Interviu cu Igor Belei, Director executiv Misiunea Socială Diaconia, despre 20 de ani de activitate filantropică în peste 80 de comunități din țară

Interviu cu Igor Belei, Director executiv Misiunea Socială Diaconia, despre 20 de ani de activitate filantropică în peste 80 de comunități din țară

Misiunea Socială „Diaconia” dezvoltă proiecte la nivel național pe domenii de intervenție, precum: asistența familiei aflată în criză temporară, asistența oamenilor aflați la limita existenței (bătrâni singuri, persoane fără adăpost), sprijinul orfanilor și orfanilor social și mobilizare comunitară. Diaconia lansează campania de „20 de ani Schimbăm pentru că ne pasă”. Acțiunea se înscrie în cadrul anului aniversar a două decenii de activitate socială a Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova.

...

În prezent, Diaconia dezvoltă proiecte în 81 de comunități cu implicarea unei echipe de zeci de angajați și voluntari.

Publicitate

Structura funcționează din anul 2001 cu binecuvântarea ÎPS Petru, Episcop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, este membră al Federației „Filantropia" (Patriarhia Română) și al Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei.

Filantropia între azi şi acum 20 de ani: cum a evoluat ca şi fenomen social?

„Natura umană ne lasă loc de slăbiciune, izolare, dar şi de manifestare a bunătăţii propice timpului. Şi acum 20 de ani ca şi azi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, aceeaşi natură umană a generat bunătate pentru aproapele prin acte de filantropie. După îndemnul biblic, hrănim, adăpostim, îmbrăcăm pe cei aflaţi în dificultate, dar an de an construim răspunsuri mai complexe pentru nevoile pe care le întâlnim. Filantropii, ca şi acum 20 de ani sunt oamenii care susţin demersul nostru prin propriul exemplu de bunătate: în tăcere sau public pentru a inspira, individual sau colectiv, alături de familie sau colegii de muncă”, spune Igor Belei.

Autor:

Misiunea Socială Diaconia

Impactul în proiectele Diaconiei: cum se măsoară acesta?

„Dacă i-am oferit unui copil şansa de a veni pe lume, dacă un om flămând a gustat azi dintr-o masă caldă oferită de un tânăr voluntar care îi este complet străin, emoţiile prevalează în faţa cifrelor.

Desigur avem instrumente profesioniste de măsurare a impactului şi oameni în echipă care monitorizează constant intervenţia noastră. Aceste instrumente pot certifica performanţa a tuturor tipurilor de asistenţă. Deşi avem diferite criterii de impact, specific pentru noi este faptul că răspunsurile pe care le oferim nu se înscriu în tipare şi nu justificăm lipsa de intervenţie prin lipsa de procedură.”

Ce stă la baza lansării unui nou proiect, unei noi direcţii de acţiune?

„Orice proiect dezvoltat de Diaconia trece prin faza de prototipizare, de testare a eficienţei sale şi viabilităţii unei idei. Ulterior, acesta se transformă în acțiune de lungă durată. De cele mai multe ori, proiectul e o întâlnire a două realităţi: nevoia beneficiarilor şi aşteptările donatorilor noştri. Aşa, printr-o abordare generativă, ne asigurăm că punem în valoare dorinţele donatorilor, experienţa echipei şi problema socială pentru care căutăm un răspuns complex, profesionist”, declară directorul executiv Diaconia.

Autor:

Misiunea Socială Diaconia

Celebrarea - ce semnificaţie are pentru activitatea organizaţiei?

„2021 este momentul de celebrare a implicării colegilor, voluntarilor, donatorilor, celor care au crezut în noi şi şi-au lăsat soarta în miinile noastre. Acest an omagial, pe care îl marcăm cu mesajul De 20 de ani schimbăm pentru că ne pasă, este ocazia să evaluăm parcursul nostru, să construim forme prin care putem împărtăşi experienţele noastre, noi parteneriate şi noi proiecte. Acest mesaj aniversar este transcendent în acţiunile care vor urma, deoarece am planificat o serie de 20 de evenimente speciale, încadrate în contextul celor 20 de ani de activitate.”

Misiunea Socială Diaconia

Care sunt perspectivele de activitate ale Diaconiei?

„Diaconia este oglinda realităţii sociale din Moldova, iar acțiunea socială a Bisericii totdeauna este necesară pentru a completa „liturghia de după liturghie”. Pornind de la aceste elemente, vom continua zi de zi să parcurgem calea spre viziunea pe care ne-am asumat-o cu binecuvântarea ÎPS Petru, Mitropolitul basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: O societate activă și ghidată de valorile creștine, rezultat al acțiunii permanente și coerente a Mitropoliei Basarabiei prin Diaconia care reprezintă modelul de excelență în susținerea aproapelui în dificultate”, mai spune Igor Belei.

Autor:

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal