Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea anti-COVID-19. Epidemiolog: „După imunizare, persoana trebuie să poarte masca de protecție”

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea anti-COVID-19. Epidemiolog: „După imunizare, persoana trebuie să poarte masca de protecție”

Pregătirile pentru începerea procesului de imunizare a populației împotriva COVID-19 e pe ultima sută de metri, iar pentru a ne asigura că dispunem de toate informațiile necesare și pentru a oferi o claritate în acest sens, ne-am propus să realizăm un interviu mai complex cu șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”, Angela Paraschiv, în care am aflat răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări legate de vaccinare. Astfel, în cazul apariției efectelor adverse, apelăm la ajutorul medicului de familie. Mai mult, respectarea normelor epidemiologice rămâne în vigoare, chiar și dacă am primit cea de-a doua doză de vaccin, iar toate persoanele imunizate împotriva noului virus vor primi, sub formă de dovadă, câte un certificat valabil la nivel internațional. 

Vaccinul anti-COVID-19 va fi oferit gratuit?

La etapa actuală, vaccinurile anti-COVID-19 vor fi oferite gratuit, ținând cont de pericolul acestei infecții, nivelul de mortalitate care se înregistrează în prezent. Vaccinarea nu este obligatorie, iar toată populația poate avea acces la acest vaccin.

Ulterior, îl vom putea găsi în instituțiile medicale private?

La moment, instituțiile private nu vor avea vaccin anti-COVID-19, ținând cont de situația alarmantă care este în toată lumea și necesitatea cantităților enorme de vaccin pentru fiecare țară. Astăzi, toate companiile producătoare de vaccin lucrează la o capacitate maximă pentru a asigura toate țările și, respectiv, aceste vaccinuri nu vor fi aprovizionate pentru instituțiile medicale private și nu vor putea fi cumpărate de alte persoane.

Care sunt condițiile de păstrare a vaccinului?

Avem câteva vaccinuri care se păstrează la rece. E vorba de vaccinul Pfizer și Moderna. În cazul Pfizer, e vorba de o temperatură de păstrare la nivel național. Dacă vorbim de Agenția de Sănătate Publică, atunci va fi de -70 de grade Celsius. Ulterior, la centrele de sănătate publică de -70 de grade Celsius, iar la instituțiile medicale și centrele de sănătate, temperatura va fi de +2 și +8 grade Celsius. Ceea ce ține de AstraZeneca, el nu necesită astfel de condiții drastice de păstrare. În acest caz, e vorba de o temperatură de +2 și +8 grade Celsius. Asta este și avantajul acestui vaccin, că poate fi păstrat la aceeași temperatură în orice instituție.

Cum ne pregătim de administrarea vaccinului? Sunt contraindicații?

Este un vaccin inactivat, nu dăunează organismului și nu e nevoie de o pregătire suplimentară pentru vaccinare. Una dintre recomandări e ca, înainte de vaccinare, persoana să nu consume alcool, pentru că alcoolul duce la slăbirea sistemului imun și ar putea scădea eficacitatea vaccinului. La fel, nu se recomandă să se ia ibuprofen sau paracetamol, pentru că, la fel, ar putea duce la unele reacții după vaccinare. Dacă persoana are febră după vaccinare, atunci poate utiliza paracetamol. Alte indicații și verificări nu sunt necesare. Medicul de familie cunoaște care este starea de sănătate a persoanei și, respectiv, înainte de vaccinare, persoana va fi controlată de medicul de familie, iar, ulterior, va semna acordul privind reacțiile adverse și prin care persoana dă acceptul pentru a se vaccina. Doar în aceste condiții, persoana poate să se vaccineze. Dacă nu dorește, nu este obligată. 

Foto: Angela Paraschiv - șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”

VEZI ȘI: Ce scrie în acordul pe care-l vor semna cei care doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului (DOC)

Ceea ce ține de contraindicații, este vorba de persoanele care au avut reacție la unul dintre vaccinurile administrate anterior sau dacă a avut o reacție destul de severă la prima doză administrată. Unele persoane au reacții la unul dintre componentele vaccinului. Ceea ce ține de vaccinul AstraZeneca, nu are în componența sa preparate care ar putea cauza reacții adverse.

Când administrăm a doua doză? Ce se întâmplă dacă nu o administrezi la timp sau deloc?

În funcție de vaccin, avem instrucțiunea de administrare pentru prima și a doua doză. Dacă e vorba de Pfizer, a doua doză e administrată peste 21 de zile, iar pentru vaccinul AstraZeneca - vaccinul va fi administrat peste 28 de zile. Sunt necesare ambele doze, pentru că noi vorbim despre un vaccin. După prima doză, anticorpii se formează peste două săptămâni. În timpul acestor două săptămâni, persoana trebuie să se protejeze în continuare, pentru că mai există riscul de contaminare. După două săptămâni, nivelul de anticorpi începe să scadă, pentru că e prima doză de sensibilizare a organismului, iar eficacitatea poate să se reducă. După administrarea celei de-a doua doze, nivelul de anticorpi crește mult mai repede și răspunsul imun se declanșează peste șapte zile. Dacă ne infectăm în această perioadă, putem să ne vaccinăm după ce ne tratăm.

Persoanele cu boli grave, precum cancerul, vor fi vaccinate? 

Dacă vorbim de infecția COVID-19, atunci aceste persoane au un risc destul de sporit de infectare gravă. Aceste persoane sunt ca și prioritate pentru vaccinare. Astfel, noi reducem riscul de îmbolnăvire a acestor persoane. Scădem riscul de a dezvolta o formă gravă și prevenim cazurile de deces. Inclusiv dacă vorbim de persoanele cu virusul HIV, este o recomandare ca aceste persoane să fie vaccinate. Dar, ținând cont că aceste persoane au deja o imunodeficiență, acest vaccin ar putea să ducă la dezvoltarea unui răspuns un pic mai slab. Oricum, vaccinul este recomandat și este benefic pentru aceste grupuri de persoane. Ceea ce ține de bolile autoimune, atunci răspunsul imun poate fi mai scăzut. 

Ce perioadă de protecție asigură vaccinul?

La moment, se menționează că durata e de șase luni, maxim un an sau doi. Dar acum vorbim de acele studii care au început în anul 2020. Persoanele care au fost incluse în studii sunt monitorizate, iar asta durează doi ani. După această perioadă, vor menționa cu precizie care e durata de protecție după vaccinare. Este clar că perioada de protecție după suportarea bolii este de la trei luni și până la șase luni. Acum, unele studii menționează și opt luni, dar depinde de forma bolii pe care a dezvoltat-o. Dacă e vorba de o formă asimptomatică, perioada de protecție e una scurtă. Noi înregistrăm persoane care se infectează și după două luni. Unele persoane, care dezvoltă forme grave de infecție, pot avea protecție de la șase și opt luni. Mult mai sigur și eficient e să ne vaccinăm și să dezvoltăm imunitate după vaccinare și nu după infecție.

Care sunt condițiile de vaccinare în cazul copiilor? 

Persoanele sunt vaccinate cu vaccinul Pfizer de la 16 ani și cu vaccinul AstraZeneca de la 18 ani. La moment, copiii nu au fost incluși în studiu, dar vedem că unele țări au vaccinat copiii și de la 12 ani - 14 ani, au început astfel de cercetări, iar eficacitatea e destul de înaltă. În Republica Moldova, conform programului național de imunizare, toți copiii vor fi vaccinați de la vârsta de 16 ani și 18 ani. 

Dacă vorbim de persoanele adulte sau persoanele cu vârsta de după 60 de ani, vaccinul Pfizer este indicat tuturor persoanelor și s-a dovedit că are o eficacitate de 100% în cazul persoanelor cu vârsta de după 70 de ani, iar în cazul vaccinului AstraZeneca, studiile nu au inclus persoanele cu vârsta mai mare de 55 de ani. Ulterior, au făcut cercetări pentru eficacitatea vaccinului pentru această categorie de vârstă, dar la etapa inițială a fost un număr mic de subiecți. De aceea, unele țări au hotărât să nu vaccineze persoanele după vârsta de 55 de ani, precum România, Franța sau Germania. Totuși, acum, multe țări au realizat vaccinarea pentru această categorie de vârstă și sunt suficiente dovezi că vaccinul e eficient. Ultima recomandare, publicată la data de 10 februarie de OMS, e că și persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani pot fi vaccinate cu vaccinul AstraZeneca.

„Nu sunt studii care ar demonstra că putem combina tipurile de vaccin”

Etapa de pregătire pentru vaccinare a fost inițiată în luna ianuarie. Toate etapele au fost aduse la cunoștință pentru toate instituțiile medicale și centrele de sănătate publică. Dacă persoana a fost înregistrată cu prima doză, la a doua doză va fi selectat în mod automat același vaccin, iar sistemul nu va permite selectarea altui vaccin. Condiția e obligatorie ca, în cazul administrării primei doze Pfizer, a doua doză trebuie să fie Pfizer. Nu sunt studii care ar demonstra că putem combina tipurile de vaccin. 

Ce facem în cazul în care apar reacții adverse?

După vaccinare, persoana trebuie să stea pe teritoriul instituției timp de 15 - 30 de minute pentru a observa care este reacția după vaccinare. În cazul în care persoana dezvoltă o reacție severă, ceea ce este foarte rar, atunci persoana responsabilă de imunizare are trusa anti-șoc și va putea acorda acea îngrijire necesară pentru a evita orice complicații. Dacă reacția adversă apare a doua sau a treia zi, cum este durerea, febra, durerile musculare, se anunță medicul de familie. Acesta înregistrează toate reacțiile adverse în registrul electronic și anunță Agenția Națională de Sănătate Publică. Desigur, medicul de familie prescrie, recomandă persoanei vizate ce trebuie să facă ca să dispară aceste reacții. 

De obicei, sunt reacții minore și nu necesită un tratament dificil. Ceea ce ține de reacții anafilactice, 2% din populația lumii are riscul de a dezvolta o reacție la orice tip de medicament și nici vaccinul nu este o excepție. De asta, e necesar ca persoana să stea pe teritoriul instituției timp de 15 minute. 

Spitalele raionale sunt pregătite pentru procesul de vaccinare?

Procesul de vaccinare va avea loc în toate regiunile țării. Personalul medical este instruit indiferent de regiune. Toate centrele sunt pregătite. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a organizat ședințe de instruire cu toate centrele. Inițial, vaccinurile sunt distribuite către agenție și centrele de sănătate publică, iar, ulterior, medicii epidemiologi din cadrul centrelor organizează distribuirea la nivelul instituțiilor medicale sau vorbim de instituții de asistență medicală primară. 

Toate centrele sunt verificate, pentru a fi convinși că sunt pregătite. Vorbim despre vaccinuri care trebuie păstrate la o temperatură adecvată și nu ne permitem să pierdem nicio doză de vaccin. Condiția este să utilizăm fiecare doză de vaccin, pentru că nu avem posibilitatea să procurăm. La nivel primar, ei au frigidere, pentru că au mai făcut vaccinări anti-gripale. Dacă vorbim de medicii de familie, acolo au frigider, pentru că fac vaccin pentru copii și adulți, iar aceste frigidere nu trebuie să fie destinate pentru a păstra vaccinul la temperaturi de -70 sau -20 de grade. 

Vom fi obligați să respectăm normele epidemiologice, dacă am administrat ambele doze?

După vaccinare, persoana trebuie să poarte în continuare masca, trebuie să păstreze în continuare distanța fizică și regulile de igienă a mâinilor. Nu e vorba de pericolul de infectare, dar protecția începe peste șapte zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin. Până la această perioadă, trebuie să te protejezi.

Vaccinul, odată administrat în organism, protejează anume organismul. Aici, se produc toate procesele de elaborare a anticorpilor, de neutralizare a virusului, dar, din cauza faptului că virusul se transmite în mod respirator, persoana de alături, dacă nu este vaccinată și este o sursă de infecție, poate transmite acest virus. Acest virus pătrunde la persoana de alături tot prin cavitatea nazală sau bucală. Ulterior, virusul ajunge în organism și acolo e întâlnit de anticorpi și îl protejează. Totuși, pentru că virusul se află în cavitatea nazală, el poate să devină pentru scurt timp sursă de infecție pentru alții. 

Persoana e protejată când este vaccinată, dar la nivelul cavității nazale sau nazofaringe, virusul poate persista o perioadă scurtă de timp, iar în timpul strănutului poate să se transmită altei persoane, iar acea altă persoană să nu fie vaccinată. Respectiv, se va îmbolnăvi, pentru că nu are imunitate. Scopul nostru e să vaccinăm 70% din populație pentru a forma acea pătură imună, iar virusul să nu poată fi transmis de la o persoană la alta. Ulterior, când nu vom avea cazuri, asta ar însemna că vaccinarea și-a făcut efectul și atunci vom putea renunța la purtarea măștii și la restul măsurilor epidemiologice. 

Femeile însărcinate se vaccinează?

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studii. Aici e vorba și de trecerea prin etapele de aprobare în cadrul Comitetului de Etică, ceea ce reprezintă o perioadă foarte dificilă și îndelungată de aprobare. De aceea, femeile însărcinate și copiii nu au fost incluși în aceste studii. Respectiv, la moment, toate instrucțiunile pe care le avem de la producători nu recomandă vaccinarea femeilor însărcinate. Dar avem deja exemple. SUA vaccinează femeile însărcinate și anume acele care aprobă și semnează consimțământul privind vaccinarea. Ele au fost vaccinate și efecte adeverse nu au fost înregistrate. Noi, în R. Moldova, vom urma instrucțiunile producătorului și femeile însărcinate nu vor fi vaccinate. Excepție va fi doar în cazul celor care doresc și anume acele femei care prezintă un risc sporit de infectare. Ne referim la persoanele care lucrează în sistemul medical și care sunt în contact cu pacienții. 

Cum demonstrez că am fost vaccinat?

A fost elaborat un certificat electronic pe care îl va primi fiecare persoană după vaccinare. E în trei limbi: română, rusă și engleză. OMS, la moment, nu recomandă aceste certificate de vaccinare și, respectiv, nu este obligatoriu să prezentăm acest certificat atunci când călătorim, dar fiecare țară impune regulile sale de traversare a teritoriului și, respectiv, una dintre cerințe e prezentarea acestui certificat de vaccinare. 

Pe 27 februarie 2021, primele doze de vaccin anti-coronavirus au ajuns la Chișinău, făcând parte din donația oferită de Guvernul României. Potrivit șefei interimare de la Sănătate. Pe 2 martie, a început prima etapă de imunizare, fiind vorba de angajații din secțiile de terapie intensivă și din secțiile specializate pe tratarea COVID-19.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ce scrie în acordul pe care-l vor semna cei care doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului (DOC)

Ce scrie în acordul pe care-l vor semna cei care doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului (DOC)

Marea Britanie: Numărul celor vaccinați anti-COVID ajunge la 20 de milioane de persoane

Marea Britanie: Numărul celor vaccinați anti-COVID ajunge la 20 de milioane de persoane

Maia Sandu: „Încă un lot de vaccinuri va ajunge săptămâna viitoare și avem semnale că și Lituania e dispusă să ne ajute”

Maia Sandu: „Încă un lot de vaccinuri va ajunge săptămâna viitoare și avem semnale că și Lituania e dispusă să ne ajute”

Advertoriale
McDonald's a deschis cel de-al 6-lea restaurant în Chișinău (VIDEO)

McDonald's a deschis cel de-al 6-lea restaurant în Chișinău (VIDEO)

TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldovenii cu cetățenie română nu mai riscă să-și piardă buletinul, dacă nu locuiesc pe teritoriul României
 • 2
  Se clatină fotoliul lui Andrei Spînu? Răspunsul ministrului Justiției
 • 3
  Ultima oră! Dorin Damir și Vasile Cojocaru au fost eliberați din penitenciar
 • 4
  Moldova va avea acces la datele internaționale ale cetățenilor noștri legate de transferul banilor în străinătate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.