de descoperire a infracțiunilor săvârșite sau planificate în penitenciar. În anul 2020 ar fi fost 733 de astfel de percheziții, iar în total în sistemul administrației penitenciare au fost efectuate 10.570 de verificări inopinate, care s-au soldat cu ridicări de diverse obiecte și substanțe interzise.

Publicitate

Vezi aici ce au găsit oamenii legii în celulele deținuților: Alcool, telefoane mobile sau jocuri de noroc. „Surprizele” descoperite în urma perchezițiilor de la Penitenciarul nr. 15 Cricova

„ANP regretă prejudiciul de imagine și nu tolerează eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare, motiv pentru care suntem disponibili pentru acordarea suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”, adaugă instituția.

Menționăm că, mai multe obiecte interzise au fost depistate, miercuri, în urma perchezițiilor desfășurate la Penitenciarul nr. 15 Cricova. După ce au verificat toate sectoarele închisorii, oamenii legii au găsit sute de litri de alcool, cuțite, telefoane mobile, seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide, dar și cele necesare organizării jocurilor de noroc. Totodată, 13 condamnați au fost plasați în alte instituții de detenție.

Acțiunile au fost întreprinse 24 februarie. Aceasta în contextul dosarului privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, a fost reținut unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În urma perchezițiilor, a fost reținut șeful închisorii, Victor Munteanu, fiind bănuit de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

Mai devreme, la 15 februarie, directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco, la fel a fost reținut. Procurorii au explicat că acesta este bănuit de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale. Deși oamenii legii nu au divulgat detalii, în presă s-a scris că ar fi vorba de mai multe episoade de corupție, inclusiv de escrocherie prin însușirea banilor de pe cardurile bancare ale cetățenilor, schemă în care ar fi fost implicat și directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, reținut pe 11 februarie. Demcenco a fost plasat în arest preventiv.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal