Prin ce metode legale poate fi obligat debitorul să execute hotărîrea judecătorească

Prin ce metode legale poate fi obligat debitorul să execute hotărîrea judecătorească
Foto: monitorizari.hotnews.ro

Codul de executare a fost republicat la 05.11.2010 întregul conţinut al acestuia a fost supus multiplelor modificări, or, redacţia actuală a reprezentat şi trecerea la un alt sistem de executare cel privat. Procedura de executare este o fază importantă a procesului civil, or, neexecutarea efectivă a hotărîrilor judecătoreşti face actul de justiţie iluzoriu. 

În dependenţă de atribuţii şi statutul juridic atribuit de lege se pot distinge următoarele categorii de subiecţi ai procedurii de executare:

 - persoanele autorizate să efectueze executarea silită a documentelor executorii (executorii judecătoreşti);

- participanţii la procedura de executare;

- instanţa de judecată, ca subiect specific în procedura de executare.

Participanţi la procedura de executare sunt:

a) părţile (debitorul şi creditorul);

b) creditorii intervenienţi;

c) reprezentanţii;

d) persoanele care contribuie la desfăşurarea procedurii de executare (specialiştii, experţii, interpreţii, martorii asistenţi). 

Pentru a fi siguri de executarea ulterioară a hotărîrii judecătoreşti este important de aplicat măsuri de asigurare a acţiunii şi a măsurilor de asigurare a probelor dispuse de instanţa de judecată

(1) Documentele executorii, eliberate de instanţa de judecată, prin care s-a dispus aplicarea măsurilor de asigurare a acţiunii sau de asigurare a probelor, sau de anulare a lor se pun în executare prin intermediul executorului judecătoresc.

 (2) Executorul judecătoresc aplică măsurile de asigurare a acţiunii în limitele valorii revendicărilor din acţiune. În cazul în care instanţa de judecată nu indică expres bunurile pe care se aplică măsurile de asigurare ori măsurile ce urmează a fi întreprinse, executorul judecătoresc este în drept să aplice interdicţii sau sechestre tuturor bunurilor debitorului, ţinînd cont de prevederile art.176 din Codul de procedură civilă. La cererea debitorului, în cazul cînd acesta demonstrează documentar că valoarea bunurilor sechestrate depăşeşte esenţial valoarea acţiunii, se menţin sub sechestru doar bunurile ale căror valoare acoperă valoarea acţiunii.

 (3) Măsurile de asigurare a acţiunii aduse la îndeplinire de executorul judecătoresc îşi păstrează efectul pînă la executarea hotărîrii judecătoreşti asigurate sau pînă la anularea încheierii în al cărei temei acestea au fost aplicate.

(4) Dacă încheierea instanţei de judecată nu poate fi adusă la îndeplinire, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal şi expediază instanţei de judecată copia de pe el alăturată titlului executoriu, iar creditorului îi remite o copie de pe procesul-verbal. 

 În scopul asigurării executării documentului executoriu, odată cu intentarea procedurii de executare, executorul judecătoresc este în drept:

a) să aplice sechestru pe mijloacele băneşti sau pe bunurile debitorului;

b) să interzică debitorului de a săvîrşi anumite acte;

c) să interzică altor persoane de a transmite debitorului bunuri sau de a îndeplini faţă de el alte obligaţii.

- Consecinţele neexecutării cerinţelor executorului judecătoresc 

(1) În cazul în care acţiunile (inacţiunile) cu elemente ale contravenţiei ale persoanelor care, fără motive justificative, nu îndeplinesc cerinţele executorului judecătoresc sau împiedică executarea documentului executoriu, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal cu privire la contravenţie, pe care îl înaintează spre examinare instanţei de judecată. În cazul în care aceste acţiuni conţin elemente ale infracţiunii, executorul judecătoresc expediază materialele organelor de urmărire penală.

(2) În cazul cînd persoanele care nu sînt părţi în procedura de executare nu îndeplinesc prevederile art.63 alin.(1), art.92, 98, 99, ale capitolului VIII secţiunea a 2-a din prezentul cod sau în cazul cînd aceste persoane furnizează informaţii eronate, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege, creditorul poate pretinde încasarea de la acestea a sumei ce urma a fi încasată de la debitor, dar nu a fost încasată din vina lor, precum şi reparaţia prejudiciilor cauzate.

Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor sume rezultate din întîrzierea executării

 La fel determinarea debitorului să execute în termen titlul executoriu este calcularea dobînzilor, penalităţilor şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art.619 din Codul civil. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod. Calcularea dobînzilor, penalităţilor se face de către executorul judecătoresc la cererea creditorului. 

- Interdicţia de a părăsi ţara

(1) Interdicţia de a părăsi ţara în cel mult 6 luni se aplică de către instanţa de judecată, la demersul executorului judecătoresc,doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii. 

- Căutarea debitorului şi a bunurilor sale

 În cazul cînd prezenţa debitorului la anumite acţiuni de executare este impusă de lege, de documentul executoriu sau cînd executorul judecătoresc ori creditorul o consideră necesară, iar locul de aflare a debitorului nu este cunoscut, instanţa de judecată, la demersul executorului judecătoresc sau la cererea creditorului, adoptă o încheiere de căutare a debitorului.

 Mijloacele de transport sînt declarate în căutare de executorul judecătoresc prin emiterea unei încheieri. În temeiul încheierii de declarare în căutare a mijlocului de transport, posesorul acestuia poate fi înlăturat de la conducere de către colaboratorii organului afacerilor interne, iar mijlocul de transport poate fi reţinut pînă la predarea lui către executorul judecătoresc sau către creditor.

- Aducerea forţată a debitorului

(1) În cazul în care debitorul nu se prezintă repetat la solicitarea executorului judecătoresc, instanţa de judecată, la demersul acestuia din urmă, va dispune aducerea forţată în faţa lui a debitorului şi a altor persoane indicate la art.44 alin.(3) din prezentul cod. 

Aşadar, ca un titlu executoriu să fie executat este necesar nu doar acţiuni din partea executorului dar şi executarea obligaţiilor fiecăruia din participanţii la procesul de executare dacă este creditor atunci să solicite efectuarea acţiunilor corespunzătoare prin depunerea cererilor către executor, la fel instanţei de judecată îi revine un rol important în procesul de executare a hotărîrilor judecătoreşti prin aplicarea interdicţiiolor. 

Ceban Ilie, Avocat  

Membru al Grupului de Consultanţă şi Avocatură Lexconsult

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Decizii CSE: Procedura de procurare a blanchetelor de pașapoarte va fi organizată de urgență. Iată și decizii pe domeniul energetic

Decizii CSE: Procedura de procurare a blanchetelor de pașapoarte va fi organizată de urgență. Iată și decizii pe domeniul energetic

EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților

EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților

Andrei Năstase vine cu acuzații dure la adresa consilierilor municipali ai fracțiunii PAS: „Nu fac alt ceva decât politică ieftină și mult zgomot”

Andrei Năstase vine cu acuzații dure la adresa consilierilor municipali ai fracțiunii PAS: „Nu fac alt ceva decât politică ieftină și mult zgomot”

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”
 • 3
  Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat
 • 4
  Pretinsul primar din Energodar a fost rănit în urma explozii, anunță presa rusă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.