„Indiferența distruge vieți”, „Tinerii sunt pentru siguranță, nu pentru ură”. Sunt câteva dintre mesajele unui flashmobul care marchează încheierea campaniei „#PunctPeUră! Votați301!”, organizat luni în fața clădirii Parlamentului. Astfel, participanții le-au cerut deputaților să reia procesul de definitivare și adoptare a proiectului de lege ce prevede sancționarea discursului instigator la ură.
„Acest proiect oferă siguranță și protecției celor care sunt vizați. Astfel de mesaje dure instigă la ură și violență, dar și dezbină societatea. Astăzi, drepturile de apărate sunt limitate, iar noi avem nevoie de măsuri și pârghii pentru a lupta cu aceste discursuri de ură”, susține activista Alina Andronache.
„Atunci când solicitările prin apel la bun simt nu mai sunt valabile, trebuie să fie și anumite sancțiuni care se fie aplicate. În cazul în care nu vor obține un răspuns clar în privința acestui proiect de lege, vom continua aceste solicitări”, a menționat președintele interimar al Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău, Roman Andriiv.
Proiectul de lege 301 a fost aprobat în prima lectură încă în 2016, fiind lăsat uitării pe parcursul ultimilor ani. Potrivit documentului, acțiunile intenționate, îndemnurile publice, diseminarea informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, îndreptate spre incitare la discriminare, bazate pe motive de prejudecată, se sancționează cu amendă de la 3.000 la 4.000 de lei aplicată persoanei fizice, de la 6.000 la 10.500 de lei persoanei cu funcție de răspundere.
Vezi și aceste știri

Prezidențiale: Promo-LEX constată tot mai multe cazuri de utilizare a discursului de ură în campanie. Cel mai des, acest tip de discurs a fost utilizat de Renato Usatîi

FACT-CHECK: „Macaroane” electorale. Opt falsuri din discursul lui Igor Dodon despre Maia Sandu și combaterea acestora
