
Maia Sandu, la sfat cu reprezentanții societății civile: R. Moldova se află într-un blocaj politic
Președinta Maia Sandu anunțată că a pornit o serie de consultări cu organizațiile din cadrul Forumului societății civile din Parteneriatul Estic - Promo-LEX, CRJM, Expert-Grup, IPRE, WatchDog, Amnesty International, Asociația pentru Democrație Locală, IESPM, Centrul Regional de Mediu, CPR, Conferința Națională a Sindicatelor, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii „pentru depășirea blocajului politic” din țara noastră.
・
„Republica Moldova se află într-un blocaj politic în care, pe de o parte, există o majoritate parlamentară PSRM-Șor ce vrea să-și păstreze fotoliile și schemele de corupție și, pe de altă parte, o majoritate covârșitoare a populației care le cere hoților să plece. Cetățenii au mereu dreptate. Iar suveranitatea stă în mâinile poporului, nu ale unui grup îngust de interese.
Am primit în cadrul acestor consultări multe mesaje utile și recomandări de ordin juridic, politic și diplomatic în vederea depășirii blocajului. Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă. Justiția nu se negociază. Hoții nu le vor bine oamenilor. Țara are nevoie de anticipate, de deputați responsabili, de un guvern competent cu susținere stabilă în legislativ”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.
Sandu a mai anunțat că va continua consultările și în zilele următoare.
Președinta țării, Maia Sandu, a declarat că nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Susține că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu amintește de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.
Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care majoritatea parlamentară o desemnase pe Mariana Durleșteanu. Înalta Curte a mai menționat că șefa țării și fracțiunile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări.