
Igor Dodon, către Maia Sandu: Până pe 9 martie să fie semnat decretul de numire a candidatului pentru funcția de premier
Socialiștii vin cu un ultimatum adresat președintei Maia Sandu: Până la 9 martie, să vină cu un decretul de numire a candidatului la funcția de premier, înaintat de majoritatea parlamentară. În caz contrar, vor recurge la „acțiuni politice mai hotărâte”. Liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că funcția de președinte ar putea ajunge „decorativă”. Totodată, spune că în această săptămână continuă dialogul cu partidele din Parlament și cheamă președinta la dialog.
・
Liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că, după decizia Curții Constituționale, președinta țării, Maia Sandu, este obligată să țină cont de candidatul propus de majoritatea parlamentară oficializată și să vină cu un decret de numire a unui potențial șef al Guvernului.
„Există o singură modalitate de depășire a crizei - dialogul, care a lipsit până acum. Avem soluții ca să ieșim rapid din criză, ca să avem Guvern funcțional și alegeri anticipate. Am insistat din noiembrie să se înceapă discuțiile”, a spus Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.
La ședința Consiliului Republican al PSRM din 27 februarie, socialiștii au decis că în această săptămână continuă discuțiile cu partidele din Parlament, dar își doresc și dialog cu președintele țării. PSRM vine și cu termeni pentru emiterea decretului de numire a candidatului la postul de prim-ministru.
„Până pe 9 martie, să fie emis decretul de desemnare a candidatului. Avem timp să discutăm. Este nejustificat să așteptăm sfârșitul lunii martie ca să vedem ce va fi mai departe. Dacă nu facem nimic, intrăm în blocaj”, spune Igor Dodon.
Liderul PSRM afirmă că, dacă până pe 9 martie Maia Sandu nu va semna decret de numire a candidatului, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a mandata conducerea executivă a partidului să treacă la „alt nivel de acțiuni”.
„Dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor, cum a fost în 2016”, a punctat Dodon.
Amintim că la 25 februarie, președinta Maia Sandu a declarat că nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Șefa țării susține că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu amintește de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.
Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la această funcție.