Reacția lui Igor Dodon, despre intenția Maiei Sandu de a aștepta data de 23 martie: „Este o tentativă de uzurpare a puterii de stat”

Reacția lui Igor Dodon, despre intenția Maiei Sandu de a aștepta data de 23 martie: „Este o tentativă de uzurpare a puterii de stat”

Liderul PSRM și fostul președinte al țării, Igor Dodon, declară că intenția Maiei Sandu de a nu iniția consultări cu fracțiunile parlamentare și de a aștepta termenul de trei luni de la demisia Guvernului Chicu este o uzurpare a puterii de stat. La fel, Dodon spune că va merge pe căi constituționale pentru a o „pedepsi” actuala președintă a țării. 

„Este o tentativă de uzurpare a puterii de stat. Orice fuhrer a început activitatea prin subminarea constituției și fiecare a ajuns cum a ajuns. De ce tac ambasadorii UE acum? Ați luat apă în gură? Este e a treia încercare greșită de a interpreta Constituția”, a spus Igor Dodon.

„Maia se teme de Durleșteanu, pentru că aceea nu va sta „stroinaia” (n.r. - supusă) cum stau consilierii ei. Nu poate fi dizolvat Parlamentul pentru inactivitatea altor instituții de stat. Dacă Maiei Sandu nu îi place, consilierii vor sta, vor bea ceai și vor mai trage un bocet. Este anti-constituțional. Niciun fel de referendum nu va fi. Pentru ce să achiți 100 de milioane de lei? Nu o să mergem pe calea referendumului. O să mergem pe căi constituționale. Acum, se fac presiuni la CC ca Maia Sandu să schimbe membrii Guvernului interimar. Sper că Ciocoi nu va merge pe această cale”, a adăugat socialistul.

Publicitate

La fel, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a spus că, dacă președinta Maia Sandu nu înaintează candidatul majorității pentru funcția de prim-ministru, „peste 70 de deputați” sunt gata să susțină actualul Guvern interimar. Asta ar fi constatat în urma consultărilor cu fracțiunile și grupurile din Legislativ.

„Acest Guvern, acum cu restricții în activitatea sa, va activa într-un format al unei majorități lărgite, cu peste 70 de deputați, care vor avea plenitudinea necesară de luare a deciziilor, care va permite Guvernului să activeze normal în această situație, inclusiv să opereze cu modificări în buget, să modifice structura bugetului, poate eventual să semneze tratate internaționale dacă va fi necesar. Suntem o țară parlamentară și Parlamentul poate funcționa și exista normal. Sunt exemple inclusiv din statele UE, unde Parlamentul și Guvernul au activat o perioadă destul de îndelungată cu împuterniciri restricționate”, a declarat Corneliu Furculiță la postul Primul în Moldova.

Președinta țării, Maia Sandu, a declarat că nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Susține că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu amintește de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.

Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier.

Atunci, Maia Sandu a evitat să spună dacă va iniția consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum consideră au statuat magistrații CC, sau dacă va propune un nou candidat la funcția de premier. Șefa țării spune că oamenii sunt cei care trebuie să decidă și că singura soluție pentru depășirea crizei politice sunt alegerile parlamentare anticipate. „Poporul este deținătorul real al puterii în stat. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a punctat Maia Sandu.

De altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că socialiștii nu intenționează să inițieze demiterea președintei țării, Maia Sandu, prin referendum. Mai mult, fostul președinte crede că singura soluție la această etapă este învestirea unui nou Guvern.

Între timp, PSRM și Platforma DA au inițiat discuții cu lideri ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare pentru identificarea unei căi de depășire a situației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal