Între condamnarea lui Stalin și salvarea regimului. Discursul secret al lui Hrușciov

Între condamnarea lui Stalin și salvarea regimului. Discursul secret al lui Hrușciov

În ziua de 25 februarie, la scurt timp după miezul nopții, delegații celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) urmau să rămână muți de uimire timp de patru ore, iar, la final, tradiționalele aplauze nu au mai avut loc. Cel care fusese glorificat și slăvit timp de mai bine de trei decenii, astăzi era demascat și trimis la groapa de gunoi a istoriei în ceea ce va deveni ulterior cunoscut ca „Discursul secret al lui Hrușciov” sau „Raportul lui Hrușciov”.

Moartea subită a lui Stalin din 1953 a lăsat un vid de putere temporar în vârfurile de elită ale Uniunii Sovietice, vid care va deveni o amplă competiție între gruparea lui Hrușciov, care fusese unul dintre apropiații lui Stalin și Lavrenti Beria, confident al dictatorului sovietic și unul dintre principalii responsabili ai represiunii și terorii din perioada stalinistă. În cele din urmă, gruparea condusă de Nikita Sergheevici Hrușciov va câștiga lupta pentru putere.

Ajuns astfel la cârma celui mai mare stat din lume, în 1953, Hrușciov va prelua dificila misiune de a reabilita URSS, care ajunsese un regim slăbit din toate punctele de vedere. Cu o industrializare bazată pe muncă forțată, norme astronomice pentru muncitori și cetățeni obligați să-și împrumute statul, dublate de o represiune și supraveghere constantă din partea autorităților, schimbarea devine obligatorie.

Condamnăm criminalul, salvăm complicii

Deși aparențele raportului din februarie 1956 ne duc la ideea că Hrușicov, așa cum susținea și Soljenițân ar fi inițiat  cu un scop nobil demascarea și condamnarea lui Stalin și a cultului personalității sale (discursul se numea: Despre cultul personalității și consecințele sale), lucrurile în realitate au fost cu totul altele, noblețea și dreptatea fiind noțiuni aproape inexistente în sistemul totalitar comunist.

Adevăratul scop al raportului din februarie 1956 a fost în primul rând „dezvinovățirea” liderilor sovietici care anterior activaseră în vremea lui Stalin și fuseseră complici sau chiar executanți ai ordinelor acestuia, dar care în momentul transferului de putere au reușit să intre în tabăra câștigătoare. Nikolai Buganin, Viaceslav Molotov sau Kliment Voroșilov sunt doar câteva din numele care au distrus viața și destinul a milioane de oameni, iar pentru a-i „spăla de păcate” Hrușciov a apelat la câteva metode la fel de imorale ca autorii acestora.

Prima măsură luată de „noii comuniști” a fost declararea lui Stalin ca fiind responsabilul nr. 1 de majoritatea crimelor și abuzurilor ce avuseseră loc. Pentru a oferi și mai multă credibilitate acuzațiilor pe lângă el a fost „condamnat” și Lavrenti Beria, fost șef al NKVD care fusese ucis chiar în primele zile de după moartea lui Stalin sub acuzația considerată fantezistă de unii, reală de alții că ar fi fost „spion al englezilor”.

Adevărul? Pe jumătate

A doua măsură a constat în denaturarea, trunchierea sau utilizarea excesivă a „jumătăților de măsură”. Deși în discursul său, Hrușciov condamnă dur crimele săvârșite în perioada lui Stalin, acesta se va axa doar pe eliminarea „tovarășilor de partid nevinovați” care, începând cu sfârșitul anilor 1920, au început a fi condamnați și executați în mod abuziv.

Hrușciov va declara că expulzarea din partid era suficientă, însă executarea - peste limită, deși, în același timp, declara că lichidarea fizică a „dușmanilor de clasă” în timpul Războiului Civil, adică în perioada lui Lenin era justificată, cu toate că istoricii afirmă că și atunci Imperiul Rus pierduse aproape 10 milioane de oameni. Totodată va trece sub tăcere Holodomorul din Ucraina, în urma căruia au murit peste 6 milioane de oameni, și deportările abuzive ale popoarelor de pe tot cuprinsul Uniunii. Va ascunde până și simpatia inițială de care se bucurau germanii la venirea lor în Rusia din partea populației locale care spera să scape de regimul bolșevic. Va menționa însă că toată vina pentru dezastrul din cel de-al Doilea Război Mondial aparținuse lui Stalin, care fusese informat chiar de Churchill, nu a luat nici o măsură pentru a preveni catastrofa inițială.

Conștientizând însă că, deși esența comunismului nu era reprezentată de „cultul personalității”, care era considerat drept principalul vinovat de abuzurile din perioada stalinistă, noul secretar general al PCUS va refuza tacit incriminarea terorii ca politică de stat, din moment ce însăși regimul pe care îl conducea era bazat pe o teroare constantă. Pentru a-și legitima această idee, Hrușciov va accentua că și părintele Revoluției, Lenin, a folosit teroare în mod justificat contra burgheziei și Armatelor Albe zicând că „Nu am fi rezistat nici două zile dacă nu am fi fost fără milă”, citândul pe Lenin.

Scrisorile lui Lenin, apogeul autenticității

Pentru a accentua ideea că Stalin și cultul personalității instaurat de acesta au reprezentat răul cel mare al URSS, Hrușciov a prezentat delegaților la congres două scrisori ale lui Lenin. În prima, datată cu decembrie 1922 și considerată drept „Testamentul lui Lenin”, liderul fondator al URSS solicitat partidului să îl demită pe Stalin din funcția de secretar general din cauza brutalității sale față de colegi, iar în cea de-a doua Lenin îl avertizase pe Stalin de comportamentul său, ceea ce va duce la răcirea relațiilor dintre aceștia.

Raportul trebuia să fie credibil și incontestabil, iar pentru a realiza acest lucru s-a recurs și la alte scrisori. Declarând că epurările din anii 1930 au fost abuzive și peste limitele legalității, Hrușciov va afirma că 98 din cei 139 membri ai Comitetului Central au fost lichidați, iar 1.100 din cei 2.000 de delegați, cu toții aleși în 1934, au fost de asemenea uciși. Deși istoricii declară că au murit între 2 și 3 milioane de morți, raportul utilizează doar termenii de „mii” și ”zeci de mii”.

Vinovăția lui Stalin era mult prea mare pentru a fi ocolită, iar detaliile au continuat să apară. Astfel, raportul menționează că Stalin era cel care semna personal listele cu numele înalților oficiali din partid ce urmau a fi uciși, iar sentințele în baza cărora erau executați erau pregătite în avans. Aproape nimeni nu scăpase de malaxorul execuțiilor, până și Ejov, coordonatorul principal al Marii Terori, va ajunge să fie condamnat și lichidat.

Aparențele înșală

Deși la prima vedere s-ar părea că raportul lui Hrușciov era o deschidere spre libertățile atât de mult restricționate cetățenilor din țările socialiste, activiștii de partid au fost foarte atenți la difuzarea și, mai ales, la interpretarea acestuia.

Aparenta liberalizare din lumea socialistă avea limitele sale, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în Ungaria, unde în 1956 așa-zisa invitație la libertate a fost zdrobită de tancurile sovietice la Budapesta și s-a încheiat cu executarea în 1958 a premierului maghiar Imre Nagy.

Cu toate acestea începuse perioada cunoscută în istorie ca „dezghețul hrușciovist”.

Discursul „Despre cultul personalității și consecințele sale” lui Hrușciov a fost realizat pe baza rezultatelor unei comisii de anchetare a crimelor din perioada stalinistă, condusă de Pospelov și avându-i ca membri pe Komarov, vicepreședinte al Comitetului de Control al Partidului, Averky Aristov, secretar al CC al PCUS,  și Nikolai Șvernik, președinte al Consiliului Central al Uniunilor de Comerț, membri ai Comitetului Central al PCUS. Comisia și-a început lucrările la 31 decembrie 1955 și și-a a încheiat activitatea la 9 februarie 1956.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Rusia termină de achitat datoriile URSS

Rusia termină de achitat datoriile URSS

„Hrușciovka” și „Generația Z”, o dezbatere despre un trecut care pentru foarte mulți e încă prezent

„Hrușciovka” și „Generația Z”, o dezbatere despre un trecut care pentru foarte mulți e încă prezent

„Stalincele” și „hruşciovcele” - o binecuvântare blestemată sau cum am moștenit trecutul sovietic în metri pătrați și apartamente „la comun” (VIDEO)

„Stalincele” și „hruşciovcele” - o binecuvântare blestemată sau cum am moștenit trecutul sovietic în metri pătrați și apartamente „la comun” (VIDEO)

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.