Un român ar fi ținut moldoveni în „sclavie” pe șantierele din Franța. Gestionarul a câștigat 14 milioane de euro

Un român ar fi ținut moldoveni în „sclavie” pe șantierele din Franța. Gestionarul a câștigat 14 milioane de euro

Un român, care locuia în Franța, conducea o rețea de criminalitate organizată, implicată în trafic de migranți, trafic de persoane și exploatarea forței de muncă, fraude și spălare de bani. Acesta a fost descoperit în urma unei anchete complexe, realizată de poliția franceză, precum și cea din România și R. Moldova. Oamenii legii au constatat că mai mulți lucrători moldoveni erau exploatați în construcții, iar pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de membrii rețelei.

Ancheta a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții, în Franța, scrie digi24.

Rețeaua criminală le-a oferit migranților moldoveni cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrându-le pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea migranților aveau un nivel scăzut de educație, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

Publicitate

Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală.

Această activitate a fost extrem de profitabilă, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin în această anchetă. Analiștii Europol au verificat informațiile operaționale în bazele de date, oferind indicii importante pentru cursul anchetei.

Au fost efectuate raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova, în 51 de locații (17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova).

Au fost făcute 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova).

De asemenea, au fost sechestrate 19 vehicule, între care 15 mașini de lux, două jet ski-uri, arme, telefoane, aproximativ 100 mii de euro în numerar și au fost blocate 11 conturi bancare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal