PAS, după ultimatumul lui Dodon: „Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent și ameninţări”

PAS, după ultimatumul lui Dodon: „Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent și ameninţări”

„Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent și ameninţări”. O spune președintele interimar al PAS, Igor Grosu. Asta după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un ultimatum către președinta țării, Maia Sandu, cerându-i înaintarea candidatului majorității parlamentare pentru funcția de premier până pe 9 martie.

„Am fost mereu adepţii identificării unor soluţii politice pentru problemele create, prin discuţii şi negocieri cu factorii decidenţi, chiar dacă ne este străină forma ultimativă de invitaţie la dialog. Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent, ameninţări, prin trişări şi schimbarea părerilor de la o zi la alta, dar prin respectarea angajamentelor luate faţă de cetăţeni”, a scris Igor Grosu pe Facebook.

Politicianul susține că „orice discuţie pe platforma parlamentară trebuie să pornească de la interesul suprem al cetăţenilor, iar acesta a fost formulat clar de alegători în cadrul ultimelor scrutine – lupta cu sărăcia, nedreptatea, corupţia şi asigurarea unui trai decent aici la noi, acasă”.

Publicitate

„Cu această ocazie, reiterăm poziţia PAS că singura cale de ieşire din criza politică, pandemică şi economică, în care a fost adusă Republica Moldova, este organizarea alegerilor anticipate. Doar un Parlament care se va bucura de încrederea deplină a cetăţenilor va putea oferi stabilitate politică şi investi un guvern profesionist, onest şi eficient, capabil să scoată ţara din criză”, a adăugat președintele interimar al PAS.

Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care majoritatea parlamentară o desemnase pe Mariana Durleșteanu. Înalta Curte a mai menționat că șefa țării și fracțiunile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări.

Pe 25 februarie, Maia Sandu a spus că nu intenționează să inițieze noi consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier, menționând că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu a amintit de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.

Pe 1 martie, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un ultimatum către președinta Maia Sandu: Să înainteze, până pe 9 martie, candidatul majorității parlamentare pentru funcția de premier. În caz contrar, se va interveni cu „acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor, cum a fost în 2016”, a amenințat socialistul.

Rugată să comenteze ultimatumul lui Dodon, Președinția a spus că „nu operează cu ultimatumuri”. „Așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali”, a menționat instituția prezidențială.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal