Vize interzise și bunuri europene înghețate: UE aplică sancțiuni pentru patru funcționari ruși cu tangențe în cazul Navalnîi

Vize interzise și bunuri europene înghețate: UE aplică sancțiuni pentru patru funcționari ruși cu tangențe în cazul Navalnîi

Statele membre UE au oficializat luni sancţiunile împotriva a patru înalţi funcţionari ruşi implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva opozantului rus Alexei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor săi, relatează Agerpres.ro.

Principiul acestor sancţiuni ţintite - interdicţia vizelor şi îngheţarea bunurilor din UE - a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe pe 22 februarie. Ambasadorii Celor 27 au dat undă verde măsurii luni dimineaţă.

Potrivit unor surse europene, personalităţile sancţionate sunt Alexandr Kalaşnikov, director al serviciilor penitenciare, Alexandr Bastrîkin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, şi Viktor Zolotov, şef al Gărzii naţionale a Rusiei. Numele lor urmează să fie publicate marţi în Jurnalul oficial al UE.Adjunctul ministrului rus de externe, Alexandr Gruşko, a afirmat că ţara sa va răspunde, „bineînţeles”, sancţiunilor UE. „Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală, este un impas absolut”, a declarat el, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

Publicitate

Europenii au decis deja la jumătatea lui octombrie să instituie sancţiuni împotriva a şase personalităţi ruse, printre care apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, după otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a ajuns duminică într-o regiune aflată la 200 km de Moscova pentru a ispăşi într-o colonie penitenciară o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă ca fiind politică.

Justiţia rusă a comutat în ianuarie în închisoare cu executare o pedeapsă cu suspendare la care el fusese condamnat în 2014. În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a estimat că în acest dosar Alexei Navalnîi şi fratele său Oleg au fost privaţi de dreptul la un proces echitabil, denunţând decizii ale justiţiei „arbitrare şi în mod clar nerezonabile”.

Două experte independente ale ONU au cerut luni o anchetă independentă asupra otrăvirii, în august, a principalului opozant al Kremlinului, a cărui „eliberare imediată” au solicitat-o.

Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea sa în Rusia, în ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania de la această otrăvire, de care el îi acuză pe Vladimir Putin şi serviciile secrete ruse.

Arestarea sa pe 17 ianuarie a provocat în Rusia importante manifestaţii, la care autorităţile au reacţionat cu peste 11.000 de arestări, urmate în general de amenzi şi de scurte pedepse de închisoare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal